ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το σκληρό ροκ του Ερντογάν, οι ΗΠΑ, ο Μακρόν και ο Άντρος

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το σκληρό ροκ του Ερντογάν άρχισε πριν καν φθάσει το Γκουτέρες girl στη Λευκωσία. Ουσιαστικά δεν έχει τερματιστεί αφού τους τελευταίους μήνες ο νεοσουλτάνος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παρεμβαίνει με κάθε τρόπο στην κυπριακή ΑΟΖ και να προκαλεί σε Κύπρο και Αιγαίο.

Η συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ψευδοκυβέρνησης, Τατάρ και Οζερσάι κατέληξε σε άλλη μια πρόκληση με την απειλή ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει ξανά σε όσους δεν έλαβαν το μάθημά τους! Και κατέληξε χωρίς πολλά, πολλά στο ότι για να υπάρξει λύση του Κυπριακού θα πρέπει η Τουρκία να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη με επεμβατικά δικαιώματα.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο Άντρος Κυπριανού καλούσε από την Δερύνεια τον Healthy Αναστασιάδη να είναι έτοιμος... για όλα. Του διαμήνυσε για πολλοστή φορά πως αυτός θα φέρει την ευθύνη για συνέχιση των συνομιλιών, προειδοποιώντας τον ξανά, έμμεσα, πως κινδυνεύει να γίνει ο πρόεδρος της διχοτόμησης, εάν δεν είναι δεκτικός στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, όπως ξεκάθαρα δήλωσε -μόνος αυτός από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς- την τελευταία περίοδο. Και του έστειλε το μήνυμα πως περίπου από αυτόν θα εξαρτάται ένα νέο... ναυάγιο, λέγοντας: "Αλίμονο εάν έχουμε για ακόμα μια φορά ένα ναυάγιο. Η έκκλησή μας λοιπόν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να συνειδητοποιήσει ότι εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασιστικοί για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση και τοποθέτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Λίγο πριν ο Μακρόν από το Παρίσι υποστήριζε δημόσια την Κυπριακή Δημοκρατία μεταφέροντας την αλληλεγγύη και της Γαλλίας και της ΕΕ "για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ", συμπληρώνοντας πως "η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν αδυναμία στον τομέα αυτό".

Πιο πριν οι ΗΠΑ με μια πρωτοφανή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχοποιούσε ξεκάθαρα την Τουρκία για την κρίση που προκαλείται στην ανατολική Μεσόγειο. Με μια γλώσσα που δεν είχε χρησιμοποιήσει ξανά, καλούσε ουσιαστικά τον Ερντογάν να αποσύρει από την κυπριακή ΑΟΖ το Yavuz, που "δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή". Και έδινε και τον τόνο των ενεργειών που αναμένεται να ακολουθήσουν από τις ΗΠΑ με την αναφορά πως "μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων".

Σε μια εποχή που κάποιοι δυνατοί παίκτες στο εξωτερικό όντως ασχολούνται με το Κυπριακό, έστω και με τις πρόσφατες απαράδεκτες προκλήσεις της Άγκυρας, κάποιοι στο εσωτερικό επιμένουν να ρίχνουν το φταίξιμο για τη μη λύση στην κυπριακή κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να συνεδριάσει σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο Αρχηγών. Κρίμα που είναι κλειστές οι συνεδριάσεις. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τα επιχειρήματα που θα αναπτυχθούν και τον διάλογο που θα διεξαχθεί μεταξύ των αρχηγών μας. Να καταλάβουμε δηλαδή εάν μπορεί να υπάρξει ελπίδα σ' αυτό τον τόπο λίγο πριν επαναρχίσει, για χιλιοστή φορά μια νέα προσπάθεια για λύση...

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση