ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 06:00
23°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog Η θητεία του Άντρου, του Νίκαρου και η επιστροφή του Χάρη

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= Δευτέρα 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Την περασμένη Τετάρτη ο Νίκαρος συνεδρίασε για πρώτη φορά με το νέο του Υπουργικό Συμβούλιο και την Παρασκευή αποχαιρέτησε για πάντα την πιθανότητα να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της προεδρικής θητείας για μόνο δύο συνεχόμενες πενταετίες και σφράγισε την προεκλογική υπόσχεση του Νίκαρου. Όχι ότι ο ίδιος φάνηκε να ετοιμάζεται για τρίτη θητεία αλλά ψίθυροι ότι «εάν δικαιούται δεν αποκλείεται να το σκεφτεί», ακούγονταν...

Υπάρχει και το πρόσφατο προηγούμενο με τον Άντρο, που ενώ δήλωσε πως θα αποχωρούσε από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, τώρα θέτει ξανά τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος. «Το Συνέδριο θα αποφασίσει, δεν θα αποφασίσω εγώ» είπε για να δικαιολογήσει τη στροφή του. Η κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, μου έλεγε πως «σίγουρα κάποιοι απογοητεύτηκαν γιατί τους έκοψε τη φόρα...» και πρόσθεσε: «Αν και κάποιοι θεωρούν απίθανο να υπάρχει ανθυποψήφιος του κυρίου Άντρου δεν είναι κάτι που μπορεί από τώρα να αποκλειστεί. Πάντως, ακόμα και η ύπαρξη ανθυποψηφίου θα θεωρηθεί ήττα για τον κύριο Άντρο»... Ωστόσο, εντός του ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό η συζήτηση για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και τα σενάρια που μπορούν να δώσουν την πρωτιά στο κόμμα. Κάποιοι το πάνε και πάρα πέρα, μέχρι τις προεδρικές, ώστε το ΑΚΕΛ να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας.

«Πάντως ακόμα και η ύπαρξη ανθυποψηφίου θα θεωρηθεί ήττα για τον κύριο Άντρο»...

Το ερώτημα που τίθεται από κάποιους είναι κατά πόσον μπορεί το ΑΚΕΛ να πετύχει πρωτιές χωρίς να προηγηθεί ανανέωση προσώπων και πολιτικών, κάτι που μόνο με το εκλογικό συνέδριο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Ενώ υπάρχει και μία τάση που θα ήθελε συνεργασία με το ΔΗΚΟ αλλά αναγνωρίζει πως «με τον Άντρο και τον Νικόλα στην ηγεσία δεν μπορεί να γίνει σίγουρη δουλειά».

Ανάλογα διλήμματα, όχι σε επίπεδο ηγεσίας, υπάρχουν και στον ΔΗΣΥ όπου ήρθαν... τα πάνω κάτω. Το τρελό ανακάτεμα της τράπουλας από τον Νίκαρο και τον Φούλη είχε ως αποτέλεσμα την υπουργοποίηση συναγερμικών στελεχών που οδήγησε σε ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ η επιστροφή του Χάρη «φέρνει και διλήμματα και προκλήσεις», όπως έλεγε πρόσφατα συναγερμικός βουλευτής.

Τα πράγματα φαίνεται να γίνονται πιο σοβαρά στον ΔΗΣΥ μετά τη δήλωση του Χάρη στο ΡΙΚ πως θα αναμένει «τις κομματικές ευκαιρίες» και πως δεν αποκλείει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές και για μία από τις ηγετικές θέσεις στον ΔΗΣΥ. Η συνέχεια θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον.

Πάντως ο Φούλης φαίνεται να τα πήρε στο κρανίο με το κρυφό ειδύλλιο μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα με τις επικρίσεις αξιωματούχων του ΔΗΚΟ προς το πρόσωπό του. Γι’ αυτό και η έντονη ανακοίνωση κατά του ΔΗΚΟ, ύστερα από πολύ καιρό, με αφορμή τα σχόλια για τη δήλωσή του για τον αγωγό προς Τουρκία. Φαίνεται πως ο πάγος μεταξύ Νικόλα και Φούλη είναι πιο δύσκολο να σπάσει, απ’ όσο θεωρούσαν κάποιοι. Και όσο περνάει ο καιρός παγώνει περισσότερο.

Ένα τεστ ντράιβ του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε την περασμένη Τετάρτη στην παρθενική συνεδρία του στο Προεδρικό. Απ’ όσα μαθαίνω ο Νίκαρος επέμεινε ξανά οι υπουργοί να βγαίνουν από τα γραφεία τους και να παίρνουν «τον παλμό του κόσμου». Επιπλέον σε κάποιους από αυτούς έβαλε και... homework που κάποιος παρομοίασε με τις προεισαγωγικές.

Ελπίδες για δήλωση από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έχει η Ελλάδα για το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το Συμβούλιο συνέρχεται τη Δευτέρα και ο Δένδιας θα θέσει το θέμα στοχεύοντας σε καταδικαστική δήλωση.

ΚΟΥΙΖ: Ο Άντρος Κυπριανού μιλώντας για την προσφυγή στη Χάγη ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή. Επεσήμανε μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε γραπτώς πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο από το 1991 για να ζητήσουμε γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο, αφού βεβαίως τεθεί αίτημα από την κυβέρνηση και εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ερώτημα που έθεσε γνωστός πολιτικός μετά τη δήλωση του Άντρου ήταν: Γιατί το ΑΚΕΛ πέντε χρόνια στην κυβέρνηση δεν προώθησε το δικό του αίτημα;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ