ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «άσπλαχνοι» εταίροι μας

Ακόμα μια«περιφανής» νίκη. Στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η κυπριακή διπλωματία σε συνεννόηση με την ελληνική κατήγαγε ακόμα μια επιτυχία. Μάλιστα, τρισδιάστατη. Ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή η μη εξουσιοδότηση του Ζοζέπ Μπορέλ να συνεχίσει συνομιλίες με την Τουρκία, επετεύχθη. Ακόμα πετύχαμε τη διεύρυνση της λίστας κυρώσεων φυσικών και νομικών προσώπων και τέλος τη μελέτη τομεακών μέτρων, όπως τα χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ, κατά της Αγκύρας όπως στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας και των τραπεζών.

Πραγματικό χατ τρικ. Βέβαια όσον αφορά τις κυρώσεις και γενικά τα μέτρα που θα επιβληθούν, αυτά θα συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, προδιαγράφοντας έτσι τον αγώνα επιβολής κόστους στον νεοσουλτάνο μακροχρόνιο. «Μακροχρόνιος και ποικιλόμορφος θα είναι ο αγών μας», όπως θα έλεγε σε τέτοια περίπτωση ο Εθνάρχης μας. Στην ουσία το μόνο που πετύχαμε ήταν η «κόκκινη κάρτα» στον Μπορέλ και παρά ταύτα δηλώνουμε ικανοποιημένοι. Αν και θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλά και τελικά, ως συνήθως, περάσαμε κάτω από τον πήχη, δηλώνουμε και πάλι ικανοποιημένοι.

Με άλλα λόγια, τέλος κακό όλα καλά και προχωράμε. Με δεδομένο την άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας πιστεύουμε ότι με τις κυρώσεις δεν θα «ανθέξει», θα καταρρεύσει και δεν θα μπορεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες. Δυστυχώς και πάλι αγνοούμε, οι πλείστοι εσκεμμένα, την τεράστια διασύνδεση της τουρκικής οικονομίας με την Ε.Ε., καθώς και τους άλλους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Ζητούμε από τους εταίρους μας να αγνοήσουν τα 120 δισ. εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία. Ζητούμε για παράδειγμα από την Ισπανία να συναινέσει στην καταστροφή της τουρκικής οικονομίας τη στιγμή που οι ισπανικές τράπεζες είναι οι πλέον εκτεθειμένες στην Τουρκία και τυχόν κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα συμπαρασύρει και τον ισπανικό τραπεζικό τομέα. Μέχρι και η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα την στιγμή που η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, καθώς απορροφά το 6,9% του συνόλου των εξαγωγών και μάλιστα με τις οικονομικές συναλλαγές να είναι σε αναλογία 80 προς 20 εις όφελος της Ελλάδας.

Αναμένουμε ακόμα από την Γερμανίδα καγκελάριο να πει στους Γερμανούς να ξεχάσουν τα 20 δισ. συναλλαγών με την Τουρκία και να αγνοήσει τα 3 εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής Γερμανών ψηφοφόρων. Τέλος, αναμένουμε από την Ευρώπη να βιώσει και πάλι τον εφιάλτη του μεταναστευτικού. Στην ουσία καλούμε την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία που θα πλήξουν άμεσα την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι μόνο. Με απλά λόγια ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να πάρουν μέτρα ενάντια στην Ευρώπη. Και όλα αυτά γιατί; Μήπως για να υπερασπίσουν ένα κράτος μέλος το οποίο εντάχθηκε στην Ε.Ε. με τη δέσμευση να λύσει το Κυπριακό και στην πορεία χρησιμοποίησε την Ευρώπη για τη διαιώνιση του προβλήματος;

Να πλήξουν τις οικονομίες τους για να μπορεί ο κάθε πολιτικάντης και λαοπλάνος να θέτει τα μεγάλα και βροντερά του Όχι, δακρύβρεχτα ή μη, καινα πολιτεύεται ωσάν να είναι ο ηγέτης του ομφαλού της γης; Μήπως για να υπερασπίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία, με άλυτο το Κυπριακό, δεν τα ήθελαν; Μήπως για να υπερασπίσουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες τις οποίες, με άλυτο το Κυπριακό, δεν τις ήθελαν; Στα πιο πάνω ερωτήματα, άμεση είναι η απάντηση. Απαιτούμε από τους εταίρους μας να υπερασπίσουν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο. Για ποιο διεθνές δίκαιο; Μήπως αυτό που καταπατήθηκε βάναυσα από τη Ρωσία, στην περίπτωση της προσάρτησης της Κριμαίας, και εμείς κάναμε το παν για να αρθούν τα μέτρα και οι κυρώσεις εναντίον της;

Αντί να παραδεχτούμε ότι η φιλοσοφία μας για επιβολή κόστους προς την Τουρκία και η δημιουργία αποτρεπτικών συμμαχιών έχει αποτύχει παταγωδώς, στην ουσία έχει χρεοκοπήσει, συνεχίζουμε απτόητοι χωρίς ίχνος περισυλλογής και αυτοκριτικής. Αντίθετα, ακολουθώντας την πεπατημένη, δημιουργούμε υπαίτιους, οι οποίοι επιβουλεύονται τα δίκαιά μας. Ελλείψει του Νορβηγού λομπίστα των Τούρκων Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, άλλως Τζιτζιφιόγκος, την τιμητική του έχει τώρα ο Ισπανός ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, μια υποψήφια χώρα και σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί.

Η δυναμική των αντιποίνων δεν καθιστά τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη», ήταν το ατόπημα Μπορέλ κατά τη συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτές οι αποφάσεις, δηλαδή η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την επιθετική πολιτική της στην κυπριακή ΑΟΖ, δεσμεύουν όλα τα κράτη μέλη και ακόμα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ήταν η άμεση αντίδραση του δικού μας ΥΠΕΞ. Το μήνυμα σαφέστατο. Με αρχηγικό ύφος άδειασε εντελώς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπενθυμίζοντάς του ότι, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, είναι δεσμευμένος να προχωρήσει με επιβολή κυρώσεων. Δυστυχώς, συνεχίζουμε την εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, αγνοώντας τις πραγματικότητες.

Όποιος τολμήσει να μας πει αλήθειες είναι εχθρός, Τουρκόφιλος και Τζιτζιφιόγκος. Αγνοούμε ακόμα τα αδιέξοδα και τις συνέπειες αυτής της άγονης πολιτικής. Περάσαμε τόσα δεινά και ακόμα να εμπεδώσουμε το αυτονόητο. «Μπορείς να αγνοείς την πραγματικότητα, αλλά δεν μπορείς να αγνοείς τις συνέπειες από το ότι αγνοείς την πραγματικότητα», όπως έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας και φιλόσοφος AynRand. Είναι πραγματικά εξωφρενικό. Αντί να πιέζουμε ασφυκτικά τους «άσπλαχνους» εταίρους μας να συνομιλούν, αν είναι δυνατόν καθημερινά, με την Τουρκία με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι το οποίο θα αναπτερώσει την ελπίδα για επανένωση, τους το απαγορεύουμε. Πραγματικά είναι στιγμές που διερωτάσαι ποια πατρίδα είναι σκλαβωμένη, η δική μας ή η δική τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ