ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog  Η στροφή Αναστασιάδη, το κρίσιμο ραντεβού και η ευχή των γενεθλίων 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 

Στο μικροσκόπιο πολιτικών και διπλωματών τέθηκε η ομιλία του Αναστασιάδη στα Ηνωμένα Έθνη. Απ' όσα ακούω από πηγή μου στη Νέα Υόρκη, κάποιοι θεώρησαν ως "άκρως σημαντικό στοιχείο" την ξεκάθαρη τοποθέτησή του υπέρ της λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και την «επανατοποθέτηση» στο Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου και όχι της 4ης Ιουλίου 2017. Σε πηγαδάκι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ακούστηκε μάλιστα πως με την ομιλία του «δόθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η απάντηση και στον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου και τον Ακιντζί ποια λύση επιδιώκει ο Αναστασιάδης». Επιπλέον, σύμφωνα με πηγή μου που γνωρίζει όλα όσα γίνονται στον Λόφο, «δόθηκε ξανά το μήνυμα προς όλους ότι εάν η πλευρά μας όχι μόνο δεν θα παρεμποδίσει την επανάληψη των συνομιλιών αλλά θα εργαστεί με πράξεις για επανέναρξη τους, με προτάσεις και διαλλακτικότητα, χωρίς να υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές».

Γενικά καλές εντυπώσεις φαίνεται πως άφησε η ομιλία του Healthy και στη Λευκωσία, τουλάχιστον στους «μεγάλους παίκτες» ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ακόμα και ο Άντρος Κυπριανού υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι η ομιλία Αναστασιάδη "ήταν καλή", αλλά βιάστηκε να προσθέσει πως δεν αρκεί μόνο αυτό, θα πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη οι «σωστές τοποθετήσεις» Αναστασιάδη, στη συνάντηση που θα έχει με τον Γκουτέρες. Αυτή η αντίδραση ήταν που έκανε γνωστό στέλεχος του ΔΗΣΥ να αναφωνήσει χθες πως «Τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου μπορεί να τους πείσει ο Αναστασιάδης, τον Άντρο ποτέ!».

«Τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου μπορεί να τους πείσει ο Αναστασιάδης, τον Άντρο ποτέ!»

Ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι τη «στροφή» του Προέδρου. Το ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε ήδη πως «η δημόσια και επίσημη αποδοχή, του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014, των λεγομένων «συγκλίσεων» και του πλαισίου Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017, ως περιεχόμενο των όρων αναφοράς, δηλαδή ως τη βάση λύσης του κυπριακού, οδηγεί σε κακή λύση, λύση συνομοσπονδίας, που είναι ο πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής». Η δε ΕΔΕΚ θεωρεί μονόδρομο το αδιέξοδο εάν ακολουθηθεί η διαδικασία που αποδέχεται ο Αναστασιάδης...

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων προϊδεάζουν για το τι θα έχει να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος κατά την επιστροφή του στη Λευκωσία αλλά και το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων...

Προς το παρόν σήμερα ο Healthy ετοιμάζεται για το μεγάλο ραντεβού με τον Γκουτέρες. Στόχος του να τον πείσει πως είναι έτοιμος και με καλή διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλλον θα εύχεται να επαληθευτούν οι ευχές που του έδωσαν χθες επιφανείς εκπρόσωποι των ομογενών στη Νέα Υόρκη όταν γιόρτασε μαζί τους τα γενέθλιά του και έσβησε τα κεράκια των 73 του ετών σε μια υπερμεγέθη τούρτα που έφθασε για όλους. 

Πάντως μία από την ευχή-προτροπή που του έδωσε ένας από τους παλαιότερους των αποδήμων για το σημερινό τετ-α-τετ με τον Γκουτέρες ήταν: «Πρόεδρε την Κύπρο και τα μάτια σου».  
  
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ