ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η χειραφέτηση Θεοπέμπτου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

«Οι πρώτες σκέψεις είναι ότι άρχισα να γίνομαι όπως τους βουλευτές που κορόιδευα. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, πίνω πολλούς καφέδες, τρώω πίττα της σάτζιης και φωνάζω… Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει!» είχε γράψει τον Νοέμβριο του 2017 με αφορμή τα γενέθλιά του. Τότε είχα σχολιάσει ότι ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αποτελεί μια ανάσα «κανονικότητας» μέσα στην πολιτική σοβαροφάνεια που μας ταλαιπωρεί. Διαπίστωση που επιβεβαίωσα και όταν τον καλέσαμε ν’ απαντήσει το ερωτηματολόγιο του Προυστ, όπου ανάμεσα σε άλλα ερωτήθηκε ποια θεωρεί ως την πιο υπερεκτιμημένη αρετή: «Να μιλάς χωρίς να λες τίποτα, κάτι που από ό,τι φαίνεται οι Κύπριοι ψηφοφόροι εκτιμούν πολύ».

Τα αναφέρω αυτά, σπεύδοντας να δηλώσω ότι στη δική μου αντίληψη ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είναι ένα πρόσωπο με θετικό πρόσημο. Κάτι που κέρδισε έπειτα από μια μακρά πορεία στην πολιτική, επιλέγοντας να μιλά μόνο γι’ αυτά που γνωρίζει, χωρίς φανφάρες και λαϊκισμούς, σταθερά προσανατολισμένος σε μια πράσινη ιδεολογικοπολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Ακριβώς στον αντίποδα δηλαδή του προκατόχου του, ο οποίος κατάφερε το αδιανόητο, να μετατρέψει δηλαδή ένα οικολογικό κίνημα σε προσωποπαγές κόμμα. Εν όψει όλων αυτών ανέμενα, λοιπόν, να δω τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου αρχηγού. Και κυρίως, αν αυτό που ο ίδιος πρεσβεύει, ως ύφος και φιλοσοφία, θα αποτελέσει το στίγμα του Κινήματος Οικολόγων στον δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές.

Οι δύο συνεντεύξεις του, στην «Καθημερινή» και τον «Φιλελεύθερο», δυστυχώς, δεν μας έκαναν σοφότερους. Ατάκες όπως «ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, μόνο πράσινα» βγάζουν καλούς τίτλους, πλην όμως αφήνουν την ουσία να επιπλέει στην επιφάνεια. Κάτι ανάλογο με την απόφαση της Πορείας Αλλαγής, για την εκλογική τους συνεργασία, όπου σημείωνε ότι… «κάθε ένας κρύβει έναν οικολόγο μέσα του». Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εάν θέλει να διατηρήσει το θετικό πρόσημο που κατέκτησε, πρέπει να χειραφετηθεί. Να βγει από τη σκιά του προκατόχου του και να μιλήσει πολιτικά. Με ειλικρίνεια, για την ταμπακιέρα: Προς τα πού οδηγεί το καράβι των οικολόγων; Ποια Κύπρο οραματίζεται και με ποιο σχέδιο λύσης; Με ποιους συνταξιδιώτες και ποια όρια στις ιδεολογικές τους αποχρώσεις;

Στο ψηφοδέλτιο που κατάρτησε συμμετέχουν αξιόλογες προσωπικότητες. Θα σταθώ ενδεικτικά στην Αλεξάνδρα Ατταλίδου και τη Θεανώ Καλαβανά, δύο γυναίκες με ξεκάθαρο κοινωνικο-πολιτικό αποτύπωμα, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο εάν εκλεγούν. Το δύσκολο ερώτημα, όμως, για τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου είναι πώς μπορούν να συνυπάρχουν υποψήφιοι αυτής της ποιότητας με περιπτώσεις όπως του υποψήφιου στη Λεμεσό Πάρη Πιττάκαρα; Για να μη μιλάμε θεωρητικά, ας δούμε τι έγραψε αυτός ο κύριος σε αναρτήσεις του 2020: «Πρόσφατα ένας άρρωστος, γιατί μόνο άρρωστος μπορεί να είναι και ψυχικά διαταραγμένος, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει διάφορα σκίτσα, ζητώντας 15 λεπτά δημοσιότητας. Το λάθος μας είναι που πρώτον δώσαμε σημασία στον ψυχικά ανώμαλο διαταραγμένο τύπο και κατά δεύτερο που τον ανεχόμαστε να μας λέει πως αυτές οι μ@@@@ που του κατέβηκαν είναι τέχνη» (για τα πολυσυζητημένα έργα του Γιώργου Γαβριήλ.) «Βγάλτε τα κομάντα να καθαρίσουν. Και μην φοβάστε… ένα μάθημα θα δώσουν και μετά οι υπόλοιποι θα το ξανασκεφτούν να πατήσουν Ελλάδα» (για τους πρόσφυγες στη Μόρια.) «Τουρκοκύπριοι έστειλαν λέει επιστολή στον πρόεδρο για πληρωμή τους. Ούτε και ένα σεντ στους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στα κατεχόμενα και εκμεταλλευόμενοι την ηλιθιότητα του συστήματος του κράτους μας ζουν παρασιτικά» (γι’ αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε).

Απλές, αγνές, απορίες: Αυτές οι τοξικές απόψεις για την ελευθερία έκφρασης, τους μετανάστες και τους Τουρκοκύπριους, απηχούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων; Αν όχι, τότε γιατί ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στεγάζει έναν τέτοιο υποψήφιο στο κόμμα του; Μήπως γιατί θέλει να μαζέψει μερικές ψήφους ακόμα; Και πόσο συνάδει αυτού του είδους το ψάρεμα ψήφων με την πρόταση που ο νέος αρχηγός κομίζει σε ένα ήδη απαξιωμένο πολιτικό τοπίο; Η προεκλογική μάχη μόλις ξεκίνησε, οπότε έχουμε όλη την υπομονή να περιμένουμε ώστε να λάβουμε τις σαφείς απαντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση