ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασιλείου - Κληρίδης

Του Χάρη Γεωργιάδη

Του Χάρη Γεωργιάδη

Ο πρόεδρος Βασιλείου, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή την περασμένη Κυριακή, επέκρινε τον Γλαύκο Κληρίδη για τη στάση του έναντι της Δέσμης Ιδεών Γκάλι και εξέφρασε την άποψη ότι εάν ο ίδιος δεν έχανε τις προεδρικές εκλογές του 1993 η Αμμόχωστος θα ήταν ελεύθερη. Ουσιαστικά, με αυτή του την τοποθέτηση, ο πρόεδρος Βασιλείου θεωρεί ότι η τουρκική ηγεσία και ο Ντενκτάς ήταν έτοιμοι να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις στο Κυπριακό, αλλά η εκλογή και η στάση του Γλαύκου Κληρίδη απέτρεψε την επιστροφή της Αμμοχώστου και απομάκρυνε την προοπτική της λύσης. Πρόκειται για παρόμοιες επικρίσεις με αυτές που δέχεται σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, από παραπλήσιους κύκλους. Σέβομαι ιδιαίτερα τον πρόεδρο Βασιλείου, αλλά διαφωνώ κάθετα με αυτή του την άποψη.
Πρώτα απ’ όλα ο Γλαύκος Κληρίδης ούτε αποδέχθηκε, αλλά ούτε και απέρριψε τις Ιδέες Γκάλι. Ήταν, όμως, πανέτοιμος να διαπραγματευτεί σκληρά και διεκδικητικά. Ο Κληρίδης δεν ήταν απορριπτικός, αλλά ούτε και ήταν ποτέ έτοιμος να αποδεχθεί προτάσεις που δεν θα διασφάλιζαν τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο δεύτερος λόγος της διαφωνίας μου σχετίζεται με την ίδια την Δέσμη Ιδεών, η οποία ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως είχε επειδή, πολύ απλά, ακύρωνε την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Οι Ιδέες Γκάλι προέβλεπαν ξεκάθαρα χωριστά δημοψηφίσματα για την ένταξη της Ομοσπονδιακής Κύπρου στην Ε.Ε. Αποδοχή αυτής της θέσης σήμαινε ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό. Κατ’ ακρίβεια αυτή ήταν η θέση που εξέφραζε εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος Βασιλείου. Τον Μάρτιο του 1988, λίγο μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος Βασίλειου δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ένταξης, γιατί η ΕΟΚ δεν θα μας δεχθεί ενόσω εκκρεμεί το Κυπριακό». Αυτή τη θέση επανέλαβε αρκετές φορές ο Γιώργος Βασιλείου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Εξάλλου, ο Βασιλείου είχε εκλεγεί με τη θέση ότι η εξωτερική μας πολιτική θα ήταν «αδέσμευτη, με συνεπή προσήλωση στις αρχές του Κινήματος των Αδεσμεύτων» και στηριζόταν από το ΑΚΕΛ, που ήταν κάθετα αντίθετο στην ένταξη. Γι’ αυτό τελικά η αίτηση της Κύπρου υποβλήθηκε με καθυστέρηση και διστακτικότητα.

Η θέση και επιδίωξη του Γλαύκου Κληρίδη ήταν διαφορετική. Αποδεχόταν ασφαλώς ως επιθυμητό σενάριο αυτό της ένταξης με λυμένο το Κυπριακό, αλλά ποτέ δεν δέχτηκε ότι η λύση αποτελούσε προϋπόθεση της ένταξης. Αντιθέτως ο Κληρίδης, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, αγωνίστηκε και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου με άλυτο το Κυπριακό, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον κυπριακό ελληνισμό όσο κανείς άλλος.

Ο τρίτος λόγος της διαφωνίας μου, αφορά στην Αμμόχωστο. Υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες για την επιστροφή της Αμμοχώστου, αλλά καμία από αυτές δεν βαραίνει τον Γλαύκο Κληρίδη. Αμέσως μετά την εκλογή του ο Κληρίδης ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκληση του γ.γ. για έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση πρότασης που συνδύαζε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης με την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας. Ο Ντενκτάς όχι μόνο απέρριψε την πρόταση αλλά ανάγκασε τον γ.γ. να χρησιμοποιήσει ασυνήθιστα ξεκάθαρη γλώσσα: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γνωστό σενάριο: την απουσία συμφωνίας λόγο ουσιαστικά της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την Τουρκοκυπριακή πλευρά», ήταν η αναφορά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Είναι κατανοητή η προσπάθεια πολιτικών ηγετών να δικαιώσουν τη θέση τους ενώπιον της ιστορίας. Είναι άδικο αυτό να επιχειρείται εις βάρος ενός ηγέτη, του Γλαύκου Κληρίδη, που πέτυχε την ένταξη και αγωνίστηκε για τη επίλυση του Κυπριακού, δεχόμενος ύβρεις και προπηλακισμούς. Όπως είναι εξίσου άδικο να ζητούν εξηγήσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη όσοι έψαχναν για τσιμέντο τότε που μας κτυπούσε την πόρτα η ιστορία. Προσπερνώντας το γεγονός ότι αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι τις συνέπειες του «μακροχρόνιου αγώνα» και της «αδέσμευτης» πολιτικής. Αγνοώντας ότι έχουμε πλέον απέναντι μας έναν επικίνδυνο, απρόβλεπτο και αναθεωρητικό Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
X