ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog  Οι «πόντοι» του Χριστοδουλίδη και το... κλιματιστικό του Healthy

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 

Τρία θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος συζητούνται πολύ αυτή την ώρα, από διπλωμάτες, δημοσογράφους και άλλους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και αλλού.Το ένα αφορά το απροσδόκητο "στιγμιαίο ντιπέϊτ" Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου, το δεύτερο την άρνηση του Ερντογάν να δει τον Ακιντζί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και το τρίτο η πρόταση του Healthy για την Κλιματική Αλλαγή. 

Ο Τσαβούσογλου έδειξε πως δεν ήταν έτοιμος, όχι μόνο για την ομοσπονδία αλλά ούτε και για την χειραψία

Η τυχαία συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου την ώρα που ο τελευταίος μιλούσε στους δημοσιογράφους έφερε και ένα απροσδόκητο ντιπέϊτ. Ο Χριστοδουλίδης τον ρώτησε δημόσια και ευθέως: "Θα συμφωνήσουμε στους όρους αναφοράς;" για να πάρει ως απάντηση ένα διπλωματικό "Γιατί όχι". Στην επιμονή Χριστοδουλίδη γιατί χρειάζεται η πενταμερής για να αρχίσουν οι συνομιλίες, ο Τσαβούσογλου υπέδειξε πως "πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε τι θα διαπραγματευθούμε". Όταν ο Χριστοδουλίδης αντέταξε: "ξέρουμε τι θα διαπραγματευθούμε" ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε: "Τι; Δύο κράτη;" Στην απάντηση του Χριστοδουλίδη να ξεχάσει τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία και πως η μόνη λύση είναι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, ο Τσαβούσογλου του υπέδειξε: "Την τελευταία φορά, μπροστά σου ο Πρόεδρος σου μίλησε για συνομοσπονδία". Σημείωσε μάλιστα πως έχει και τα πρακτικά που το επιβεβαιώνουν για να πάρει ένα κατηγορηματικό όχι του Χριστοδουλίδη με την επισήμανση "Εχω και εγώ τα πρακτικά". Στη συνέχει τον προκάλεσε να τοποθετηθεί εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. "Είστε έτοιμοι; Μπορούμε να σφίξουμε τα χέρια σήμερα και να συμφωνήσουμε ότι προχωρούμε γι' αυτήν. Είστε έτοιμοι; Ας σφίξουμε τα χέρια" του είπε και άπλωσε το χέρι το οποίο έμεινε μετέωρο. Ο Τσαβούσογλου έδειξε πως δεν ήταν έτοιμος, όχι μόνο για την ομοσπονδία αλλά ούτε και για την χειραψία! 

Το ένα σχόλιο που ακούστηκε μεταξύ των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν την ασυνήθιστη σκηνή ήταν πως "ο Χριστοδουλίδης κέρδισε πόντους" από την αυθόρμητη δημόσια τοποθέτησή του.Το άλλο σχόλιο αφορούσε τα "πρακτικά" που επικαλούνται οι δύο υπουργοί και κατά πόσον σε αυτά αναφέρεται όντως η συνομοσπονδία από τα χείλη του Healthy. "Ίσως το μάθουν τα εγγόνια μας" ανέφερε ένας συνάδελφος. 


Μπορεί ο Τσαβούσογλου να μην άγγιξε το χέρι του Χριστοδουλίδη αλλά αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Ακιντζί. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ήταν θερμή μόνο λόγω καμερών, αφού η συνάντησή τους επιβλήθηκε λόγω... "πρωτοκόλλου" και μόνον. Στην έδρα του ΟΗΕ συζητείται έντονα η άρνηση του Ερντογάν να συναντήσει τον Ακιντζί που του "πάσαρε" τον Τσαβούσογλου. Ακούστηκε δε πως είναι πολύ πιθανόν "στην επόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ ο Ακιντζί να μην υπάρχει καν ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων".

 

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ Κυπρίων, Ελλαδιτών και άλλων που βρίσκονται αυτές τις ώρες στην έδρα του ΟΗΕ, ήταν η πρόταση-πρωτοβουλία του Healthy για την κλιματική αλλαγή. Ως γνωστόν η πρόταση περιλαμβάνει δράσεις που έχουν υποβληθεί για συμφωνία σε 13 χώρες: Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Λίβανο, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, Παλαιστίνη και Σαουδική Αραβία. Κάποιος σχολίασε πως "μπορεί ο Αναστασιάδης να μην καταφέρει να λύσει το Κυπριακό κατά τη θητεία του αλλά θα λύσει το κλιματικό" για να πάρει ως απάντηση-πείραγμα: "μιλάτε για κλιματικό ή κλιματιστικό;".    


----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ