ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Τα συνθήματα, ο φόβος για νέο μνημόνιο και η OLAF

= ΔΕΥΤΕΡΑ 04 ΜΑΪΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ένα νέο τοπίο ξημερώνει για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον κόσμο το unlock στο οποίο εισέρχονται αργά οι κοινωνίες. Οι αναλυτές μιλούν ακόμη για αχαρτογράφητα νερά στα οποία εισέρχεται η ανθρωπότητα, αφού είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθούν με ασφάλεια οι εξελίξεις και η πορεία των οικονομιών. Η επιστροφή στην ομαλότητα μάλλον αργεί και οι ηγέτες προειδοποιούν για την ανάγκη πειθαρχίας. Στη μικρή μας κουκίδα ωστόσο η πολιτική ηγεσία φαίνεται μάλλον απρόθυμη για συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης που αποτελεί απειλή για όσα μέχρι σήμερα ως κοινωνία χτίσαμε και κατακτήσαμε. Η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών και η συντήρηση πολεμικού κλίματος από μεγάλη μερίδα της πολιτικής ηγεσίας μόνο απογοήτευση προκαλεί στους πολίτες.

Η στείρα κριτική και η μικροκομματική προσέγγιση αυτή την περίοδο δεν είναι μόνο καταδικαστέα αλλά και καταστροφική. Οξύνει την αντιπαράθεση και υψώνει τείχη εκεί που θα έπρεπε να καλλιεργηθεί η επαναπροσέγγιση και η συνεργατική δράση.

Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί και υπαρχηγοί φαίνεται πως έχουν ζοριστεί πολύ από τον εγκλεισμό εξαιτίας κορωνοϊού και δεν αντιλαμβάνονται πως ο ρόλος τους πρέπει να διαφοροποιηθεί. Δεν μπορούν να συνεχίζουν να πουλούν πνεύμα και... τζάμπα κριτική χωρίς εισηγήσεις. Την αναγνώριση της κατάστασης ο καθένας μπορεί να την κάνει, στην αντιμετώπισή της είναι που δοκιμάζονται όσοι προτείνουν λύσεις και κυρίως όσοι λαμβάνουν αποφάσεις. Όσο κι αν πονάει μερικούς τα μέτρα που μέχρι σήμερα τουλάχιστον έχουν ληφθεί και αποτελεσματικά αποδείχθηκαν και εντός των προτάσεων των επιστημόνων ήσαν. Πολύ περισσότερο, αποτελούσαν σύνθεση προτάσεων και των ίδιων των κομμάτων. Και ακόμη περισσότερο, οφείλονται στην πειθαρχία του λαού στο όνομα του οποίου η πολιτική ηγεσία ομιλεί.

Ο υπουργός Οικονομικών το έθεσε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: Η φάση στην οποία εισερχόμαστε μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων είναι η πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη και θα κρίνει την επιτυχία των επόμενων φάσεων αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως είπε: «κάνουμε ένα βήμα μπροστά αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες αυτή τη δεύτερης δύσκολης φάσης τότε μπορεί να κάνουμε και δύο βήματα πίσω. Και δύο βήματα πίσω θα είναι καταστροφικά τόσο για την υγεία μας όσο και για την οικονομία».

Και μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων για να μη χρειαστούμε νέο μνημόνιο. Κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για κινδυνολογία χωρίς να απαντούν στην αναφορά του Πετρίδη ότι «προσπαθούμε συναινετικά να βρούμε εκείνες τις συγκλίσεις οι οποίες χρειάζονται. Φυσικά έχει 35 μέρες που προσπαθούμε να βρούμε τις συναινέσεις για το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, κάτι το οποίο άλλες χώρες θα είχαν ήδη εφαρμόσει και επιχειρήσεις θα το είχαν ήδη χρησιμοποιήσει και θα είχαν εξοφλήσει με φθηνό δανεισμό και με κρατική εγγύηση προμηθευτές τους ή οτιδήποτε άλλο».

- Μήπως αντί για εύκολη κριτική και συνθήματα περί κινδυνολογίας να κάτσουν οι πολιτικοί να αποφασίσουν και να τοποθετηθεί υπεύθυνα η Βουλή για το θέμα;

- Έχουν άραγε συνειδητοποιήσει όλες οι πολιτικές ηγεσίες πως εκείνο που κρίνεται αυτή την περίοδο είναι και η δική τους υπευθυνότητα και αξιοπιστία; Και ότι δεν θα μπορούν για πολύ να την υπερασπίζονται μόνο με συνθήματα;

 Συζητήσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, ότι «Μέλη πολιτικών κομμάτων από δύο διαφορετικά κράτη μέλη παραβίασαν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταφέροντας μέρος των μισθών τους στα ταμεία των εθνικών κομμάτων”. Αναφέρθηκε μάλιστα πως από την έρευνα διαπιστώθηκε πως «τα μέλη ενός πολιτικού κόμματος αύξησαν επίσης τον μισθό των βοηθών τους, ώστε να μπορούν να κάνουν επιπλέον εισφορές”.

- Έχει άραγε το θέμα κάποια σχέση με την Κύπρο;

Είναι νωπά ακόμα τα γεγονότα που προκάλεσαν θύελλα στην ΕΔΕΚ και τη διαγραφή του Παπαδάκη με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και οι φήμες που μιλούσαν για κόντρα μεταξύ ΑΚΕΛ και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, η οποία, ωστόσο, διαψεύστηκε γρήγορα.

- Θα μάθουμε άραγε για ποιες χώρες και ποια κόμματα μιλά η OLAF;

ΚΟΥΙΖ: Ποιος θα καταφέρει πρώτος να πετύχει συνεργασία με τον πρίγκιπα Νικόλαο για σημαντικά και επείγοντα θέματα που οδηγούνται στη Βουλή; Ο Φούλης ή ο Άντρος;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση