ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πίσω αντί Μπροστά

Είναι ίσως από τις στιγμές στην ιστορία του πλανήτη που την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τόσο σπουδαία πράγματα με την τεχνολογία και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση συμβαίνουν και άλλα τόσα στο μυαλό και στην καρδιά των ανθρώπων που μας παίρνουν πίσω ένα αιώνα. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που στην Αμερική ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως αυτή του Elon Musk- (Tesla) Space X) συνεργάζεται με την NASA και στέλνεται για πρώτη φορά ιδιωτικό διαστημόπλοιο στο φεγγάρι με δυο αστροναύτες της NASA, την ίδια ώρα ένας μαύρος πεθαίνει κάτω από το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού. Την ίδια ώρα που η καθημερινότητα των πολιτών σε άλλες χώρες για επίλυση πολλών θεμάτων γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή ή στο κινητό εμείς στην Κύπρο παλεύουμε με τα αυτονόητα όπως την ηλεκτρονική διδασκαλία και τον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων δομών της δημόσιας υπηρεσίας. Την ίδια ώρα που η τηλεϊατρική και η ρομποτική ιατρική κάνει άλματα, εδώ στην Κύπρο η ζωή των ασθενών κρέμεται από 80χρόνους γενικούς γιατρούς που ακόμα συνταγογραφούν φάρμακα άλλης εποχής και βασίζονται σε γραμματέες να περάσουν το ιστορικό των ασθενών στο σύστημα. Την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες ξεκίνησε η δοκιμή των έξυπνων αυτοκινήτων τύπου ταξί χωρίς οδηγούς, στην Κύπρο οι ταξιτζήδες ακόμα καπνίζουν μέσα στα αυτοκίνητα και όταν μπεις στο ταξί βρωμοκοπά.

Εκεί λοιπόν που η τεχνολογία κάνει άλματα και όπως λένε οι ειδικοί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι 300 φορές πιο γρήγορη από την τρίτη βιομηχανική επανάσταση (που ήταν όταν μπήκε το ιντερνέτ στη ζωή μας), εκεί λοιπόν που συμβαίνουν αυτά τα άλματα και οι άνθρωποι πάνε στο φεγγάρι, στον πλανήτη γη κάποιες χώρες βιώνουν ακόμα μεγάλη παρακμή και αυτές που βιώνουν τεράστια ανάπτυξη έχουν φαίνεται ως επακόλουθο να κυβερνώνται από λαϊκιστές άλφα άλφα! Έχω αρχίσει να συνδέω τις ευκολίες που έφερε η τεχνολογία και το ίντερνετ στη ζωή μας (π.χ. κλείσιμο διακοπών με μιας ώρας σερφάρισμα στο ίντερνετ και μ’ ένα κλικ, παραγγελία ρούχων εξίσου με τον ίδιο τρόπο και χιλιάδες άλλες εφαρμογές ευκολίας), με την αχρηστία ίσως κάποιων λειτουργιών του εγκεφάλου μας; Μήπως κάποιες γνωστικές διεργασίες δεν γίνονται πλέον; Μήπως η δημιουργία των κοινωνικών δικτύων μάς αποχαύνωσε; Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς το 40% του πληθυσμού της Αμερικής πλένεται με χλωρίνη επειδή ο Πρόεδρος της χώρας τους είπε να το κάνουν. Γιατί χάθηκε η κριτική μας σκέψη; Μήπως άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και το τι συμβαίνει σε μια κοινωνία και σ’ ένα κράτος; Μήπως γίναμε επιπόλαιοι στις επιλογές μας και αδιάφοροι στις αποφάσεις που αφορούν την κοινωνική πρόνοια και ευμάρεια; Δεν μπορώ να αντιληφθώ όλη αυτή την κινδυνολογία της δημογραφικής αλλοίωσης που μας πετάει η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που έχει μοιράσει Κυπριακά-Ευρωπαικά διαβατήρια και έχουμε κάνει τον κάθε απατεώνα κύπριο. Δεν μπορώ να καταλάβω πού βασίζεται όλο αυτό, την ίδια ώρα που αφήνουμε άλυτο το Κυπριακό και την Τουρκία να αλωνίζει στο βόρεια τμήμα του νησιού και να εξαφανίζει τους τουρκοκύπριους. Πώς γίνεται να επιτρέπουμε αυτή την πλύση και να ενισχύουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία ενώ ολόκληρος ο πλανήτης έχει ξεσηκωθεί ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ της ισότητας. Έννοιες αυτονόητες και για τις οποίες χύθηκε τόσο αίμα στην ιστορία των εθνών, ξεκινούμε από το μηδέν να τις επαναδιεκδικούμε στον 21ο αιώνα!

Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την ουσία και τι σημαίνει ουσιαστική ευμάρεια, κράτος πρόνοιας και αποδοχή και αυτές οι έννοιες δεν μετατρέπονται, δυστυχώς, σε πράξη μ ένα κλικ στο κινητό, ούτε στον υπολογιστή. Θέλει δουλειά από όλους μας και για να την κάνουμε πρέπει να γνωρίζουμε τι θέλουμε και πως το θέλουμε και το κυριότερο να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να πάμε μπροστά και όχι πίσω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ