ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Αύγουστος του τρόμου και ο βραχνάς του Φούλη

= ΠΕΜΠΤΗ 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μπήκε ο Αύγουστος και κάποιοι αναμένουν με άγχος και... τρόμο την 9η του μήνα. Τη μέρα δηλαδή της συνάντησης Healthy - Μουσταφά. Όλοι γνωρίζουν πως η συνάντηση θα είναι καθοριστική και θα κρίνει την εξέλιξη του Κυπριακού. Τουλάχιστον με την υπάρχουσα κατάσταση και τους Healthy - Μουσταφά στο τιμόνι (ότι και να σημαίνει αυτό) των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι ξέρουν πως πρόκειται για κομβική εξέλιξη, από αυτές που στην καθομιλουμένη χαρακτηρίζονται ως "το ναι ή το όχι" για την παραπέρα πορεία. Ο Μουσταφά, με τις αιτιάσεις του και την παρεμπόδιση της έλευσης της Λουτ καθυστέρησε τις όποιες εξελίξεις θα μπορούσαν να υπάρξουν για επανέναρξη του τερματισμένου διαλόγου. Στη συνέχεια έθεσε με κάθε επισημότητα τον "όρο" του για την κοινή επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες, υπακούοντας πλήρως στις εντολές της Άγκυρας. Αν λάβει κανείς υπόψη πως στα κατεχόμενα έχει ήδη αρχίσει ο προεκλογικός με τον μάγκα Οζερσάι να σεργιανίζει στην Αμμόχωστο και να καταγράφει τις "περιουσίες" του ΕΦΚΑΦ, με τα τουρκικά πλοία να τρυπάνε στην κυπριακή ΑΟΖ και τον Ακιντζί να μοιάζει ως μια φέτα χαλούμι στο σάντουιτς που φτιάχνουν οι Ερντογάν, Τσαβούσογλου με τον Οζερσάι και τον Τατάρ, ακόμα και να ήθελε, δεν έχει κανένα περιθώριο ελιγμού.

Όπως μου έλεγε χθες άτομο που γνωρίζει τα πλάνα του Healthy και την ανάγνωση που κάνει για την παρούσα κατάσταση: "Είναι ίσως από τις συναντήσεις που ο Πρόεδρος θα ήθελε πολύ να μην είχαν προγραμματιστεί ποτέ, με αυτά τα δεδομένα. Να μπορούσε να ξεκουραστεί στο εξοχικό του Τροόδους ή κάπου εξωτικά και να μην είναι αναγκασμένος να ετοιμάζεται για ένα προαναγγελθέν ναυάγιο. Εξάλλου ο ίδιος το είπε δημόσια πως είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει άτυπη πενταμερής με τις παρούσες συνθήκες". Και προχώρησε σε μία ακόμα πιο δυσοίωνη πρόβλεψη: "Εάν κατά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου ο Ακιντζί εξακολουθεί να εμφανίζεται ως Ντενκτάς, τότε προβλέπω πως θα είναι αδύνατη ακόμα και η τριμερής συνάντηση με τον Γκουτέρες. Εκτός κι αν υπάρξουν σοβαρές πιέσεις από τρίτους προς Τουρκία και Τουρκοκύπριους ή ουσιαστική δική μας υποχώρηση στα όσα ζητούν".

 

Αδιέξοδο υπάρχει για κοινή απόφαση των κομμάτων, τουλάχιστον των τριών πιο μεγάλων, υπέρ ενός κοινού υποψηφίου για τη δημαρχεία Αμμοχώστου. Τη στιγμή που η στοιχειωμένη πόλη "καταγράφεται" και επιχειρείται να "κοτσιανιαστεί" στο ΕΦΚΑΦ τα κόμματα περί άλλων τυρβάζουν και δεν βρίσκουν τη δύναμη υποστηρίξουν ένα κοινό υποψήφιο.

Οι σημερινές αποφάσεις του ΔΗΣΥ θα κρίνουν κατά πόσον ο προερχόμενος από το ΑΚΕΛ Σίμος Ιωάννου θα είναι ο νέος Δήμαρχος. Ως γνωστό ο Ιωάννου έχαστε το 2016 τη δημαρχεία από τον Αλέξη Γαλανό για μόνο 26 ψήφους.

Η μάνταμ του Φούλη μου έλεγε χθες πως ο μεγάλος αρχηγός δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να συγκατανεύσει με την επιλογή Ιωάννου, αφού και το ΔΗΚΟ φαίνεται να την υποστηρίζει και να περιοριστεί στην αντιδημαρχία. Πρόσθεσε όμως με νόημα: "Έχει πάντως να αντιμετωπίσει άλλα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα για το θέμα αυτό και κυρίως τον βραχνά με τις αντιδράσεις Αμμοχωστιανών. Κάποιοι από αυτούς φαίνεται να απειλούν με ανταρσία και μάλιστα με προώθηση δικού τους υποψηφίου. Μια τέτοια κίνηση, μετά τις εξελίξεις με τις Ευρωεκλογές κρίνεται ως καταστροφική, γι' αυτό και τα διλήμματα είναι και σοβαρά και δυσεπίλυτα", μου είπε.

Μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν πονοκέφαλο είναι και η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λόρδου που το 2016 είχε λάβει το 14% των ψήφων. Σε περίπτωση που επιμένει στην υποψηφιότητά του, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν εκλογές, κάτι που μια ομάδα στον ΔΗΣΥ χρησιμοποιεί για να τονίσει πως το κόμμα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εκλέξει τονδ δικό του υποψήφιο, όχι όμως τον Λόρδο. Ο Φούλης που έχει λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις τάσεις και τις αντιδράσεις εντός του κόμματός του, φέρεται, σύμφωνα πάντα με την αξιόπιστη Μάνταμ, να έχει προειδοποιήσει άπαντες πως είναι ανοικτός για διάλογο και δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει σε εκλογές, παρά το ότι δεν είναι η πρώτη του επιλογή, αρκεί να του παρουσιάσουν "ένα όνομα που να εκλέγεται άνετα".

Τα εκπληκτικά εκστόμισε ο Μητροπολίτης Μόρφου κατά των ομοφυλόφιλων και των γυναικών συνεχίζουν να αποτελούν "πρώτο θέμα". Όχι μόνο στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε πηγαδάκια πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και νομικών, όπου συζητείται -σοβαρά όπως μαθαίνω- η πιθανότητα λήψης νομικών μέτρων.

Δικηγόρος έλεγε χθες σε πηγαδάκι νομικών πως "αξίζει τον κόπο να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο για να υπάρξει και προηγούμενο για παραδειγματισμό". Και συμπλήρωσε: "Γίναμε διεθνώς ρεζίλι και η Κύπρος σχολιάζεται ως τριτοκοσμική χώρα. Ευτυχώς που ενήργησε έγκαιρα η Επίτροπος Διοικήσεως με την έκδοση της απόφασής της και ως δια μαγείας, μετά από αυτήν αποφάσισαν όλοι, κυβέρνηση και κόμματα να τοποθετηθούν επίσημα".

- Αληθεύει πως από την πλευρά του Μητροπολίτη Μόρφου αναμένεται νέα τοποθέτηση επί του θέματος και μάλιστα με γραπτή δήλωση;

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση