ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Αργύρης, ο Μιχάλης και ο Κόκκινος

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Το ανέκδοτο με την πύλη εμβολιασμών, η οποία «ολημερίς τη χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν» όπως το γιοφύρι της Άρτας, λέει να δώσουμε τη «δουλειά» στον Foody, ο οποίος καταφέρνει να ταΐζει όλη την Κύπρο, εδώ και χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα, εγχείρημα φανταστικό για τον «κοιλιόδουλο» Κύπριο. Το ανέκδοτο φαίνεται ότι έφτασε και στα αφτιά του «πονηρού Πάφιου» Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συνάντησε τους «εγκεφάλους» του Foody, τα δύο σαΐνια τον Αργύρη Αργυρού και τον Μιχάλη Οικονόμου, οι οποίοι φοιτητές ακόμα ίδρυσαν την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμας για παραγγελίες από εστιατόρια. Τα δύο παιδιά έκαναν νωρίς το όνειρό τους πραγματικότητα, αφού η εταιρεία πωλήθηκε «αδρά» στον όμιλο Delivery Hero, μια πολυεθνική εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας.

Την ίδια μέρα, στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, παρουσίαζαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο, υπέδειξαν ότι στην Κύπρο έχουμε τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, επιστημονικού και τεχνικού, για να μπορέσουμε να αντλήσουμε τα 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά σχέδια, για την περίοδο μέχρι το 2026. Ανακοίνωσαν και την προγραμματισμένη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Εσθονία, για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Άραγε τι φταίει και έχουμε έλλειψη ανθρώπων, οι οποίοι να μπορέσουν να φέρουν πλούτο και δουλειές στην Κύπρο; Κατά τα άλλα αυτές τις μέρες ο «δαιμόνιος Πάφιος» Φαίδων Φαίδωνος υπέγραψε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, για έργα τα οποία θα «κτίσουν» την έξυπνη ψηφιακή πόλη, όπως προγραμματίζει να μετατρέψει την Πάφο. Στην Κοφίνου, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, λειτουργεί το δορυφορικό κέντρο της Hellas Sat, στο οποίο εργάζονται δεκάδες σπουδαίοι κύπριοι επιστήμονες, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα εργάζονταν σήμερα σε κέντρα του εξωτερικού. Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια λειτουργεί κέντρο της Microsoft. Στο Ινστιτούτο Κύπρου λειτουργεί ένας από τους μεγαλύτερους υπολογιστές του κόσμου. Σε κέντρα καινοτομίας, τα οποία συνεργάζονται με άλλα ευρωπαϊκά και ισραηλινά κέντρα, γίνονται θαύματα από πανέξυπνους νέους, λένε κατά καιρούς διάφοροι ειδικοί. Ακόμη πολλοί Κύπριοι επιστήμονες στελεχώνουν ξακουστά ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Ομάδα βουλευτών, πριν από αρκετούς μήνες, βρέθηκε για ένα συνέδριο στη Σλοβενία. Ζήτησαν και είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή του Φόρου Εισοδήματος της χώρας, η οποία έγινε σε μια καφετέρια, ενός δημόσιου κτηρίου. Έκπληκτοι είδαν ένα νεαρό να έχει μπροστά του, ένα φορητό υπολογιστή και να εργάζεται. Μετά τις συστάσεις, μοιραία η κουβέντα ξεκίνησε με την ερώτηση, «μα που είναι το γραφείο σας». Η απάντηση ξάφνιασε. «Δεν έχω γραφείο. Έχω ένα προσωπικό υπολογιστή και μπορώ να κάνω τα πάντα για τη δουλειά μου. Ανάλογες εικόνες συναντά κανείς σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με τα «δυνατά μυαλά» να εργάζονται σε καναπέδες, σε αυλές, σε πισίνες, δίπλα στη θάλασσα, ακόμη και σε σάουνες.

«Το σχοινί του χωρκάτη μονό δεν φτάνει, αλλά διπλό φτάνει και περισσεύει», λέει η παροιμία, η οποία πάει γάντι με την κυπριακή διαχρονική «σουρεαλιστική» κατάσταση με τον προγραμματισμό, τη στρατηγική, αλλά και την παιδεία αυτού του τόπου. Οι εκάστοτε ηγέτες μάς φλομώνουν με δεσμεύσεις, ότι θα καταστεί η Κύπρος κέντρο υψηλής τεχνολογίας, ιατρικό κέντρο, ότι θα ζούμε σε έξυπνες πόλεις και ένα σωρό άλλες «μπαρούφες» αλλά την κρίσιμη ώρα, παραδέχονται ότι δεν έχουμε «εξειδικευμένα κεφάλια». Καλά, γιατί ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί η κυπριακή Πολιτεία στηρίζει και δίνει προνόμια σε ένα σωρό κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια και γιατί πληρώνουμε ένα «κάρο» λεφτά σε επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα; Γιατί τελικά χρυσοπληρώνουμε ένα σωρό αξιωματούχους και διευθυντές στο Δημόσιο;

Το πρόβλημα στην Κύπρο, δεν είναι η έλλειψη έξυπνων και εξειδικευμένων ανθρώπων, αλλά η αναξιοκρατία και η κακή γραφειοκρατία. Εισέρχονται στο δημόσιο νέοι με όρεξη και «κοφτερό» μυαλό, αλλά από τον πρώτο χρόνο, εκπαιδεύονται πώς να δουλεύουν λίγο, πώς δεν θα χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους, πώς δεν θα ενοχλήσουν τον «ατάραχο» προϊστάμενό τους, πώς θα προσεγγίσουν κόμματα και δομές εξουσίας, για να πάρουν προαγωγή και τελικά πώς θα «κλέβουν» τους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν για να εξυπηρετούνται και όχι για να ταλαιπωρούνται. Η πλάκα είναι ότι όλες αυτές τις διαπιστώσεις μπορεί να τις ακούσει κάποιος σε όλα τα δώματα της εξουσίας. Το μόνο το οποίο μπορεί να ελπίζει κανείς, είναι ότι θα βρεθεί ένας νέος Ηρακλής, ο οποίος θα καθαρίσει τους κυπριακούς στάβλους του Αυγεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X