ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευχάριστη νότα

Στις 14 Ιανουαρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων θα δώσει 600 εκατομμύρια περίπου σε δυο οργανισμούς στην Πολωνία, ένα οργανισμό που ασχολείται με Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις Europejski Fundusz Leasingowy και την τράπεζα Bank Pekao δεσμεύοντας τους με τον όρο ότι μεγάλο μέρος αυτών των εκατομμυρίων θα επενδυθούν σε γυναικείες επιχειρήσεις, σπάζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την γυάλινη οροφή για την οποία αναφέρθηκα στο προηγούμενο μου άρθρο. Ενώ η Πολωνία καταγράφει ως χώρα μικρότερο μισθολογική διαφορά μεταξύ των δυο φύλων, από την άλλη, υπάρχει μια τεράστια υποεκπροσώπηση των γυναικών της Πολωνίας (όπως και στην Κύπρο άλλωστε) σε θέσεις ηγεσίας είτε αυτές είναι σε επιχειρήσεις είτε είναι στην πολιτική. Επομένως, σε αυτή εδώ την προσπάθεια είναι σημαντικό οι γυναίκες να αδράξουν την ευκαιρία και να μεγαλουργήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι μηχανισμοί στη χώρα που να σπρώχνουν τις γυναίκες μπροστά, είτε αυτοί έχουν τη μορφή χρηματοδότησης, είτε αλλαγής του συστήματος και των κλιμάκων αναρρίχησης στην εξουσία, είτε γιατί οι άντρες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στο σπίτι κοκ.

Χρειάζεται βέβαια πολλή υπομονή και ψυχικό σθένος γιατί όλα αυτά δεν διαμορφώνονται από τη μια μέρα στην άλλη ούτε σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καθίσουν με εσταυρωμένα χέρια μέχρι κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα αλλά οφείλουμε να εσωτερικεύσουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας και κέντρα αποφάσεων. Θυμήθηκα τώρα μια έρευνα που έκανε η Αγγλία και αφορούσε τη δημιουργία εταιριών τύπου Start -ups από ερευνήτριες γυναίκες (The Alison Rose Review Female Entrepreneurship). Η έρευνα έδειξε ότι μόνο ένα 13% των εταιριών αυτών έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες. Όχι γιατί οι γυναίκες είναι τεμπέλες όπως έγραψε ένας αναγνώστης κάτω από το άρθρο μου της περασμένης εβδομάδας, αλλά κυρίως γιατί αποθαρρύνονται από την απόρριψη που βιώνουν όταν κάνουν αιτήσεις για χρηματοδότηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων. Φαίνεται μάλιστα, ότι οι επιχειρήσεις τύπου start ups που δημιουργήθηκαν από άντρες λαμβάνουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις συγκριτικά με τις εταιρίες στις οποίες ηγούνται γυναίκες. Κάποιες από τις πιθανές εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν πρώτο, ότι οι επιτροπές που δίνουν τις χρηματοδοτήσεις απαρτίζονται κυρίως από άντρες και αυτό συμβάλει αρνητικά στην χρηματοδότηση γυναικείων επιχειρήσεων και δεύτερον, ότι οι γυναίκες εξαιτίας πολλών άλλων υποχρεώσεων ( φροντίδα παιδιών) δεν έχουν όσο χρόνο έχουν οι άντρες για να δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας και σχέσεις με διάφορα επενδυτικά κέντρα αλλά και επενδυτές.

Ο δρόμος προς την ηγεσία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τις γυναίκες, γιατί αυτά που πετύχαμε, οι γνώσεις μας, οι σπουδές μας, τα βιώματα μας, οι αγώνες μας δεν είναι αρκετά για την αναγνώριση μας ως ικανές και άξιες. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε το χρόνο για να χτίσουμε γέφυρες με όσους θέλουμε να επενδύσουν σ εμάς και στην επιχείρηση μας. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε χρόνο για να αντιδράσουμε στις αδικίες βγαίνοντας στους δρόμους και όχι από το πληκτρολόγιο μας. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τα κοινά και να είμαστε δραστήρια μέλη της κοινωνίας αν θέλουμε να εδραιώσουμε νέες στάσεις όσον αφορά τη γυναίκα.

Χρειαζόμαστε ένα άλμα να βγούμε από τα στερεότυπα και τις εικόνες όπου η γυναίκα εκλαμβάνεται ως μια ευχάριστη νότα σε ένα συμβούλιο, σ ένα ψηφοδέλτιο ή στην ηγεσία ενός κράτους ή ενός κολοσσού. Πρέπει να παλέψουμε όχι για να μιλάμε για γυναίκες ηγέτες, αλλά τα παιδιά μας να αναφέρονται στη λέξη ηγέτες εννοώντας είτε γυναίκες είτε άντρες!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X