ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 15:59
36°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog Η κοινή δήλωση του Εθνικού, οι κυρώσεις και το μονόλεπτο με τον Γκουτέρες

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

Μανικωμένος ανεβαίνει σήμερα στον Λόφο πολιτικός αρχηγός, έτοιμος να ζητήσει εξηγήσεις για μια σειρά από θέματα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Όπως μου έλεγε μια πηγή μου που γνωρίζει, ο εν λόγω αρχηγός θα βρει ανέλπιστη στήριξη στα περισσότερα θέματα που θα θίξει, από άλλους τρεις τουλάχιστον αρχηγούς.
«Τους ενώνει ο κοινός τους στόχος: ο Νίκαρος», μου ανέφερε.

Από άλλη πηγή μου στον Λόφο, μαθαίνω πως ο Νίκαρος θα προσέλθει στη συνεδρία «με σαφώς χαμηλωμένους τους τόνους» και «θα καταβάλει φιλότιμη προσπάθεια για συνεννόηση».
Κάποιοι πάντως στοιχηματίζουν πως δεν πρόκειται να το πετύχει. Παρά και την προσφορά που είχε από άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς για «συμπαράσταση και μεσολάβηση ώστε να επικρατήσει θετικό και ήρεμο κλίμα».

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν αρκετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού θα είναι και η πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για καταδίκη της Τουρκίας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η πρόταση, όπως μαθαίνω, επανέρχεται από τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών λόγω των εξελίξεων, των νέων τουρκικών προκλήσεων αλλά και των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Δεν γίνεται οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνούν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμείς να μη μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή δήλωση καταδίκης των παράνομων ενεργειών της εις βάρος μας», φέρεται να είναι το σκεπτικό με το οποίο θα στηρίξει την επαναφορά της δήλωσής του ο Γιώργος Λιλλήκας.

Αν είχαν άλλο ένα λεπτό στη διάθεσή τους μπορεί και να προλάβαιναν να ξεκαθαρίσουν και το πλαίσιο Γκουτέρες...

Σύντομη συνομιλία είχαν, όπως μας ενημέρωσαν πολιτικοί συντάκτες, ο Νίκαρος και ο Γκουτέρες στο Παρίσι, όπου βρέθηκαν και οι δύο φιλοξενούμενοι του Μακρόν. Η... συνομιλία, σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων σοβαρού καναλιού, διήρκεσε γύρω στο ένα λεπτό. Ναι ένα ολόκληρο λεπτό! Και τι δεν θα πρόλαβαν να πουν σε αυτό το... ατελείωτο λεπτό!
Σε άλλο δελτίο ειδήσεων ακούσαμε ότι ο Γκουτέρες ενημέρωσε τον Νίκαρο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αν είχαν άλλο ένα λεπτό στη διάθεσή τους και πόσα άλλα δεν θα έλεγαν. Μπορεί και να προλάβαιναν να ξεκαθαρίσουν και το πλαίσιο Γκουτέρες...

 

Πολύ σημαντικά είναι τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ κατά της Τουρκίας λόγω των παρεμβάσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτό κρίνεται από τις οργίλες αντιδράσεις και του Τσαβούσογλου και του Ερντογάν ο οποίος προειδοποίησε ανοικτά την ΕΕ ότι θα της στείλει Τζιχαντιστές και πρόσφυγες εάν δεν αναθεωρήσει.

Όπως πληροφορούμαι, οι αποφάσεις κρίνονται άκρως ικανοποιητικές από την κυβέρνηση και από την πλειοψηφία των κομμάτων και έγιναν κατορθωτές ύστερα από μεγάλο αγώνα από το ΥΠΕΞ. Και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο...

Τώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης δουλεύει στο δεύτερο δύσκολο κομμάτι του θέματος που είναι η λίστα με τα ονόματα εναντίον των οποίων θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις. Μια λίστα που πρέπει να είναι επαρκώς συμπληρωμένη στη λεπτομέρεια με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή τους. Η έγκριση της λίστας θα αποτελέσει και το επιστέγασμα της προσπάθειας η οποία αμφισβητήθηκε από πολλούς αλλά απέδωσε. Ασφαλώς εκείνο που θα κρίνει την... απόδοσή τους θα είναι το αποτέλεσμα. Κατά πόσον δηλαδή η Τουρκία θα τερματίσει τις παρεμβάσεις και γεωτρήσεις της και θα επιστρέψει στον, ας τον πούμε, διάλογο. Προς το παρόν πολεμάει και την τριμερή αλλά κυρίως την πενταμερή...

- Αληθεύει ότι ένας από τους φόβους των Τούρκων αξιωματούχων είναι πως στη λίστα ενδέχεται να βρίσκονται και πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και σε ψηλό επίπεδο, γι' αυτό και η έντονη αντίδραση της Άγκυρας;

Στο πειθαρχικό έστειλε το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ τον μοναδικό ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδάκη. Όπως έχει διαρρεύσει η κύρια κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι η άρνησή του να καταβάλει μέρος του μισθού του στο κόμμα.
Χθες, πάντως στέλεχος της ΕΔΕΚ προειδοποιούσε πως η εξέλιξη της υπόθεσης μπορεί και να μην έχει χάπι έντ για το κόμμα. «Ίσως ούτε και για τον Σιζό», όπως είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση λόγω των αποκαλύψεων για τη συμμετοχή του στην απόκτηση υπηκοότητας από τον Τζο Λόου; Και ότι η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τα ΜΜΕ και ομάδες πολιτών αλλά και μέσα από την Ιερά Σύνοδο;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ