ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η έφεση, ο θυμός και η ευθύνη για την ατιμωρησία του οικονομικού εγκλήματος

= ΠΕΜΠΤΗ 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σοκ προκάλεσε σε κάποιους η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει από τις κατηγορίες δύο από τους οκτώ κατηγορούμενους της πολυσυζητημένης υπόθεσης Focus. Το θέμα συζητείται έντονα σε πηγαδάκια νομικών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Όλοι σχεδόν επικεντρώνονται στην επαναλαμβανόμενη αστοχία της Νομικής Υπηρεσίας σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις αλλά και την αποτυχία της να πετύχει τις καταδίκες προσώπων που οδήγησε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Γνωστός νομικός της πρωτεύουσας σχολίαζε χθες για "προχειροδουλειές, για να μην πω κάτι χειρότερο" που εκθέτουν και τη Νομική Υπηρεσία και τη Δημοκρατία που δεν πετυχαίνει να καταδικάσει όσους κατηγορεί για σοβαρότατα οικονομικά εγκλήματα. "Ο μόνος που καταδικάστηκε ήταν ο Ανδρέας Ηλιάδης και αυτός για... λίγο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο τον αθώωσε... πανηγυρικά", ανέφερε για να προσθέσει: "τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που εργάζεται η Νομική Υπηρεσία, τον έλεγχο που ασκεί ο Γενικός Εισαγγελέας αλλά και για την επάρκεια κάποιων λειτουργών της. Αν συνδυάσει κάποιος τις αποτυχίες της Νομικής Υπηρεσίας με τους ισχυρισμούς για τον τρόπο πρόσληψης ορισμένων λειτουργών, παιδιών συναδέλφων, τότε το θέμα λαμβάνει νέα οπτική και θα πρέπει κάποιοι να τοποθετηθούν και να δώσουν απαντήσεις".

Και κατέληξε: "Δεν θέλει κανένας να υποψιαστεί πως η απόφαση του Κακουργιοδικείου είναι αποτέλεσμα της κόντρας μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και δικαστών. Γιατί τότε δεν θα υπάρχει σωτηρία..."

Πηγή μου στην ίδια τη Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο Κωστάκης ακούστηκε "αγχωμένος έως θυμωμένος" με την διακοπή της ποινικής δίωξης για τους Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε της Focus, λόγω κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας. "Γι' αυτό εξάλλου καταχώρησε αυθημερόν έφεση χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η έκβασή της", πρόσθεσε.

Το ερώτημα που ακούστηκε χθες σε πηγαδάκι νομικών και πολιτικών ήταν "κατά πόσον θα καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να δικάσει και να τιμωρήσει άτομα που ευθύνονται για τα οικονομικά εγκλήματα που έφεραν τα πάνω-κάτω στον τόπο και ποιος τελικά θα φέρει την ευθύνη της αποτυχίας τιμωρίας των ενόχων;".

Για την ιστορία καταγράφω τι ανέφερε το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στην ενδιάμεση αποφασή του, απαλλάσοντας τους Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε από το κατηγορητήριο για την πολύκροτη υπόθεση Focus.

Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση, η απαλλαγή τους έγινε λόγω των διαδικασιών που ακολούθησε η κατηγορούσα αρχή που τους οδήγησε ενώπιον της Δικαιοσύνης με εντάλματα σύλληψης που είχαν ακυρωθεί από την προσφάτων εκδοθείσα απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εξετάζοντας το αίτημα των εκ των δικηγόρων τους Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, το Κακουργιοδικείο κατέληξε πως η ενέργεια της Νομικής Υπηρεσίας "συνιστά κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, που εδράζεται και συναρτάται με την παραβίαση του Συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας των κατηγορουμένων. Έτσι διατάσσουμε τη διακοπή της δίκης εναντίον τους και την απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν."

Στην απόφαση γίνεται και αναφορά σε παρανομία της κατηγορούσας αρχής η οποία απέκτησε πλεονέκτημα εις βάρος των κατηγορουμένων, "πετυχαίνοντας με αθέμιτο τρόπο την έναρξη της δίκης", ενώ υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό να αρχίσει η δίκη σε σχέση με τους κατηγορούμενους.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως κατατέθηκε γραπτώς στο δικαστήριο ήταν ότι οι κατηγορούμενοι προσήχθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου δυνάμει Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης και όχι με βάση τα εθνικά ακυρωθέντα εντάλματα σύλληψης από την Ολομέλεια του Ανωτάτου.

Στις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας προστίθεται πως "Ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι οι Κατηγορούμενοι προσήχθηκαν καταχρηστικά ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν δικαιολογείται η διακοπή της διαδικασίας, επειδή οι ενέργειες των διωκτικών αρχών δεν ήταν κακόπιστες, σε βαθμό που να υπερκεράζουν το δημόσιο συμφέρον για συνέχιση της σοβαρής αυτής υπόθεσης."

Μια θέση όμως που φαίνεται να απορρίπτουν δικαστές που έλαβαν τη σχετική απόφαση, κάτι που ίσως αποτελεί και το πιο σοβαρό ενδεχόμενο στην υπό εξέλιξη υπόθεση. Και προκαλεί βεβαίως τεράστιο άγχος και θυμό στον Κωστάκη αλλά και σε όσους παρακολουθούν άφωνοι τα τεκταινόμενα. Για διαφορετικούς βεβαίως λόγους...

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X