ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:07
38°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog Η αποστολή Μπορέλ, οι... μεζέδες και η ανώμαλη προσγείωση

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε η πολλά υποσχόμενη αποστολή Μπορέλ στην Τουρκία. Παρά τις επιθεωρήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την από ελικοπτέρου επίβλεψη της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ και την περιδιάβαση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία, φαίνεται πως αυτό που τελικά τον έπεισε ήταν η τουρκική επιχειρηματολογία.

Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι θέσεις που διατύπωσε μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα όπου αντί να θέσει δυναμικά την ευρωπαϊκή θέση τελικά υιοθέτησε την... τουρκική. Και να σκεφτεί κανείς πως δεν συναντήθηκε κατά την εδώ παρουσία του με τον Ακιντζί! Πώς θα συμπεριφερόταν άραγε εάν τον συναντούσε;

Τα όσα λέχθηκαν από τον ίδιο ή άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους που μιλούσαν εκ μέρους του περί διαλόγου με την Τουρκία (ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι παράνομες γεωτρήσεις της) και την ανάληψη πρωτοβουλίας για προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των άλλων χωρών που εμπλέκονται στην κρίση της Λιβύης, φανέρωσε πως γι’ αυτόν η Κύπρος ξαφνικά... εξαφανίστηκε. Κάποιο θαύμα πρέπει να έκανε ο Τσαβούσογλου, γιατί λίγες ημέρες προηγουμένως, άλλα έλεγε ο Μπορέλ σε Αθήνα και Λευκωσία.

Εκτός από τις πολιτικές συναντήσεις που είχε με τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και όσα δήλωσε εκφράζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις δύο χώρες θύματα των τουρκικών προκλήσεων, είχε και με δηλώσεις του στον Τύπο τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Στις 31 Μαΐου, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, δήλωσε: «Καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία όσο δεν σταματά τις γεωτρήσεις». Και όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο «Ξεκινήσατε διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η επικοινωνία;» απάντησε: «Δεν θα μιλούσα ακριβώς για διαπραγματεύσεις. Ας τις πούμε συνομιλίες, γιατί στην Ευρώπη για να κάνουμε διαπραγματεύσεις απαιτείται συγκεκριμένη εντολή. Έχουμε, λοιπόν, ξεκινήσει συνομιλίες και αυτές οι συνομιλίες δεν ήταν πολύ θετικές, αφού μεσολάβησαν οι νέες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και τα κράτη-μέλη δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εφόσον αυτή η γεώτρηση δεν σταματά. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δείχνει ότι προφανώς δεν είναι στις προοπτικές της να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.».

Στις 9 Ιουλίου και αφού προηγήθηκε η αυτοψία που έκανε στους χώρους των τουρκικών εγκλημάτων δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι τα προβλήματα με την Τουρκία «μόνο μέσα από διαπραγμάτευση και διάλογο» μπορούν να επιλυθούν. Είπε και άλλα πολλά, όπως το «δεν θέλουμε μια ιερή συμμαχία κατά της οθωμανικής εισβολής»...

Πολλοί διερωτήθηκαν τι ήταν αυτό που έκανε τον Μπορέλ να αλλάξει θέσεις και επιχειρηματολογία μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία; Μήπως δεν του άρεσαν τα φαγητά που του σέρβιραν σε Αθήνα και Λευκωσία; Άραγε τον τάισαν καλύτερους μεζέδες στην Άγκυρα;

Ό,τι και να συνέβη ο Μπορέλ αντί να μεταφέρει τα ευρωπαϊκά μηνύματα στην Άγκυρα κατέληξε να μεταφέρει τα τουρκικά επιχειρήματα στην Ευρώπη. Και έβγαλε πολλούς έξω από τα ρούχα τους. Με πρώτους τους ευρωβουλευτές, κάποιοι από τους οποίους του επιτέθηκαν. Αλλά και ο Νίκαρος δεν έμεινε πίσω. Πήρε αμέσως τηλέφωνο την Ούρσουλα για να της υποδείξει πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υπεραμυνθεί των συμφερόντων των κρατών μελών της, που είναι και συμφέροντα της ίδιας.

Τη Δευτέρα ο Μπορέλ θα μεταφέρει προτάσεις και ιδέες στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Είναι σίγουρο πως θα πρόκειται για ένα από τα πιο επεισοδιακά Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και είναι κρίμα που η συνεδρίαση δεν μεταδίδεται σε απευθείας μετάδοση. Αν μη τι άλλο να μάθουμε τι λένε για μας οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες. Γιατί on camera τους έχουμε χορτάσει.

ΚΟΥΙΖ: Σε ποιο μεγάλο κόμμα υπάρχει πολεμική μεταξύ βουλευτών για τον τρόπο χειρισμού της περιβόητης λίστας Γιωρκάτζη; Αληθεύει πως κάποιοι τράβηξαν κόκκινη γραμμή και ζητούν να μην ανακοινωθεί κανένα όνομα;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ