ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμα δεν έχεις κάνει στρατό!

«Άμα δεν έχεις κάνει στρατό!». Δεν μπορεί όλο και κάπου έχετε ακούσει αυτή την φράση! Είναι φράση που κυκλοφορεί σε πολλούς διαδρόμους απαιτητικών εταιριών και οργανισμών στους οποίους οι ηγετικές θέσεις είναι κατειλημμένες από άντρες. Είναι φράση που ακούς και αλλού να ξεστομίζεται από άντρες όταν συνομιλούν με γυναίκες ως επιχείρημα του γιατί αυτές δεν ηγούνται ενώ αυτοί έχουν κατακτήσει την οροφή. Με λίγα λόγια στις γυναίκες απουσιάζει η ανθεκτικότητα και η πειθαρχία για αυτό και δεν έχουν κατακτήσει την κορυφή.

Αυτή η ψευδαίσθηση και αυτό το τόσο ευτελές στερεότυπο πρέπει να πάψουν να συντηρούνται για τον απλούστατο λόγο ότι η πειθαρχία και η ανθεκτικότητα δεν είναι προνόμιο ενός εκ των δυο φύλων! Η πειθαρχία και η ανθεκτικότητα δεν είναι αποτέλεσμα φύλου αλλά εμπειριών και προσωπικότητας. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν χαρακτηρίζονται από πειθαρχία και ανθεκτικότητα και γνωρίζω άλλους τόσους που είναι τόσο πειθαρχημένοι και αφοσιωμένοι στους στόχους τους που σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά έχουν φτάσει εκεί που ήθελαν.

Υπάρχουν χώρες όπου η θητεία στο στρατό είναι εθελοντική ή και επί πληρωμής και καταλήγουν σε αυτό άνθρωποι οι οποίοι τους εξιτάρει η ιδέα μιας τέτοιας εκπαίδευσης και προστασίας της πατρίδας. Στην κορυφή όμως εταιριών δεν βρίσκονται κατ ανάγκη άντρες που έχουν εκτίσει θητεία στο στρατό ή γυναίκες που είχαν καταταγεί και εκπαιδευθεί σε συνθήκες ενός στρατοπέδου. Φτηνές δικαιολογίες όλα αυτά στην συντήρηση ενός ανδροκρατούμενου περιβάλλοντος στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ οι γυναίκες παρουσιάζονται ως οι αδύναμοι χαρακτήρες που δεν μπορούν να αφοσιωθούν σε στόχους και να δουλέψουν σκληρά.

Στην ψευδαίσθηση όμως αυτή διαμορφώνονται δυστυχώς ευκαιρίες σε εταιρίες και οργανισμούς. Η υπόθεση ότι οι γυναίκες δεν είναι για πολλά πολλά είναι η αρχή για να περιορίσει το κίνητρο των γυναικών να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους και παράλληλα την επιτροπή που θα κληθεί να επιλέξει, να βάλει στην άκρη αιτήσεις από γυναίκες στην ψευδαίσθηση ότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης. Σε αυτή την λογική, οι γυναίκες κάνουν διπλό κόπο να αναρριχηθούν στην εξουσία γιατί σε κάθε βήμα πρέπει να αποδεικνύουν πόσο σπουδαίες κι ικανές είναι σε αντίθεση με τους άντρες που θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ δεδομένο ότι είναι και πειθαρχημένοι και ικανοί.

Κάπως έτσι, δουλεύει και ολόκληρο το κράτος της Κύπρου καθώς ο Πρόεδρος μας, τάχα αδυνατεί να βρεί γυναίκες να διορίσει ενώ άντρες βρίσκει στο πί και φί και θεωρείται δεδομένο ότι είναι ικανοί και πειθαρχημένοι, πάνω από κάθε αμφιβολία, πράγμα που δεν ισχύει αντίστοιχα άμα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε γυναίκες. Αυτό το μοντέλο προωθείται στην κοινωνία και καλούμαστε σε μαζικές κινητοποιήσεις όπως είναι αυτή όπου οι γυναίκες στις 6 Μαρτίου θα κάνουν στάση εργασίας για μια ώρα. Είναι μια κάποια αρχή και δεν την υποτιμώ καθόλου! Κάθε προσπάθεια για αφύπνιση είναι σημαντική! Το σημαντικότερο για εμένα είναι να υπάρξει μια μαζική αντίδραση σε τέτοια ευτελή στερεότυπα που αφορούν τις γυναίκες. Η κάθε μια από εμάς να μην τα επιτρέπει και εκεί που βλέπει να συμβαίνουν να παίρνει την πρωτοβουλία να τα υποδεικνύει και να τα καταγγέλλει.

Όλοι δικαιούμαστε ίσες ευκαιρίες απαλλαγμένοι από ηλίθιες δικαιολογίες και στερεότυπα. Χρειαζόμαστε ένα άλμα και είναι η στιγμή να το κάνουμε! Είναι τουλάχιστον εξευτελισμός για τις γυναίκες, ο ηγέτης της χώρας τους, να διατείνεται ότι δεν βρίσκει γυναίκες να διορίσει αλλά βρίσκει πολύ εύκολα άντρες, αφήνοντας να αιωρείται στον αέρα το μήνυμα τις ανικανότητας των γυναικών. Ντροπή!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X