ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ώρα του εμβολίου

Του Χάρη Γεωργιάδη

Του Χάρη Γεωργιάδη

Την άνοιξη του 1918, ενώ μαινόταν ακόμη ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μια φοβερή πανδημία γρίπης ξέσπασε στον πλανήτη. Μέσα σε δύο χρόνια η ισπανική γρίπη είχε επιμολύνει το ένα τρίτο του τότε παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν υπήρχαν ούτε εμβόλια, ούτε φάρμακα, ούτε ιατρικά πρωτόκολλα. Η ανθρωπότητα ουσιαστικά δεν είχε τα μέσα για να αντιμετωπίσει και να ανακόψει την πανδημία, που αφέθηκε να κάνει τον κύκλο της, προκαλώντας δεκάδες εκατομμύρια θανάτους. Ακριβή ιατρικά δεδομένα δεν τηρούνταν, συνεπώς μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν για τον αριθμό των θανάτων που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50 εκατομμυρίων. Ένα αιώνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019, η ανθρωπότητα βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με μια πανδημία εξίσου μεταδοτική και επικίνδυνη. Αυτή τη φορά όμως, η ανθρωπότητα, εφοδιασμένη με επιστημονική γνώση, κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση και μέσα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες να έχει την απάντηση στην πανδημία. Η έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι η είδηση της χρονιάς. Είναι η εξέλιξη που έρχεται να σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας που έχει, μέχρι σήμερα, προκαλέσει 1,7 εκατ. θανάτους και έχει κλονίσει την παγκόσμια οικονομία. Το νέο έτος ξεκινά, δηλαδή, με μια ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρα προοπτική.

Πρόκειται σίγουρα για ένα επίτευγμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Υπήρξε μια άνευ προηγουμένου διεθνής κινητοποίηση, εκτενής επιστημονική συνεργασία, πολυάριθμες δοκιμές, έλεγχοι και πιστοποιήσεις από κορυφαίους επιστημονικούς θεσμούς. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια του 2021, θα έχουν γίνει τόσοι εμβολιασμοί που θα περιορίσουν δραστικά την εξάπλωση της πανδημίας. Δεν θα είναι όμως χωρίς προβλήματα και δυσκολίες η προσπάθεια για μαζικό εμβολιασμό, σε αυτή την έκταση. Απαιτείται οργάνωση, προγραμματισμός και άρτιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Είναι μάλιστα ευθύνη των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν τον εμβολιασμό και στις ολιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Είναι ευτύχημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον βρει τον βηματισμό της, σε σύγκριση με την αρχική φάση της πανδημίας και συντονίζει τις προσπάθειες των κρατών-μελών. Είναι όμως ευθύνη της κάθε χώρας, περιλαμβανομένης της Κύπρου, να είναι πανέτοιμη και προετοιμασμένη. Πρέπει και η Κύπρος να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις παρτίδες των εμβολίων που με εντεινόμενους ρυθμούς θα καταφθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Πρέπει να υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό, έτοιμοι χώροι και πλάνο με τις ομάδες του πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα. Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού. Εάν θέλουμε η χώρα μας να θεωρείται ασφαλής και ανοικτή για τον τουρισμό, τα συνέδρια, τους ξένους φοιτητές και τις άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, θα πρέπει έγκαιρα να έχει εμβολιαστεί η απαιτούμενη κρίσιμη μάζα του πληθυσμού.

Και αυτό μας φέρνει στο ζήτημα τις επιφυλακτικότητας που φαίνεται ότι διακατέχει σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας σε σχέση με την προοπτική εμβολιασμού. Οι ανησυχίες των συμπολιτών μας πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό και ευαισθησία. Ούτε με προσβολές, ούτε με χαρακτηρισμούς, ούτε με τσουβάλιασμα και ταύτιση με άλλες πραγματικά ακραίες καταστάσεις που έχουν δυστυχώς παρασυρθεί σε απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας. Πρέπει όμως να υπάρξει μια αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης και πληροφόρησης. Πρέπει απλά και καθαρά να επεξηγηθεί η επιστημονική λογική και να υπάρξει διάχυση της γνώσης. Πρέπει η ιατρική κοινότητα να είναι σε θέση να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει. Από τη στιγμή μάλιστα που σταδιακά και με δόσεις θα φτάνουν τα εμβόλια, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα εάν κάποιοι συμπολίτες μας ανέμεναν μέχρι οι ίδιοι νιώσουν πιο άνετα. Προσωπικά, όταν έρθει η σειρά μου, είμαι πανέτοιμος να εμβολιαστώ. Θα προτιμούσα ασφαλώς να μην υπήρχε ανάγκη. Όμως θεωρώ πως έχω ενημερωθεί, έχω εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και κατανοώ ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε το συντομότερο σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης είναι αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ