ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η ανακοίνωση, η αλαζονεία του δικαστή και η... δεδομένη αξιοπιστία

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Άχρωμη και άοσμη ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τον σεισμό στο χώρο της δικαιοσύνης και τα αίτια που τον προκάλεσαν.

Δικηγόροι αντέδρασαν χθες στην ίσων αποστάσεων "που ουσιαστικά σημαίνει πως στηρίζουν μία από τις δύο πλευρές" και κάποιοι διερωτήθηκαν εάν "αντιλαμβανόμαστε πως μας φτύνουν και νομίζουμε πως βρέχει".
Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από την άλλη, τα σχόλια είναι απανωτά. Εκείνο που κυριαρχούσε χθες ήταν μια παροιμία που αρκετοί τοποθέτησαν πάνω από την είδηση της ανακοίνωσης του Συλλόγου: "Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει".
Η απορία που τίθεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι γιατί ο Δικηγορικός Σύλλογος ενώ ζήτησε τεκμηρίωση των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη και αφού έλαβε την απάντηση του δικηγόρου με... διευθύνσεις και ονόματα, συμπεριφέρεται ως να μην τα έχει λάβει και να μην τα έχει... διαβάσει;
Ιδιαίτερα όταν μετά τις ξεκάθαρες καταγγελίες ακολούθησε και ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα με επίσης ξεκάθαρες επισημάνσεις;

"Για κάποιο λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος κρύφθηκε πίσω από την πρόσκληση για διάλογο και δεν εισηγήθηκε τρόπους για αντιμετώπιση των καταγραμμένων, ξεκάθαρων προβλημάτων που καταδείχθηκαν. Ουσιαστικά νίπτει τας χείρας του και αφήνει αυτό να το κάνουν οι ξένοι, στην προκειμένη περίπτωση η Greco, κάτι που δεν μας περιποιεί τιμή" έλεγε χθες γνωστός δικηγόρος.
Ακούω πάντως ότι από σήμερα κάποιοι δικηγόροι θα διατυπώσουν έντονη διαφωνία στην απόφαση του Συλλόγου τους, κάποιοι μάλιστα δημόσια.

Εμένα πάντως μου έμεινε στη μνήμη η προτελευταία φράση στην ανακοίνωση του Συλλόγου των δικηγόρων: "Η αξιοπιστία της δικαιοσύνης είναι δεδομένη γι’ αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί στην Κυπριακή Κοινωνία."
Πώς συμβαίνει η "δεδομένη" αξιοπιστία να χρειάζεται αποκατάσταση;
Μα κύριε Δώρο μου εδιάβασες το κείμενο πριν το εγκρίνεις;

Χθες εντελώς τυχαία έπεσα σε μια συνέντευξη του Δώρου Ιωαννίδη στον Φιλελεύθερο, στις 5 Αυγούστου 2018 που δήλωνε: «φτάσαμε στο τέλμα, έχουμε καταρρεύσει». Και έκρουε τον κώδωνα "όταν οι μεγάλες συμβάσεις φεύγουν από την Κύπρο, τι να περιμένεις άλλο. Δεν θέλουν σε περίπτωση διαφοράς, αυτή να επιλυθεί στην Κύπρο. Δεν θέλουν να εμπλακούν στις περιπέτειες της Δικαιοσύνης. Όταν συνάψεις μια σύμβαση πολλών εκατομμυρίων, ζητάς σε περίπτωση διαφοράς αυτή να εκδικαστεί στο Λονδίνο ή στη Ζυρίχη. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη από απόψεως χρόνου στην κυπριακή Δικαιοσύνη."

Μια μικρή έως τεράστια απόσταση από τη σημερινή θέση της ανακοίνωσης περί "δεδομένης" αξιοπιστίας υπάρχει, δεν υπάρχει;

Στον χώρο των δικαστηρίων τώρα, η κρίση φαίνεται να λαμβάνει κωμικοτραγικές διαστάσεις. Χθες, όπως πληροφορούμαι, πολύ γνωστός και σημαντικός δικαστής, από τος παλαιούς και θεωρούμενους ως "πιο σοβαρούς", αρνήθηκε να εκδικάσει υπόθεση οικογενειακών διαφορών. Όταν παρουσιάστηκε κατάσταση λογαριασμού της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεχίσει με την εκδίκαση της υπόθεσης γιατί η σύζυγός του εργάζεται στην Τράπεζα Κύπρου!
Έμειναν βεβαίως όλοι κόκαλο! Ο δικαστής παραμέρισε με τεράστια ευκολία την υπόθεση επιβεβαιώνοντας πως το γνωστό ρητό "εγιώ παπάς, εγιώ τατάς" χωρίς να μπορεί κάποιος να του αντιτάξει ότι λειτούργησε αυθαίρετα και καταχρηστικά...

Γνωστός δικηγόρος της Λευκωσίας σχολίαζε χθες την δήλωση του δικηγόρου της θυγατέρας του Μύρωνα Νικολάτου. Όπως έλεγε "πρόκειται για μια ανακοίνωση στην οποία περισσεύει η αλαζονεία. Πώς είναι δυνατόν δικηγόροι και δικαστές να προβλέπουν το αποτέλεσμα της όποιας δίκης; Είναι τουλάχιστον αλαζονεία να θεωρεί κάποιος εκ των προτέρων ότι θα κέρδιζε μια δίκη που δεν έχει γίνει ποτέ και να χρησιμοποιεί την "νίκη" που δεν πέτυχε ποτέ ως επιχείρημα και ελατήριο για πράξεις και αποφάσεις του. Όλοι γνωρίζουν τη βασική αρχή ότι ποτέ δεν μπορεί κανένας να προβλέψει την έκβαση οποιασδήποτε δίκης και ότι δεν μπορεί κανένας, ποτέ, να προδικάσει θετικά και υπέρ του οποιαδήποτε δίκη. Ποτέ όμως! Εκτός κι αν κάτι άλλο συμβαίνει που το γνωρίζει μόνον ο... μάντης".

Η διαμαρτυρία των κατόχων αξιογράφων σήμερα έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και την Τράπεζα Κύπρου μάλλον χαλάει την εικόνα της... δεδομένης αξιοπιστίας της δικαιοσύνης που όμως χρειάζεται να αποκατασταθεί στην Κυπριακή Κοινωνία.
Τόσο οι διαμαρτυρίες όσο και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβάλλουν η Τράπεζα Κύπρου να αποκαλύψει στοιχεία για τα ποσά και τα πρόσωπα που αφορούν οι 333 αγωγές για αξιόγραφα που έτυχαν εξωδικαστικής διευθέτησης. Όπως αναφέρεται οι υποθέσεις αυτές προσιδιάζουν με την υπόθεση της αδελφής του Προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου. Τα νέα ερωτήματα που γεννιούνται είναι:
Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν εκτεθειμένα πρόσωπα και συγγενείς τους;
Ποια ποσά διεκδικούσαν οι συγκεκριμένοι κάτοχοι αξιογράφων και ποια αποζημίωση έλαβαν τελικά;
Μέσω ποιων δικηγορικών γραφείων έγιναν οι εξώδικες διευθετήσεις; Πρόκειται για πολλά δικηγορικά ή για μετρημένα στα δάκτυλα;


----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X