ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών, η ένταση, η απομόνωση και οι... «πελλάρες»

= ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ένταση και υψηλοί τόνοι σημειώθηκαν χθες στο Διοικητήριο Λεμεσού, κατά την συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών. Όπως με πληροφορεί πηγή μου που γνωρίζει, ενώ υπήρξε σύγκλιση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών για απόρριψη της πρότασης Ακιντζί (βλέπε Άγκυρας) για κοινή επιτροπή διαχείρισης των υδρογονανθράκων, υπήρξε η διαφοροποίηση του ΑΚΕΛ που σε κάποιο σημείο προκάλεσε και την αντίδραση του Healthy. 

Όπως πληροφορούμαι, ο Άντρος Κυπριανού επέμεινε στην απάντηση Αναστασιάδη προς Γκουτέρες και Ακιντζί, να γίνει σαφέστατη αναφορά στο πλαίσιο Γκουτέρες, κάτι που απέρριψε ο Healthy αναφέροντας πως είναι "άσχετο" με το θέμα και θα "αποπροσανατόλιζε".
Η δεύτερη κόντρα Άντρου - Healthy αλλά και άλλων αφορούσε την αναφορά που ζητούσε ο Άντρος "υπέρ των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων". Και στη θέση αυτή ο Άντρος έμεινε μόνος του αφού κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός δεν στήριξε την πρότασή του. Η πηγή μου υποστηρίζει πως και η πρόταση που έκανε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ για επόπτευση του ταμείου υδρογονανθράκων από τον ΟΗΕ έπεσε επίσης στο κενό. "Ήταν ξεκάθαρο ότι το ΑΚΕΛ ήταν απομονωμένο στο Συμβούλιο Αρχηγών, κάτι που προκάλεσε νευρικότητα στον Άντρο και τον οδήγησε να επαναλαμβάνει συνεχώς πως η επιστολή - απάντηση Αναστασιάδη "θα πρέπει να αποσταλεί και στους πολιτικούς αρχηγούς", φανερώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Healthy.

Μετά την απάντηση του Συμβουλίου Αρχηγών ήρθε και και ανταπάντηση του Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος χαρακτήρισε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς υπέρμαχους της έντασης και όχι της συνεργασίας και του διαλόγου, κάτι που από όσα ακούω προκάλεσε χθες αντιδράσεις ακόμα και στο ίδιο το ΑΚΕΛ.

Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών ήταν η συμμετοχή για πρώτη φορά της Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν. Όπως έγκαιρα σας είχα γράψει, ο Healthy είχε υποσχεθεί στον Μάριο Καρογιάν ότι θα τον καλούσε επίσημα στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ή Συμβουλίου Αρχηγών μετά το ποσοστό που έλαβε η ΔΗ.ΠΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο Μάριος Καρογιάν εκτός του ότι συμμετείχε κανονικά στο Συμβούλιο έκανε, όπως μαθαίνω, και προτάσεις για χειρισμό των θεμάτων που συζητήθηκαν. Πάντως, η θέση που κάθισε ο Μάριος Καρογιάν δεν ήταν ούτε δίπλα από τον Πρίγκιπα Νικόλαο, ούτε καν σε απόσταση που να μπορούν να ανταλλάσσουν ματιές... Τον κάθισαν τρεις θέσεις μετά τον Νικόλα, βάζοντας ενδιάμεσα τους Λιλλήκα και Περδίκη...

Στον αέρα βρίσκεται η επίσκεψη του Γκουτέρες Girl, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο. Πηγή μου από τον Λόφο της Εξουσίας μου έλεγε χθες ότι η επίσκεψη "αρχικά προγραμματίστηκε για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αλλά τώρα βρίσκεται στον αέρα λόγω των προσκομμάτων που προβάλλει ο Ακιντζί". Η ίδια πηγή αναφέρεται σε "ατελείωτο διπλωματικό μαραθώνιο στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ" που έχει αναληφθεί από το ΥΠΕΞ για προώθηση των θέσεων της Κύπρου. "Μπορεί τα μέτρα κατά της Τουρκίας να πέρασαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο η συνέχεια δεν προβλέπεται να είναι το ίδιο εύκολη, ούτε στην ΕΕ, ούτε στον ΟΗΕ" ήταν τα λόγια της πηγής μου.

Ο ξαφνικός θάνατος του Αλέξη Γαλανού, μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε, έφερε και τις αναμενόμενες συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του. Σε κάποια κόμματα ετοιμάζονται ήδη λίστες με υποψήφιους και το παρασκήνιο δίνει και παίρνει παρά το ότι δεν έχει ακόμη γίνει η κηδεία. Η κηδεία του Αλέξη Γαλανού θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ενώ στις 26 Ιουλίου θα γίνει η προκήρυξη των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Αυγούστου.

Ερωτήματα προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου να απορρίψει τα αιτήματα του Γενικού Εισαγγελέα και της Δικηγόρου της Αρχής Λιμένων Κύπρου για εξαίρεση αριθμού Δικαστών αλλά και του Προέδρου του Ανωτάτου, από την εξέταση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ανώτατο επικαλέστηκε τον Κανόνα της Ανάγκης για την απόρριψη των αιτημάτων που ουσιαστικά επιτρέπει σε δικαστές να εκδικάσουν υποθέσεις για τις οποίες έχουν ακόμη και άμεσο οικονομικό συμφέρον. Είναι σίγουρο ότι το θέμα θα μας απασχολήσει για πολύ, αφού οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει. Απ' όσα μαθαίνω ο Κωστάκης ήδη συζήτησε το θέμα και δεν αποκλείεται σήμερα να έχουμε αντίδραση.


ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός χαρακτήρισε χθες "πελλάρες" τα περί ανεύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ; Μια άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί...

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση