ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενεργειακοί μύθοι και πραγματικότητα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Εδώ και οκτώ χρόνια η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη στηρίχτηκε σε μία σειρά από μύθους. Ο πρώτος είναι η περίφημη θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ μέσω των τριμερών συνεργασιών και ιδιαίτερα εκείνης με το Ισραήλ. Κατέρρευσε όταν η Τουρκία ανενόχλητη άρχισε να ερευνά με δικά της σκάφη σε όλο το μήκος και το πλάτος της κυπριακής ΑΟΖ κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κανένας περιφερειακός εταίρος από αυτούς που συμμετείχαν στις Τριμερείς δεν έκανε κάτι δραστικό να την εμποδίσει. Ο δεύτερος μύθος έχει να κάνει με την προστασία της ΑΟΖ από ισχυρές χώρες (Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ) των οποίων οι εταιρείες είχαν αναλάβει την αξιοποίηση των κυπριακών οικοπέδων. Κατέρρευσε, όταν η Τουρκία παρεμπόδισε με τον πολεμικό στόλο της το γεωτρύπανο Saipem 12000 που θα τρυπούσε για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ στομ στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου 3 χωρίς καμία ιταλική αντίδραση. Ο τρίτος μύθος είναι η δημιουργία του αγωγού East Med με τον οποίο πέρα από τη μεταφορά του κυπριακού και του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ιταλία θα οικοδομείτο κατά κάποιους και μία αμυντική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Κ.Δ. και Ελλάδας. Κατέρρευσε πρόσφατα με την παρουσίαση νέας εναλλακτικής όδευσης από Αίγυπτο και Ελλάδα παρά τις αρνητικές αντιδράσεις από Κ.Δ. και Ισραήλ. Η πρόταση για νέα όδευση προέκυψε εξαιτίας του ότι τα υπάρχοντα πολιτικά, τεχνικά και οικονομικά εμπόδια είναι τόσα και τέτοια που καθιστούν αυτό τον αγωγό μη βιώσιμο και κατά συνέπεια μη υλοποιήσιμο. Ο τέταρτος μύθος ήταν ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επειδή δεν μπορούσε να εξεύρει κάποιον να τις αναλάβει ή να αποκτήσει δικό της γεωτρύπανο. Τελικά, η Τουρκία απόκτησε τρία γεωτρύπανα και με αυτά τρυπάει τόσο στη μη οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ όσο και στα κυπριακά οικόπεδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η υπουργός ενέργειας κα Πηλείδου παραδέχθηκε ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα αρχίσει να κλείνει από το 2030 εξαιτίας της στροφής της Ε.Ε. στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με την κα Πηλείδου γίνονται προσπάθειες από την Κ.Δ. ώστε το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» να πωληθεί στις ασιατικές αγορές. Η παραδοχή αυτή δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες του κατά πόσο ακόμα και η εναλλακτική όδευση του East Med διά της Αιγύπτου είναι βιώσιμη. Όλα δείχνουν ότι καθυστερήσαμε και τα πράγματα στην ενεργειακή αγορά έχουν δυσκολέψει αφάνταστα.

Επειδή ακριβώς ο χρόνος πιέζει και τα κοιτάσματα «Γλαύκος» και «Καλυψώ» δεν έχουν καν επιβεβαιωθεί η μόνη ρεαλιστική επιλογή, τουλάχιστον για το «Αφροδίτη», φαίνεται να είναι η άμεση αποστολή του αερίου στο αιγυπτιακό τερματικό του Ίντκου. Από εκεί μετά την υγροποίησή του να εξαχθεί με ειδικά πλοία, που στην πλειοψηφία τους είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, στις ασιατικές αγορές. Εναλλακτικά μπορεί να πωληθεί και στις βαλκανικές χώρες τις οποίες θα εξυπηρετεί το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης και ο χερσαίος αγωγός Greece-Bulgaria Interconnector. Παράλληλα επείγει να προχωρήσουμε με την αξιοποίηση των άλλων δύο κοιτασμάτων και στη βάση των νέων δεδομένων που θα προκύψουν να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές μαζί με τις εταιρείες που έχουν την εκμετάλλευσή τους. Οι επιλογές αυτές θα περιλαμβάνουν την υγροποίηση είτε στο αιγυπτιακό είτε σε ένα καινούργιο κυπριακό τερματικό (αν υπάρχουν ικανές ποσότητες που θα το καθιστούν βιώσιμο είτε την αποστολή του αερίου στην Ελλάδα διά της αιγυπτιακής όδευσης που θα παρακάμπτει το σοβαρό εμπόδιο που λέγεται Τουρκία.

Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος και υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) στη Λάρνακα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Πέτρος Ζαρούνας: Τελευταία Ενημέρωση

X