ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: 6 χρόνια στρέβλωση για την Αμμόχωστο

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Το φθινόπωρο του 2013, η Κομισιόν υιοθέτησε τη χειρότερη πολιτική της προσέγγιση αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προσυπογράφοντας τη θέση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους ότι το ζήτημα της απόδοσης των Βαρωσίων στον ΟΗΕ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Πρωτεργάτης της πολιτικής αυτής προσέγγισης που είχε παρακάμψει και παραγράψει τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. ΟΗΕ, ήταν ο Τσέχος Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Η θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ήταν κεραυνός εν αιθρία για τη Λευκωσία, η οποία είχε ζητήσει τη μεσολάβηση Φούλε προς την Τουρκία προκειμένου να δρομολογηθούν κινήσεις απόδοσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στον ΟΗΕ με παράλληλη ικανοποίηση της Άγκυρας σε κάποια από τα ευρωπαϊκά ντοσιέ.

Η υποτιθέμενη «μεσολάβηση» Φούλε απετέλεσε, ωστόσο, μπούμερανγκ για τα κυπριακά συμφέροντα. Και όταν λίγο αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου 2013, ο γράφων ρώτησε τον εκπρόσωπο του κ. Φούλε (και σημερινό του Γιοσέπ Μπορέλ) Πήτερ Στάνο, η απάντηση που έδωσε θύμιζε τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ανέφερε: «Η επιστροφή των περίκλειστων Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, στους νομίμους κατοίκους τους, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση, μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν μια συμφωνία επί της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

Η «εξαφάνιση» των ψηφισμάτων του Σ.Α. ΟΗΕ για την υποχρέωση της Τουρκίας να αποδώσει το Βαρώσι στον ΟΗΕ και η υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής και δικαίως τότε η Λευκωσία προέβη σε έντονο διάβημα προς τον Τσέχο Επίτροπο.

Οι θέσεις της Κομισιόν διατηρήθηκαν, ωστόσο, σε αυτό το μοτίβο για την Αμμόχωστο για πολλά χρόνια, δημιουργώντας μια πολιτική στρέβλωση στην οποία «πατούσαν» η Άγκυρα και το ψευδοκράτος, εξυπηρετώντας τις πολιτικές τους επιδιώξεις όχι μόνο για το Βαρώσι, αλλά και γενικότερα στο Κυπριακό.

Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια, όταν η Φεντερίκα Μογκερίνι, τέως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., επανέφερε την τάξη στο ζήτημα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Την 1η Οκτωβρίου 2019, με επιστολή προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και διαβεβαίωσε τη Λευκωσία ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια και άλλα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραμένει έτοιμη να βοηθήσει με κάθε χρήσιμο μέτρο εν προκειμένω».

Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, η αλλαγή σκυτάλης στην Ε.Ε. (1η Δεκεμβρίου 2019) οδήγησε και στην αντικατάσταση της κ. Μογκερίνι με αποτέλεσμα οι θέσεις που διατύπωσε για την Αμμόχωστο και όχι μόνο, να βρίσκονται και πάλι εν αμφιβόλω, λόγω του προηγούμενου που είχε επιβάλει ο Στέφαν Φούλε για έξι ολόκληρα χρόνια. Το ζήτημα της περίκλειστης πόλης επανέφερε με παρεμβάσεις και επιστολές ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προσδοκώντας να διασφαλίσει ότι τα ψηφίσματα του Σ.Α. θα συνεχίσουν να αποτελούν πυξίδα και για τη νέα Ε.Ε. και τον Ύπατο Εκπρόσωπό της, Γιοσέπ Μπορέλ. Σε επιστολή του, ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2021 και απαντώντας στον Κύπριο ΥΠΕΞ, ο Ισπανός αξιωματούχος της Ε.Ε. αναφέρει: «Ας μην υπάρχει αμφιβολία: ο σεβασμός του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι υψίστης σημασίας.

Η Ε.Ε. είναι βαθιά ανήσυχη για τις εξελίξεις επί του εδάφους και έχει καταδικάσει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, τα οποία θα πρέπει να αναστραφούν. Καμιά ενέργεια δεν πρέπει να γίνει σε σχέση με τα Βαρώσια, η οποία δεν θα είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», διαβεβαιώνει ο κ. Μπορέλ.

Η γραπτή δέσμευση Μπορέλ λίγες μέρες πριν από την άτυπη πενταμερή και ενώ η Άγκυρα έχει δρομολογήσει κινήσεις εποικισμού της περίκλειστης πόλης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί ένα χαρτί προς αξιοποίηση στα χέρια της Λευκωσίας. Γενικότερα όμως, καθίσταται σαφές ότι ακόμη και αυτή η Ε.Ε., της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος, παλινδρομεί και οι θέσεις της δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε αυτονόητες, αλλά ούτε και δεδομένες. Άλλωστε, για την αποκατάσταση μιας πολιτικής στρέβλωσης απαιτήθηκαν έξι τουλάχιστον χρόνια. Χρονική διάρκεια, στο πλαίσιο της οποίας ένας κοινοτικός αξιωματούχος κατάφερε να σύρει την Κομισιόν σε μια πολιτική προσέγγιση διαγραφής ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ, στηρίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις μιας τρίτης χώρας που εισέβαλε στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. Σε ευρωπαϊκό έδαφος...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X