ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Κάρολος, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και το παρασκήνιο

= ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Παρασκήνιο υπήρξε με την πρόταση του πρίγκιπα Κάρολου για κοινή συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ο πρίγκιπας εισηγήθηκε όπως μετά τη συνάντησή του με τον Νίκαρο στο Προεδρικό διευθετηθεί κοινή συνάντηση στη νεκρή ζώνη, προκειμένου να μην περάσει στα κατεχόμενα. Ωστόσο, η απάντηση του Ακιντζί ήταν πως η συνάντηση στη νεκρή ζώνη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν γινόταν η συνάντηση με τον Αναστασιάδη στο Προεδρικό.

Με το αιτιολογικό ότι «δεν είναι αποδεκτό να συναντιέται με τον ένα ηγέτη από τις δύο κοινότητες με το αξίωμα του και τον άλλο να τον προσκαλεί στη νεκρή ζώνη». Για την ιστορία, υπήρξαν άλλες δύο-τρεις τρανταχτές περιπτώσεις που ο Ακιντζί ακύρωσε τη συμμετοχή του σε συναντήσεις με ξένους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, με τον Νίκαρο επειδή δεν θα τον προσφωνούσαν ως «Πρόεδρο». - Άσχετο αλλά, λογικά ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα έπρεπε να είχε ζητήσει και συνάντηση με τον ομόλογό του στο ΔΗΚΟ, πρίγκιπα Νικόλαο; Πιο έντονα και από το καθεστώς των κατεχομένων αντέδρασε το ΑΚΕΛ στην απόφαση για προσωρινό, προληπτικό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης και εστιάζοντας στη μη ενημέρωση των κομμάτων αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Όχι ότι και από τον ΔΗΣΥ δεν υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις στην απόφαση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Νίκο Τορναρίτη, ο οποίος δημοσιοποίησε τη διαφωνία του με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξαν όπως μαθαίνω και άλλοι σε πολύ ψηλό επίπεδο που διατύπωσαν τις ενστάσεις τους σε επίσης υψηλό επίπεδο. Αλλά και από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ελάχιστοι στήριξαν την κυβερνητική απόφαση και φυσικά, πιο θερμά από όλους το ΕΛΑΜ. Η αλήθεια είναι πως με τις τρύπες που υπάρχουν στη νεκρή ζώνη ο κίνδυνος για μεταφορά του ιού παραμένει, όσοι έλεγχοι και να γίνουν στα ελεγχόμενα οδοφράγματα που παρέμειναν ανοιχτά. Ο ελλιπής έλεγχος της νεκρής ζώνης εγκυμονεί κινδύνους που όλοι τους γνωρίζουν και κατά καιρούς μνημονεύουν... Και σίγουρα μια διαβούλευση με τα κόμματα ίσως να απέτρεπε αχρείαστες συγκρούσεις και διαμάχες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. - Μήπως ήρθε η ώρα να συγκληθεί επιτέλους το Εθνικό Συμβούλιο; Απ’ όσα ακούω αυξάνονται τα αιτήματα για τη σύγκλησή του προς τον Νίκαρο.

Οδηγίες για τις υποθέσεις της ΕΔΕΚ έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας στην Αστυνομία. Και για τις δημόσιες καταγγελίες του Σιζό αλλά και τις καταγγελίες του Παπαδάκη. Μαζί με αυτές έδωσε και οδηγίες για το χειρισμό του καυτού θέματος των ισχυρισμών για χειραγώγηση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. Αν και λίγες είναι οι ελπίδες για να υπάρξει «ουσιαστικό αποτέλεσμα» και για τις τρεις υποθέσεις γνωστός νομικός στη Λευκωσία διερωτήθηκε προχθές κατά πόσον η συνέχεια των υποθέσεων θα γίνει επί Κώστα Κληρίδη ή από τον διάδοχό του. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα ξαναρχίσουν όλα από την αρχή και ενδέχεται μέχρι τις διακοπές του καλοκαιριού να έχουν κάτι νέο αλλά όχι κατ’ ανάγκη ουσιαστικό να μας ανακοινώσουν», ανέφερε. Μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Μουσταφά Ακιντζί. Όπως είπε, στην Κύπρο θα πρέπει «αυτοί που μοιράστηκαν τον πόνο να μοιραστούν δίκαια και τα αγαθά του», εννοώντας βεβαίως τους υδρογονάνθρακες. Ούτε κουβέντα για τον διαμοιρασμό των περιουσιών που νέμεται η κατοχική δύναμη και η ελίτ των Τουρκοκυπρίων. Αυτά ας μείνουν ως έχουν. Μην προκαλέσουμε κι άλλο πόνο.

ΚΟΥΪΖ: Σε ποιο κόμμα η συζήτηση αλλά και οι αποφάσεις για τις βουλευτικές έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ όσα γνωρίζουν οι πολλοί; Τόσο πολύ που κάποιοι να έχουν ήδη «κοτσιανιάσει» τη θέση στο ψηφοδέλτιο και κάποιοι άλλοι να διασπείρουν ψιθύρους για «ανεπίτρεπτη οικογενειοκρατία»;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση