ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 19:23
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog Τι θα βγάλει η συνάντηση Νίκαρου-Μακρόν;

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Στο Μέγαρο των Ιλισίων είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα. Όχι μόνο τα δικά μας. Και από την Αθήνα αναμένουν εξελίξεις και από την Τουρκία παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον και αναμονή. Η συνάντηση του Νίκαρου με τον Μακρόν αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την μάχη που δίνουν Κύπρος και Ελλάδα κατά των τουρκικών προκλήσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στη συνάντηση κρίνεται και από το τηλεφώνημα που είχαν χθες Μητσοτάκης-Νίκαρος για συντονισμό πριν τις συνομιλίες με τον Μακρόν.Υπήρξε όπως μαθαίνω και συνεργασία μεταξύ Χριστοδουλίδη και Δένδια.

Πηγή μου που γνωρίζει μου έλεγε χθες ότι η Λευκωσία έχει προετοιμαστεί πολύ για τις σημερινές επαφές στο Παρίσι με στόχο να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα τα οποία να μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στη προσπάθεια προστασίας της κυριαρχίας της Κύπρου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις επαφές που θα γίνουν σήμερα περιλαμβάνεται και συνάντηση μεταξύ του νέου υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη με την Γαλλίδα ομόλογο του, Φλοράνς Παρλί. Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Λιβύη θα αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο των συνομιλιών τόσο στη συνάντηση των υπουργών όσο και των Προέδρων. 

Κάποιοι προωθούν συντονισμό της Εθνικής Φρουράς με τον κατοχικό στρατό και προκαλούν αντιδράσεις

Αναμένεται πως οι δύο υπουργοί Άμυνας θα καταλήξουν σε αποφάσεις και συμφωνίες για τις οποίες έχει ασφαλώς προηγηθεί προεργασία και οι οποίες θα εγκριθούν και από τους δύο ηγέτες. Όπως μαθαίνω «θα πρόκειται για ουσιαστικές αποφάσεις που θα στείλουν σαφέστατα μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, όχι μόνο στη περιοχή μας αλλά και στην ΕΕ».

Το άλλο μεγάλο θέμα των επαφών θα είναι ο τομέας της Ενέργειας, με τη Γαλλία να διαμηνύει ξανά το ενδιαφέρον της για διατήρηση και διεύρυνση της συνεργασίας με την Κύπρο. Τον Νίκαρο συνοδεύει στις επαφές για την Ενέργεια ο τέως υπουργός και νυν σύμβουλός του Γιώργος Λακκοτρύπης. Ως γνωστόν η νέα υπουργός Ενέργειας μόλις πριν από λίγες ημέρες έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της γι' αυτό και βρίσκεται εκτός αποστολής. Η πηγή μου υποστηρίζει ότι θα γίνουν ανακοινώσεις και σε θέματα Ενέργειας καθώς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς.

Ωστόσο εκείνο που λέχθηκε χθες σε πολιτικό πηγαδάκι με σημαντικούς πολιτικούς είναι πως το γεγονός και μόνο της επίσκεψης αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι άκρως σημαντικό, από μόνο του. Όπως σημείωσε ένας από τους συμμετέχοντες «εάν υπάρξουν και κατάλληλες ανακοινώσεις οι οποίες θα συνδυαστούν με άμεσες πράξεις θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα πλεονέκτημα απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις της Άγκυρας».

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος των Navtex με την Τουρκία να τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί κάποιοι στη Λευκωσία και αλλού προσπαθούν να προωθήσουν «συντονισμό» ή «συνεργασία» μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού. Μια πρόταση που έγινε από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ χωρίς να προηγηθεί επαρκής συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών, όπως λέγεται. Η κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει την πρόταση «αρκεί να μην υπάρχει θέμα αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος». Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν με την πρόταση και τους κινδύνους που υπάρχουν ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να δεχθεί επαφές με αξιωματούχους του τουρκικού κατοχικού στρατού και θα παραπέμψει την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με τον στρατό του ψευδοκράτους, επιδιώκοντας αναγνώριση.

Όπως μαθαίνω για το θέμα έχουν δοθεί ήδη οδηγίες από τον Νίκαρο ο οποίος το θεωρεί πολύ σημαντικό και ζήτησε άμεση ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη.  

--------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ