ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πραγματικότητα εκεί έξω

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

Ξεχνάμε. Πολύ εύκολα και πολύ βολικά, ξεχνάμε. Προσωπικά δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω αν και καθηκόντως, λόγω δουλειάς, παρακολουθώ την επικαιρότητα καθημερινά. Η ανάρτηση του Μαρίνου Νομικού ομολογώ ότι με ξάφνιασε, καθώς δεν θυμόμουν πως πέρυσι, τέτοιες μέρες, όλη η Κύπρος συζητούσε το χυδαίο κλείσιμο του ματιού του Συλλούρη. «Πριν ένα χρόνο τέτοια μέρα δημοσιεύτηκε το βίντεο του Al Jazeera. Τρία εικοσιτετράωρα μετά παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής. Φεύγοντας πήρε 100 χιλιάδες εφάπαξ ενώ παίρνει και 5.100 τον μήνα σαν σύνταξη. Μέσα σε ένα χρόνο έχει πάρει πάνω από 55.000 ευρώ. Και εις ανώτερα». Αυτό έγραψε ο Νομικός. Γιατί κάποιος πρέπει να γρατζουνάει τη μνήμη μας καμιά φορά, αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε ένας λοβοτομημένος λαός που όλα τα κάνει εντέλει γαργάρα. Ζούμε άλλωστε σε μια χώρα όπου πρόσωπα, όπως ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δηλώνουν ανερυθρίαστα : «Έχω προσφέρει στο κράτος περισσότερα από όσα έχω λάβει». Αυτή είναι η Κύπρος του Συλλούρη και των ομοίων του. Ένα κράτος – τσιφλίκι, όπου με θράσος οι μετρίως μέτριοι και διόλου μετρημένοι κλείνουν το μάτι στην ανομία.

Απ’ την άλλη, όσο κι αν αισθάνομαι έντονα για τα πιο πάνω, σκέφτομαι πως η πραγματικότητα στην οποία ζούμε καθορίζει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Οι πολιτικοί, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, αφελώς πιστεύουν ότι στην ιεράρχηση των θεμάτων το Κυπριακό κατέχει περίοπτη θέση. Οι δημοσιογράφοι, με τον επαγγελματικό αυτισμό που μας χαρακτηρίζει, αναλωνόμαστε σε σενάρια επί χάρτου για κομματικά παρασκήνια και προεδρικούς υποψηφίους. Η πραγματικότητα όμως εκεί έξω πολλές φορές αποδεικνύεται αμείλικτη και ενίοτε μας προσγειώνει απότομα.

Μετά από πολύ καιρό, τη βδομάδα που πέρασε, είδαμε πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους για την ακρίβεια. Την πρώτη κρυάδα την πάθαμε τον περασμένο μήνα με τους λογαριασμούς της ΑΗΚ και τις τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα. Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από το σοκ και πληροφορηθήκαμε ότι οι αυξήσεις στις τιμές σιτηρών στην παγκόσμια αγορά έχουν άμεσες συνέπειες στις τσέπες μας. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν ενδιαφερθήκαμε ποτέ να μάθουμε για τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα. Το ότι εκ των υστέρων μαθαίνουμε πως ο υπουργός Γεωργίας διέταξε διοικητική έρευνα για τη μη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών για περιόδους έκτακτης ανάγκης, ειλικρινά αναρωτιέμαι εάν έχει οποιαδήποτε πρακτική αξία. Σε αντίθεση με την αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 20% η οποία, ναι, μας αφορά όλους.

Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά, αυτή είναι η είδηση που συντριπτικά κυριαρχεί «εκεί έξω». Ο Σεπτέμβριος, με 14% αυξήσεις σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο δεν ήταν παρά η πρόβα τζενεράλε για την έκρηξη τιμών που θα ακολουθήσει. Η Κομισιόν έκανε μια σύσταση στα κράτη μέλη για να μειώσουν τους συντελεστές φορολογίας, ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ανάμεσα στις συστάσεις είναι και η αναβολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος και η παροχή κρατικών εγγυήσεων για να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση όπου υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί. Το κλειδί εδώ βεβαίως είναι οι «συστάσεις», αφού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους - μέλους να αποφασίσει τι τελικά θα πράξει. Με άλλα λόγια, στα χέρια της κυβέρνησης είναι και το ψωμί και το μαχαίρι. Γι’ αυτό αναμένουμε προτάσεις, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες για τα μεσαία και μικρά εισοδήματα. Οι αυξήσεις θα γονατίσουν την αγορά, η οποία ακόμα παλεύει να σταθεί όρθια από το τσουνάμι της πανδημίας.

Τώρα είναι η ώρα για να διαπιστώσουμε εάν ζούμε σε ένα δίκαιο κράτος ή σε ένα κράτος δύο ταχυτήτων. Γιατί καλό είναι να γνωρίζουμε ότι καθώς σκοτεινιάζει ο ορίζοντας εκεί έξω, αυτό το κράτος π.χ. διπλασίασε σε τέσσερα χρόνια το μισθολόγιο της Νομικής Υπηρεσίας, από 5,3 το 2019, σε 9,9 εκατομμύρια το 2022. Και εδώ βάζουμε μια άνω τελεία καθώς η απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει, ένα ξεκάθαρο διά ταύτα στα πιο πάνω είναι αρνητική. Το διά ταύτα είναι δουλειά των πολιτικών, όχι των δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διαπιστωτικοί, οι πολιτικοί πάλι όχι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση

X