ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 20:13
28°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog Οι 15 βουλευτές της καταραμένης λίστας, το κόσκινο, τα ποσά και τα πρόσωπα 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η διαρροή ονομάτων από την καταραμένη, όπως συνειδητά πια την αποκαλώ, λίστα Γιωργκάτζη καλά κρατεί. Ωστόσο γίνεται κατ’ αντίστροφο τρόπο. Πρώτα ήταν ο Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ο οποίος αποκάλυψε δημόσια ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στην καταραμένη λίστα αλλά ο ίδιος δεν διαθέτει μη εξυπηρετούμενο δάνειο (ΜΕΔ). Ακολούθησε η δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου ότι και το δικό του όνομα βρίσκεται στην λίστα αλλα ούτε αυτός διαθέτει ΜΕΔ. Το κακό (ή καλό) τρίτωσε χθες με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να δημοσιοποιεί βεβαίωση της Τράπεζας Κύπρου ότι από το 2013 δεν διέθετε ΜΕΔ. 

Μια μέρα πριν η Ολομέλεια της Βουλής τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της δημοσιοποίησης της καταραμένης λίστας η συζήτηση συνεχίζεται με τραγελαφικό τρόπο. Όσοι ακούνε ότι το όνομά τους περιλαμβάνεται στη λίστα βγαίνουν να διευκρινίσουν τα οικονομικά τους και να επιβεβαιώσουν ότι λανθασμένα βρέθηκαν σε αυτή. Ή μήπως όχι;

Ο τραγελαφικός δημόσιος «διάλογος» γύρω από τη λίστα και οι εξελίξεις που αναμένονται

Όπως έγκυρα πληροφορούμαι η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) και 15 βουλευτές. Οι οποίοι έχουν όλοι ενημερωθεί, ύστερα από απόφαση του Δημήτρη Συλλούρη, ότι το όνομά τους φιγουράρει στην λίστα για να γνωρίζουν τι θα περιμένουν και να προετοιμάσουν πιθανές αντιδράσεις τους. Από τους δεκαπέντε είδαμε να αντιδρούν δημόσια μόνο τρεις. Άλλοι 12 βουλευτές δεν έχουν ακόμα αρθρώσει λέξη, ούτε θύμωσαν, ούτε διαμαρτυρήθηκαν γιατί έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ενώ δεν διαθέτουν ΜΕΔ και δεν έτυχαν ευνοϊκής συμπεριφοράς από τράπεζα. 

Χθες σε κάποιο πηγαδάκι ακούστηκε ότι ενδεχομένως σήμερα να υπάρξει και άλλη αντίδραση ή αντιδράσεις από επηρεαζόμενους βουλευτές, κάτι που θα διαφανεί. 

Ωστόσο ο τρόπος που διεξάγεται ο διάλογος γύρω από την καταραμένη λίστα είναι τουλάχιστον τραγελαφικός. Και αυτό γιατί παραμερίζονται για άλλη μια φορά τα αυτονόητα και οι βασικές αρχές της διαφάνειας που όλοι ευαγγελίζονται όταν... δεν επηρεάζονται. 
Ας πούμε, πόσο δύσκολο θα ήταν να βγουν όλοι οι βουλευτές ο καθένας ατομικά, με αίσθηση ευθύνης να αποκαλύψουν τα δάνεια τους και να ξεκαθαρίσουν όπως καλή ώρα έκαναν οι Μυριάνθους, Σιζόπουλος και Ερωτοκρίτου; Να πράξουν δηλαδή το αυτονόητο, νόμιμο και απαραίτητο υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας και να δηλώσουν ως όφειλαν στο πόθεν έσχες τα δάνεια τους; Και να έδιναν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα την καταραμένη λίστα και να αρχίσει το… ξεψάχνισμα που έπρεπε είχε γίνει χρόνια πριν, να αναζητηθούν ευθύνες και να δοθούν εξηγήσεις.

Οι εξελίξεις πάντως αναμένονται καταιγιστικές αφού όπως πληροφορούμαι παρά την ισχυρή πίεση από ένα κυρίως κόμμα να μην δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα, η πλειοψηφία των βουλευτών τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας. 
Δεν αποκλείεται δηλαδή αύριο η Ολομέλεια να αποφασίσει υπέρ της δημοσιοποίησής της ως έχει και να δοθεί ο λόγος στους επηρεαζόμενους βουλευτές για να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Κάποιοι μάλιστα επιχειρηματολογούν ότι οι βουλευτές έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία των πολιτών αφού στη λίστα δεν περιλαμβάνονται μόνο βουλευτές αλλά και πολλοί πολλοί άλλοι πολιτικά εκτεθειμένοι. 

Εξάλλου όλοι γνωρίζουν πως η υπόθεση με την καταραμένη λίστα δεν πρόκειται να τελειώσει αύριο. Μάλλον αύριο αρχίζει ουσιαστικά αφού οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Ολομέλεια η συζήτηση θα συνεχιστεί. Σε πιο έντονους μάλιστα τόνους και με εμπλουτισμό της με την πρώτη κυρία της λίστας, την πρώην Διοικήτρια Χρυστάλλα η οποία θα κληθεί σύντομα στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις. 

Εκεί θα είναι τα ωραία. 

Να δούμε όμως και ποια ονόματα αλλά και ποσά θα βγάλει τελικά το κόσκινο, εάν αποφασίσουν κάποιοι να το κουνήσουν και δεν μείνουν όλοι στα λόγια. Ως συνήθως. 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ