ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Θέσεις αρχής» στο Ουκρανικό, εκπτώσεις στο Κυπριακό made in the UK

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Βρετανία στο Ουκρανικό τηρεί «θέσεις αρχής» και τάσσεται εναντίον της απόσχισης των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντίθετα, στο Κυπριακό, η Βρετανία ξεχνά την τουρκική εισβολή και κινείται προς μια κατεύθυνση νομιμοποίησης των τετελεσμένων του 1974, στηρίζοντας τις θέσεις της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων, κατά παράβαση του ψηφίσματος 550 του Σ.Α. ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία δεν δίστασε να μεταφέρει στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ιδέες», προκειμένου να «διανθίσει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με αναφορές περί «συνιδρυτών» και «συνιδιοκτητών» του κυπριακού κράτους, τις οποίες μάλιστα καλείται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να περιλάβει σε επιστολή και να την αποστείλει στον ηγέτη της αποσχιστικής οντότητας, Ερσίν Τατάρ. Για να γίνει αντιληπτό το εύρος των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει η Βρετανία μεταξύ Ουκρανικού και Κυπριακού και οι υποτιθέμενες «θέσεις αρχής» του Foreign Office, ας δούμε πώς θα φαινόταν εάν το Λονδίνο υιοθετούσε και στην Ουκρανία, την ίδια πολιτική προσέγγιση που εφαρμόζει στην Κύπρο:

● Πρώτο, θα ξεχνούσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

● Δεύτερο, δεν θα επέβαλλε κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν και της Ρωσίας.

● Τρίτο, όλες οι ενέργειες της Βρετανίας θα επικεντρώνονταν στη νομιμοποίηση του στάτους κβο που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

● Τέταρτο, το Λονδίνο θα αναλάμβανε ρόλο διαμεσολαβητή για λύση μεταξύ «συνιδρυτών» και «συνιδιοκτητών» του Ουκρανικού κράτους. Δηλαδή από τη μία του νόμιμου και αναγνωρισμένου κράτους της κυβέρνησης του Κιέβου και από την άλλη, της παράνομης αποσχιστικής οντότητας των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ του Λουγκάνσκ που με όρους διεθνούς δικαίου δεν διαφέρουν από την επίσης ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

● Πέμπτο, το Foreign Office θα έστελνε έναν διπλωμάτη, με ανάλογο καθεστώς με αυτό που διαθέτει ο κ. Ajay Sharma, προσδοκώντας ότι θα γινόταν δεκτός από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και από τον ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα (όπως έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και από τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη).

● Έκτο, ο Βρετανός διπλωμάτης, ανάλογου καθεστώτος με αυτό που διαθέτει ο κ. Sharma, θα είχε το θάρρος να υποδείξει στον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας πώς να διαμορφώσουν τις θέσεις τους για λύση του Ουκρανικού. Ως επίσης και το θράσος να τους υποδείξει να περιλάβουν σε μια ενδεχόμενη λύση, αναφορές περί «συνιδρυτών» και «συνιδιοκτητών» του Κιέβου με τις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Και θα ήταν προφανώς βέβαιος ο εν λόγω Βρετανός διπλωμάτης ότι δεν θα τον πετούσαν έξω από τα γραφεία τους ο Ζελένσκι και ο Κουλέμπα, όπως δεν του έδειξαν την πόρτα της εξόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης.

● Έβδομο, ο Βρετανός διπλωμάτης θα είχε την άνεση να πει στους Ζελένσκι και Κουλέμπα, ότι θα πρέπει πρώτα να δεχθούν τους όρους της Ρωσίας για αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας, για αποδοχή των τετελεσμένων με την παράνομη απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και τους όρους για τις εγγυήσεις, ως επίσης και τις θέσεις της Μόσχας σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Θα έλεγε επίσης ο Βρετανός διπλωμάτης στον κ. Ζελένσκι ότι μόνο αφού δεχθεί τους ρωσικούς όρους, θα πρέπει να προσπαθήσει να εγείρει στο τραπέζι την ικανοποίηση των δικών του όρων. Κατά το πρότυπο των «ιδεών» που δεν δίστασε να μεταφέρει ο κ. Sharma στη Λευκωσία, ζητώντας από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου και μετά, σε δεύτερο χρόνο, να επιδιώξει να εξασφαλίσει την επιστροφή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Άλλο βεβαίως η Ουκρανία και άλλο η Κύπρος για τη Βρετανία, η οποία προβάλλει «θέσεις αρχής» μόνον σε ό,τι αφορά στη Ρωσία. Αντίθετα, για το ζήτημα της Τουρκίας και το Κυπριακό έχει ειδικές «εκπτωτικές τιμές», στα μέτρα του καθεστώτος Ερντογάν, αδιαφορώντας για εισβολές, κατοχές, πρόσφυγες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημ.: Το Λονδίνο εισηγείται όπως η επιστολή Αναστασιάδη προς Τατάρ για τα ΜΟΕ κοινοποιηθεί και προς τις «εγγυήτριες δυνάμεις», με προφανή στόχο να αποκτήσει και τυπικά ρόλο στην διαδικασία…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X