ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 19:35
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Politics Blog

#PoliticsBlog Θα διώξει ο Ηροδότου την κατάρα από την λίστα Γιωρκάτζη;

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Σήμερα θα δούμε ένα νέο επεισόδιο του δημοφιλούς σήριαλ «λίστα Γιωργκάτζη». Κάποιοι υποστηρίζουν πως θα έχει και σασπένς.

Η Ad Hoc κοινοβουλευτική επιτροπή, που συστάθηκε για να εξετάσει το θέμα της καταραμένης λίστας, θα συζητήσει σήμερα με σημαντικούς καλεσμένους τα στοιχεία που περιλαμβάνει και πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) από τις τράπεζες.

Γιατί δεν κλήθηκε από τους πρώτους η τέως Διοικήτρια Χρυστάλλα που «ξέρει πολλά για πολλούς»;

Ο νέος Γενικός Εισαγγελέας απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση της Επιτροπής υποστηρίζοντας πως δεν ενδείκνυται να συζητά για την λίστα, αφού θεσμικά έχει καθήκον να συμβουλεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επί του θέματος.
Έτσι η Ad Hoc επιτροπή θα συζητήσει τα θέματα που εκκρεμούν σε σχέση με τη λίστα, όπως τα επόμενα βήματά της και αναμένεται να ζητήσουν επίσημα από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου την επικαιροποίηση της καταραμένης λίστας.

Δηλαδή ενδέχεται σύντομα η «λίστα Γιωρκάτζη» να μετατραπεί σε «λίστα Ηροδότου» αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο η... κατάρα θα χαθεί.

Εκτός από τον Κεντρικό Τραπεζίτη στη σημερινή συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο οποίος ως γνωστόν δεν μασάει τα λόγια του. Μία πηγή μου που γνωρίζει, υποστηρίζει πως ο Παύλος Ιωάννου είναι πολύ πιθανόν σήμερα να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για δάνεια και υποθέσεις ΠΕΠ που χειρίστηκε πρόσφατα. «Τόσο οι απαντήσεις του Κωνσταντίνου Ηροδότου εάν θα γίνει τελικά επικαιροποίηση της λίστας όσο και οι πιθανές αποκαλύψεις του Παύλου Ιωάννου θα προσδώσουν σασπένς στο θέμα, το οποίο αφότου στάλθηκε στον Νίκαρο έχει κοιμηθεί», υποστήριξε η πηγή μου.

Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν τρία παράδοξα σε σχέση με τον τρόπο που χειρίζεται η Βουλή το όλο θέμα:

Η πρώτη παραδοξότητα αφορά το γεγονός ότι οι βουλευτές εξετάζουν και αποφασίζουν από μόνοι τους για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα, κάτι που τουλάχιστον θα έπρεπε να θεωρείται αντιδεοντολογικό και αντικανονικό. Θα μου πείτε και για τους μισθούς, τα ωφελήματα και τις επιχορηγήσεις των κομμάτων τους δεν είναι οι ίδιοι που αποφασίζουν;

Η δεύτερη παραδοξότητα αφορά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να ταχθεί κατά πλειοψηφία υπέρ της δημοσιοποίησης «εδώ και τώρα» της λίστας, αλλά αντί να τη δώσει στη δημοσιότητα την στέλνει στον Νίκαρο για να «αποφασίσει» εάν, πότε και πωώς θα δημοσιοποιηθεί.

Τρίτη παραδοξότητα θεωρείται η συνέχεια της συζήτησης για τη λίστα στην Ad Hoc επιτροπή, μετά την απόφαση της Ολομέλειας, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο να ζητηθεί η επικαιροποίησή της από τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Το ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι ποια λίστα θα πρέπει τελικά να δημοσιοποιηθεί η «καταραμένη» της Γιωργκάτζη ή η «εξαγνισμένη» του Ηροδότου; Ή μήπως και οι δύο;

Υπάρχει και μία άλλη παραδοξότητα που αφορά την μη πρόσκληση της πρώην Διοικήτριας Χρυστάλλας στη σημερινή συνεδρίαση της Ad Hoc επιτροπής. Δεν θα έπρεπε η Χρυστάλλα να κληθεί από τους πρώτους για να δώσει την δική της εκδοχή και τις δικές της ερμηνείες στα όσα μύρια ακούστηκαν αυτές τις μέρες για τη λίστα «της». Πληροφορούμαι πως η Χρυστάλλα θα κληθεί αργότερα για να δώσει τις απόψεις της αλλά κανείς δεν μας έχει πει μέχρι στιγμής πότε θα γίνει αυτό. Δεν θα έπρεπε η Ad Hoc επιτροπή να άρχιζε με την διερεύνηση των δικών της θέσεων; Ιδιαίτερα όταν η τέως Διοικήτρια προειδοποίησε έγκαιρα πως «ξέρει πολλά για πολλούς»;

Πάντως και η αυριανή ημέρα θα έχει κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον. Κάποιοι μάλιστα εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι για το θέμα που θα εξεταστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και σχετίζεται με τα ΜΕΔ των ΠΕΠ. Πρόκειται για το θέμα της διαγραφής δανείων από τράπεζες σε πολιτικά κόμματα ή εταιρείες/ οργανισμούς συνδεδεμένους με κόμματα και ΠΕΠ.
Ακούω πως κάποιοι περιμένουν πως και πως την έναρξη της συζήτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν και στοιχεία. Αυτό βεβαίως μας το ξανάπαν αλλά στοιχεία δεν είδαμε. Θα δούμε άραγε την Πέμπτη;

ΚΟΥΙΖ: Σε ποιο κόμμα οι επιλογές για το ψηφοδέλτιο σε συγκεκριμένη επαρχία προκάλεσαν εντάσεις και απειλήθηκαν καυγάδες ακόμα και αποχωρήσεις από το κόμμα;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ