ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανάσταση η ανέγερση κτηρίων του δημοσίου

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Επανάσταση άνευ προηγουμένου, θεωρείται για τους παροικούντες στα δώματα της εξουσίας και για όσους «οσμίζονται» τα τεκταινόμενα στο «βαθύ κράτος» της δημόσιας διοίκησης, η απόφαση για ανέγερση τριών πύργων, τριών πολυώροφων κτηρίων, για να στεγαστούν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταφορών. Η πρωτοβουλία του,πολύπειρου και αποτελεσματικού, Νίκου Νουρή, πρέπει να θεωρείται ισάξια και ισοδύναμη, με την «μάχη» για ενοποίηση των «αμαρτωλών» των Δήμων και των Κοινοτήτων, η οποία καλά κρατεί εδώ και μια δεκαετία και κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμη θα κρατήσει.

Το «πάμπλουτο» κράτος, κατά παράβαση κάθε έννοιας οικονομίας κλίμακας και κοινής λογικής, εδώ και δεκαετίες, είτε αγοράζει προβληματικά υποστατικά, είτε ενοικιάζει πανάκριβα γραφεία, σύμφωνα και με τις κατά καιρούς καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή. Τραγικό είναι ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πάνε και σε κτήρια χωρίς τελικές εγκρίσεις, χωρίς επαρκείς χώρους στάθμευσης, χωρίς μέτρα ασφάλειας και κυρίως χωρίς τους κατάλληλους γραφειακούς χώρους. Τα κτήρια, συνήθως κτίζονταν για άλλους σκοπούς, μένουν «απούλητα» και έρχεται το «χαζό» κράτος, να «ξελασπώσει» διάφορους ημέτερους επιχειρηματίες. Αποτέλεσμα είναι απλά, το ένα σκάνδαλο να ακολουθεί το άλλο, πάντα χωρίς τιμωρία και πάντα με την αναμονή της θείας δίκης.

Τραγικό και εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι υπηρεσίες Υπουργείων, να είναι διάσπαρτες και δεν μπορούν να ελεγχθούν ουσιαστικά και επί συνεχούς βάσης, από την κεντρική διοίκηση. Το χειρότερο είναι ότι ταλαιπωρούνται οι πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να χάνουν πολύτιμες εργατοώρες και πολλά αποθέματα υπομονής, για να εξασφαλίσουν υπογραφές και εγκρίσεις. Και όλα αυτά, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη «ηλεκτρονική υπογραφή» είναι ακόμη στα συρτάρια.

Μεγάλη παγίδα αποτελεί και η απομόνωση μεταξύ των εργαζομένων, η οποία θεωρητικά αποτελεί την καλή επιθυμία κάθε Διευθυντή και κάθε υπαλλήλου, ώστε να εργάζεται τάχα χωρίς ενοχλήσεις. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, μέσα από την απομόνωση των γραφείων και την φυσική απόσταση, γεννιούνται ένα σωρό ψυχολογικά και άλλα προβλήματα, τα οποία πληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο, όλοι οι τάχα «προνομιούχοι» δημόσιοι υπάλληλοι. Αποτέλεσμα οι χρυσοπληρωμένοι διευθυντές να αδυνατούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, αφού δεν έχουν επαφή και γνώση της δουλειάς των υφισταμένων τους και οι εργαζόμενοι να μην εμπιστεύονται ή απλά να κοροϊδεύουν με τον δικό τους τρόπο, τους προϊσταμένους τους. Φυσικά αυτός ο οποίος πληρώνει την νύμφη, είναι ο πολίτης, ο οποίος θέλει απλά να κάνει την δουλειά του.

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί και ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας. Βουλευτής, πρώην δημόσιος υπάλληλος, έλεγε ότι το πιο τραγικό κομμάτι της σύγχρονης διοίκησης, είναι η μηχανογράφηση, η οποία αντί να μειώνει την γραφειοκρατία, αντιθέτως την μεταφέρει στους υπολογιστές, δημιουργώντας δαιδαλώδεις διαδικασίες, με κυριότερο παράδειγμα την ιλαροτραγική ιστορία με τα ραντεβού για εμβολιασμό για κορωνοϊό. Αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι στην ηλικία να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς και οι μικρότεροι, απλά να σκοτώνουν την ώρα τους.

Πριν από μερικά χρόνια μια ομάδα βουλευτών βρέθηκε για ένα οικονομικό συνέδριο στην Σλοβενία και ζήτησαν να δουν τον Διευθυντή του Φόρου Εισοδήματος. Προς μεγάλη τους έκπληξη, η συνάντηση έγινε σε καφετέρια, την ώρα εργασίας του Διευθυντή. Ο άνθρωπος τούς εξήγησε ότι απλά το γραφείο του, είναι ένας φορητός υπολογιστής και με αυτό ελέγχει τους υφισταμένους τους. Ο νεαρός Διευθυντής ανέφερε στους βουλευτές ότι κανένας δεν χρησιμοποιεί χαρτί και όλες οι συναλλαγές με τον Φόρο Εισοδήματος, γίνονται μέσω διαδικτύου. Οι μισθοί δηλώνονται απευθείας από τους εργοδότες και οι αποκοπές ή επιστροφές, γίνονται αυτόματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η παραγωγικότητα των υπαλλήλων καταγράφεται, ελέγχεται και αξιολογείται συνεχώς, ενώ κανείς δεν χρειάζεται να κτυπά κάρτες και να ελέγχεται πού βρίσκεται.

Καλό είναι, τώρα που θα γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τους τρεις νέους πύργους, να ακουστούν όχι μόνο τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο οι ιδέες των αρχιτεκτόνων, αλλά και να κληθούν ειδικοί στην διοίκηση, ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Καλό είναι, να υπάρξει προβληματισμός και για την δημιουργία γραφείων «ανοικτού πλάνου», όπου όλοι οι εργαζόμενοι στην ίδια υπηρεσία, να εργάζονται σε μια μεγάλη αίθουσα, χωρίς κατ’ ανάγκη ο καθένας να έχει το δικό του γραφείο, αλλά όλοι να μπορούν να εργαστούν σε γραφείο και από δικό τους προσωπικό υπολογιστή. Τελικά δεν είναι θέμα χρημάτων ο εκσυγχρονισμός της δημοσίας υπηρεσίας και η απλοποίηση των διαδικασιών. Λίγη καλή θέληση χρειάζεται και θα γίνει το θαύμα και να ανθίσει το χαμόγελο στα πρόσωπα των δημοσίων υπαλλήλων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X