ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Αναστασιάδης στη μέγγενη, ο Άντρος στη σκανδάλη και ο... Κιμ Γιονγκ Ουν

= ΤΡΙΤΗ 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

"Χωρίς παρατράγουδα αλλά και χωρίς... τραγούδια" ήταν η απάντηση που μου έδωσε ο κύριος Πάμπος, ο οποίος ως γνωστόν γνωρίζει όλα όσα λέγονται και γίνονται και στα δύο προεδρικά, Λευκωσίας και Τροόδους, όταν τον ρώτησα πως πέρασε η χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών. Όπως μου ανέφερε ο Healthy επέδειξε "πρωτοφανή υπομονή και ανοχή" και παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε δεν προκλήθηκε κανένα θερμό επεισόδιο. "Ίσως και να βοήθησε και η δροσιά του Τροόδους, όλα κύλησαν σχετικά ομαλά, χωρίς παρατράγουδα αλλά και χωρίς τραγούδια, δηλαδή χωρίς να υπάρξει ούτε ουσιαστική συμφωνία ή ικανοποίηση από κανέναν" συμπλήρωσε και πρόσθεσε: "Ήταν ωστόσο σε όλους εμφανής η διάθεση και του Άντρου και των άλλων του Ενδιάμεσου προς τον Πρόεδρο: "Σε παρακολουθούμε και σε περιμένουμε στη γωνία".

Στην ερώτησή μου εάν υπήρξε κάποιο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Προέδρου και Άντρου, μετά τις καταγγελίες του δεύτερου σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, μου απάντησε πως ο Healthy έθεσε ευθέως στον Άντρο την ερώτηση κατά πόσον όντως τον θεωρεί "πρόεδρο της διχοτόμησης" και κατά πόσον αυτός είναι που παρεμποδίζει τις συνομιλίες και την προοπτική λύσης. "Ο Άντρος δεν έδωσε σαφή απάντηση, όπως έκανε και στη συνέντευξη τύπου και είπε στον Πρόεδρο ότι εάν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα οδηγηθούμε σε οριστική διχοτόμηση και ότι του δίνει την απαραίτητη πίστωση χρόνου για να δει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ακιντζί". "Δηλαδή τον έχει στο στόχαστρο με την σαφέστατη προειδοποίηση, να μην πω, απειλή πως εάν αποτύχει η συνάντηση, για οποιοδήποτε λόγο, αυτός θα φταίει", συμπλήρωσε.

Ανάλογη τοποθέτηση αλλά με τα δικά τους επιχειρήματα είχαν και οι του Ενδιάμεσου χώρου με τον Νικόλα να ξεκαθαρίζει την αντίθεσή του και στο πλαίσιο Γκουτέρες αλλά και στην όποια συζήτηση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή ΜΟΕ ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην ΑΟΖ.

Ωστόσο τελικά συμφώνησαν όλοι πως εκείνο που απομένει είναι να αναμένουν να δουν τι θα πει ο Ακιντζί στη συνάντηση της Παρασκευής και πως διαμορφώνεται επίσημα πια η τουρκική στάση και στα θέματα αγκάθια του Κυπριακού αλλά και στις νέες καυτές πατάτες των επεμβάσεων στην ΑΟΖ και γενικά στη διαχείριση του φυσικού αερίου αλλά και στο θέμα των Βαρωσίων.

 

Πάντως το σχόλιο που έγινε από πολιτικό με πρωταγωνιστικό ρόλο σε κομματικές εξελίξεις, αμέσως μετά τη σύνοδο του Τροόδους, είναι πως "ενώ φάνηκε ο Αναστασιάδης να βρίσκεται στη μέγγενη και των κομμάτων και των Τούρκων και του ΟΗΕ, του δόθηκε χρόνος. Κανένας απ' όσους συμμετείχαν στη δροσερή σύσκεψη του Τροόδους δεν είχε ούτε κρυφή, ούτε φανερή ελπίδα πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη στη συνάντηση της Παρασκευής. Όλοι φαίνεται να θεωρούν πως παρά την κρισιμότητα της συνάντησης δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική θετική ή αρνητική εξέλιξη και πως μάλλον θα δοθεί συνέχεια με την επίσκεψη Λουτ για νέα διερεύνηση προθέσεων και το τελικό ίσως ξεκαθάρισμα".

Αυτό βέβαια δεν θα εμποδίσει κανέναν και κυρίως το ΑΚΕΛ να ρίξουν νέους πυραύλους από την Παρασκευή. Κάτι που στο Προεδρικό όλοι αναμένουν. Κάποιος μάλιστα παρομοίασε την τακτική του Άντρου με αυτήν του Κιμ Γιονγκ Ουν "αλλά χωρίς τα ελαφρυντικά που μπορεί να έχει ο Κιμ", όπως σημείωσε με ειρωνεία.

 

 

Η ανατροπής της ανατροπής έγινε στις διαβουλεύσεις για τη δημαρχία της Αμμοχώστου. Η απόφαση του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Κάρουλλα μπορεί να φάνηκε ως εύσχημος τρόπος για χειρισμό της αδιέξοδης κατάστασης αλλά απλά επιβεβαίωσε το... αδιέξοδο. Η πρόταση του Παύλου Αναστασιάδη, που αρχικά προτάθηκε από το ΑΚΕΛ και μετά, επίσημα από τον ΔΗΣΥ, είχε τραγική κατάληξη με τον πρέσβη να αποσύρει το ενδιαφέρον του, αφού ήθελε να ήταν υποψήφιος κοινής αποδοχής, τουλάχιστον από τα μεγάλα κόμματα. Με ανάλογο τρόπο και αηδιασμένος απέσυρε πιο πριν την υποψηφιότητά του ο Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος πήρε μια γερή, πικρή δόση του τι σημαίνει πολιτική...

Και ενώ οι Αμμοχωστιανοί διερωτώνται πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουν τα κόμματα για ένα κοινής αποδοχής δήμαρχο για την κατεχόμενη πόλη, οι υποψηφιότητες έχουν επίσημα ανέλθει στις τρεις. Όπως είχα προβλέψει ενδέχεται ο τελικός κατάλογος να περιλαμβάνει πέντε υποψηφιότητες...

 


----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X