ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Κιζιλγιουρέκ, η συγγνώμη του Φούλη και ο μισταρκός

= ΤΡΙΤΗ 07 ΜΑΪΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η μάχη για τις ευρωεκλογές βρίσκεται στο αποκορύφωμά της αφού βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη μάχη των μαχών.

Από τα πιο πρόσφατα "επεισόδια" καταγράφεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Άντρου και Φούλη αλλά και ο Κιζιλγιουρέκ ο οποίος ζητεί απολογία από τον μεγάλο αρχηγό!

Είναι η διαμάχη για τον Κιζιλγιουρέκ ξαφνική, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία ή έχει... παρελθόν;

Η αλήθεια είναι πως ένα πρόσφατο παρελθόν το έχει: τις αναφορές του Healthy με επικριτικό τρόπο προς το ΑΚΕΛ για τις "δανεικές ψήφους" των τουρκοκυπρίων. Η συμπερίληψη του Κιζιλγιουρέκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ παρουσιάστηκε από τον Άντρο Κυπριανού ως μια έμπρακτη "συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη βάση των πολιτικών τους θέσεων και κριτηρίων και όχι στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής".

Φαίνεται πως για το ΑΚΕΛ είναι πολύ σημαντική η προώθηση της υποψηφιότητας του Κιζιλγιουρέκ γι' αυτό και έχει φουλάρει όλη την κομματική μηχανή για να το πετύχει. Μάλιστα κάποιοι ανθυποψήφιοι του Τουρκοκύπριου υποψήφιου έχουν αντιδράσει από την επίσημη στήριξη που απολαμβάνει από το κόμμα χαρακτηρίζοντάς την ως διάκριση και ως διχαστική.

Ωστόσο δόθηκε εσωκομματικά, όπως μαθαίνω από έγκυρη πηγή μου, η απάντηση πως "ακόμα και να μην εκλεγεί ο Κιζιλγιουρέκ το κέρδος θα είναι για το ΑΚΕΛ".

Από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και από τα κατεχόμενα, ακούστηκε και γράφτηκε επανειλημμένα πως η υποψηφιότητα του Κιζιλγιουρέκ επιλέγηκε από το ΑΚΕΛ μετά το κοινωνικό δείπνο του Άντρου με τον Μουσταφά Ακιντζί. Κάποιοι το προχώρησαν ακόμη πιο πέρα και είπαν πως η "απόφαση" λήφθηκε πιο παλιά, μετά το δείπνο που είχαν Άντρος, Τσιελεπή και Τσαβούσογλου τον περασμένο Δεκέμβριο στην Άγκυρα...

Ο ίδιος ο Κιζιλγιουρέκ δηλώνει πως κάποιοι των κατηγορούν ως πράκτορα της Τουρκίας και κάποιοι στα κατεχόμενα ως πράκτορα των Ελληνοκυπρίων.

Το θέμα με τον Φούλη όμως προέκυψε από άλλη αφορμή. Μετά τις ερωτήσεις που έθεσε ο αρχηγός του ΔΗΣΥ προς το ΑΚΕΛ για τη διγλωσσία που όπως υποστηρίζει εφαρμόζει το ΑΚΕΛ και άλλα λέει στις συγκεντρώσεις προς τους Ελληνοκύπριους και άλλα σε συγκεντρώσεις με Τουρκοκύπριους.

Οι ερωτήσεις του Φούλη στο πρόσφατο συνέδριο του ΔΗΣΥ ήταν ξεκάθαρες:

"Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας στις Ευρωεκλογές στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώρισης του ψευδοκράτους. Αυτό σημαίνει η συμμετοχή τους. Και προκαλώ το ΑΚΕΛ να δηλώσει ξεκάθαρα στους Ελληνοκύπριους, και στους Τουρκοκύπριους αν συμφωνεί με αυτή τη θέση.

Τους προκαλώ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους διότι ακούγονται και γράφονται διάφορα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει κυριολεκτική διγλωσσία εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Άλλα λένε στους Τουρκοκύπριους – στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν, ειδικά στα κατεχόμενα – και άλλα στους Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές.

Να ξεκαθαρίσουν αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος.

Γιατί αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να εκπροσωπούν. Και πρέπει όλοι να είμαστε ξεκάθαροι, σ’ αυτή την πραγματικότητα."

Το ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο Κιζιλγιουρέκ αντί να απαντήσουν σαφέστατα στις ερωτήσεις πήραν το θέμα... προσωπικά.

Ακόμα και σήμερα ο Κιζιλγιουρέκ, από τον οποίο αναμέναμε εντελώς διαφορετική προσέγγιση, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που επανέλαβε ο Φούλης, ζήτησε τη δημόσια συγγνώμη του για δηλώσεις της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Σταύρου.

Μάλιστα διερωτήθηκε, όταν του τέθηκε η ερώτηση ποια στάση θα τηρήσει εάν εκλεγεί στην Ευρωβουλή εάν τεθεί το θέμα του "εμπάργκο", εάν θα ξεκινήσουμε να βάζουμε όρους από τώρα σε αυτόν ως Τουρκοκύπριο, λες και είναι μισταρκός.

Κάποιοι πάντως χαρακτήρισαν την απάντηση του ως υπεκφυγή και αλαζονική, θέτοντας το ερώτημα: Μήπως τελικά φτάνει στο άλλο άκρο; Καταλήγει να ζητά ιδιαίτερη, ευνοϊκή μεταχείριση ως υποψήφιος επειδή είναι Τουρκοκύπριος; Να μην του τίθενται ερωτήσεςι και να απαιτούνται απαντήσεις όπως σε όλους; Καθηγητής του κρατικού πανεπιστημίου είναι όχι μισταρκός, διετέλεσε και σύμβουλος του ΠτΔ, γιατί δεν απαντά στην ουσία των ερωτήσεων και τις αποφεύγει επιστρατεύοντας φαντάσματα του παρελθόντος όπως οι μιστρακοί;

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X