ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 18:55
30°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog Το καυτό Φθινόπωρο, ο Νίκαρος, ο Μακρόν και οι άλλοι

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Παρά τη συναισθηματική φόρτιση που έχουν οι μαύρες επέτειοι του Ιούλη και όσα ακούγονται αυτές τις μέρες, στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με όσα μαθαίνω από πηγή μου που γνωρίζει, αναμένουν με αγωνία το Φθινόπωρο και την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για να βάλουν μπροστά τις μηχανές για την άτυπη πενταμερή.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρθηκε και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες. Ωστόσο το Φθινόπωρο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καυτό φέτος σε ότι αφορά την Κύπρο, την Ελλάδα και τις τουρκικές προκλήσεις. Κομβικό σημείο θα είναι η ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συζήτηση της στρατηγικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, των τουρκικών προκλήσεων και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για προώθηση νέων κυρώσεων.Ο Νίκαρος δεν σταματά τις τελευταίες ημέρες να επαναλαμβάνει πως «ο κατευνασμός της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα, όπως η επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μας έρχεται ένα καυτό Φθινόπωρο με καυτά ερωτήματα

Ο Νίκαρος ήταν μάλιστα έντονος όταν αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στη Συρία και στη Λιβύη ακόμα και στη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί ζητώντας, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση θα δοθεί όπως μαθαίνω την Πέμπτη που ο Νίκαρος θα συναντηθεί με τον Μακρόν στο Παρίσι. Η συνάντησή τους που γίνεται μετά το έντονο κλίμα στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις και στην προσπάθεια του Μακρόν να τονίσει την παρουσία και τη θέση της Γαλλίας στην ΕΕ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Και όπως ακούω τα θέματα που θα συζητήσουν δεν θα είναι γενικά και αόριστα αλλά πολύ συγκεκριμένα και έμπρακτα. Και θα συνοδευτούν και με ανάλογες ανακοινώσεις.

Ωστόσο προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα από τη συγκυρία της σύγκλισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο με την εκλογή Τουρκοκύπριου ηγέτη τον Οκτώβριο. Και αυτό είναι κατά πόσον θα προχωρήσει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λήψη νέων μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας ή θα δώσει άλλη μία αναβολή ελπίζοντας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη του διαλόγου. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που απασχολεί Αθήνα και Άγκυρα και θα απασχολήσει και τη συνάντηση Νίκαρου-Μακρόν, απ' όσα μαθαίνω. Επιπλέον ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης συζητά και με τον Δένδια και με άλλους τρόπους διαχείρισης όλων των ενδεχομένων και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει και ίσως είναι πιο σημαντικό αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η πλευρά μας στις προκλήσεις του καυτού Φθινοπώρου που έρχεται, όταν θα μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στον προεκλογικό των βουλευτικών. Γιατί η ικανότητα και η μαεστρία φαίνονται την ώρα της δράσης και των εξελίξεων και όχι στους επετειακούς λόγους και σε καιρό απραξίας. Θα καταφέρει η πολιτική ηγεσία των Ελληνοκυπρίων, κυβέρνηση, συμπολίτευση και αντιπολίτευση να ομοφωνήσουν στο ζητούμενο για το μέλλον του τόπου και στον τρόπο που θα το διεκδικήσουν;

Στο ΚΟΥΙΖ της προηγούμενης στήλης σας μετέφερα υπόνοιες που αναφέρθηκαν για τα δάνεια του Ανδρέα Κυπριανού, βουλευτή του ΔΗΣΥ και όσα ειπώθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές όπου έγινε και αναφορά σε «Ανδρέα ή Άντρο Κυπριανού». Ασφαλώς με τίποτα δεν ήθελα να θίξω τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος όπως έχω ξαναγράψει δεν επιδέχεται αμφισβήτησης σε θέματα ηθικής. Και αυτό απευθύνεται σε κάθε έτοιμο... καλοθελητή. 

------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ