ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το φαινόμενο Ντανιγκ Κρούγκερ

Είμαι βέβαιη ότι έχετε διαβάσει κάπου τα εξής αποφθέγματα: «Η πραγματική γνώση είναι να ξέρεις την έκταση της άγνοιας σου» Κομφούκιος, ο Σωκράτης, δε, στην διαλεκτική μέθοδο διδασκαλίας του είχε ως αρχή του το εξής «Ένα πράγμα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα», ο δε Σαίξπηρ στο έργο του ‘Όπως σας αρέσει’ κατέγραψε το γνωστό «Ο ηλίθιος πιστεύει ότι είναι σοφός, αλλά ο σοφός γνωρίζει ο ίδιος ότι είναι ηλίθιος». Αντίστοιχα, ο Δαρβίνος διατύπωσε κάτι παρόμοιο, και τόσο επίκαιρο στις μέρες μας, κυρίως όταν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που διοικούμαστε και από ποιους και όταν τελικά καταλήγουμε να εμπιστευόμαστε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά «Η άγνοια πιο συχνά γεννά εμπιστοσύνη από ό,τι η γνώση». Όλα αυτά τα αποφθέγματα επιβεβαιώθηκαν στον 20ο αιώνα μέσω έρευνας και ο όρος στην επιστήμη της ψυχολογίας που αντανακλά τα πιο πάνω ονομάστηκε φαινόμενο Ντάνιγκ Κρούγκερ!

Το φαινόμενο Ντάνιγκ Κρούγκερ είναι επί της ουσίας μια γνωστική διαταραχή στην οποία άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας θεωρώντας εσφαλμένα ότι οι νοητικές τους ικανότητες είναι υψηλότερες από ότι είναι στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, τα άτομα παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

(α) αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τη δική τους έλλειψη δεξιοτήτων,

(β) αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την έκταση της ανεπάρκειας τους, (γ) αποτυγχάνουν να υπολογίσουν με ακρίβεια τις δεξιότητες των άλλων και

(δ) η μόνη περίπτωση να αντιληφθούν τη δική τους ανικανότητα είναι μέσα από την κατάρτιση τους στις δεξιότητες που υστερούν.

Αν σας ρωτήσω, λοιπόν, πόσους τέτοιους ανθρώπους γνωρίζετε, θα μου απαντήσετε χωρίς δισταγμό, ονοματίζοντας πολλούς αξιωματούχους, πολλούς σε θέσεις κλειδιά που αναρριχήθηκαν με μέσο ή με το πιστοποιητικό γέννησης τους, ίσως και πολλούς άλλους που συναναστρέφεστε στην καθημερινότητα σας! Σίγουρα όμως, θα αναφερθείτε σε πολλούς βουλευτές, σε συγκεκριμένους Υπουργούς και άλλους που περιφέρονται όπως τις άδικες κατάρες μέσα στον ίδιο τους τον πολιτικό βίο ζητιανεύοντας ψήφους!

Πληροφοριακά, το φαινόμενο αυτό, πήρε το όνομα του από τους δυο ερευνητές ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Κορνέλ μετά από τα πρώτα πειράματα που έκαναν το 1999. Η όλη έρευνα ξεκίνησε με αφορμή κάποιον ληστή που προσπάθησε να ληστέψει δυο τράπεζες στην Αμερική, ο οποίος περιέλουσε το πρόσωπο του με χυμό λεμονιού, γιατί θεωρούσε ότι λειτουργεί ως αόρατο μελάνι και πίστευε εσφαλμένα βέβαια, ότι δεν θα μπορεί το πρόσωπο του να καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας των τραπεζών. Με αφορμή λοιπόν αυτό το περιστατικό, οι Ντάνιγκ και Κρούγκερ μελέτησαν σε βάθος το φαινόμενο αυτό της εσφαλμένης αντίληψης υψηλών νοητικών ικανοτήτων που για να είμαι εντελώς ειλικρινής έχω τεράστια περιέργεια να δω αντίστοιχα πειράματα σε πολιτικά πρόσωπα που αναρριχήθηκαν στην εξουσία στην Κύπρο επειδή πήγαιναν σε χοροεσπερίδες, γάμους, βαφτίσια και κηδείες ή γαλουχήθηκαν σε ένα κόμμα! Με τρώει επίσης η περιέργεια να μελετηθούν οι περιπτώσεις των λαϊκιστών της χώρας ως προς το φαινόμενο Ντανιγκ Κρούγκερ.

Ποιους τελικά εμπιστευόμαστε ότι θα πάρουν τη χώρα μπροστά; Έχουμε ουσιαστική και ειλικρινή πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας και τις ικανότητες που έχουν τα άτομα που απολαμβάνουν εξουσίες για να δράσουν αποτελεσματικά και να εξασφαλίσουν την ποιότητα ζωής που δικαιούμαστε και ένα λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές ή μας σερβίρουν όσα θεωρούν ότι δεν θα τους βλάψουν συνεχίζοντας ανενόχλητοι να κτίζουν την υποτιθέμενη δόξα τους αντί να κόπτονται για τη χώρα και τους ανθρώπους της;

Και όπως είπε και ο Νομπελίστας Λογοτεχνίας, Μπέρτραντ Ρασελ «Ένα από τα οδυνηρά πράγματα για την εποχή μας είναι ότι αυτοί που αισθάνονται βεβαιότητα είναι ηλίθιοι και αυτοί με φαντασία και κατανόηση γεμίζουν με αμφιβολία και αναποφασιστικότητα» και είναι καιρός αυτοί που αξίζουν να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση γιατί για πόσο ακόμα θα αποφασίζουν ανίκανοι για εμάς και τη χώρα, η αρχή έγινε με την Ιόλη, ενθαρρύνω και άλλους νέους να αρχίσουν να αρθρώνουν την κριτική τους σκέψη, το λόγο τους και τις προσδοκίες τους για να αλλάξουμε όλα αυτά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές. Εμπρός λοιπόν κάντε χώρο στους νέους, στη δημιουργικότητα τους και στις νέες ιδέες!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X