ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εφαρμογή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά ένα φαινόμενο που τώρα αποκαλύπτεται. Τα τελευταία χρόνια πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον τόσο για δημόσια συζήτηση αλλά ταυτόχρονα, και την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του καθενός μας, και όλων των αρμόδιων φορέων που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμησή του.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει θετικά βήματα ως προς την καταπολέμηση και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Μεταξύ αυτών, η θέσπιση της νομοθεσίας του περί «Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας του 2014», η δημιουργία και η δράση του Συμβουλίου «Φωνή» που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση και την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, αλλά και η δράση του κάθε αρμόδιου Υπουργείου ή Σώματος, όπως είναι η Αστυνομία και το Δικαστικό Σώμα και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σίγουρα οι ποινές που επιβάλλονται από τη δικαστική εξουσία αποτελούν ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης και καταπολέμησης του προβλήματος, αλλά από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί τη συνεχή συντονισμένη δράση και συνεργασία μεταξύ φορέων και επαγγελματιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από διαφορετικά πεδία. Καθοριστικός παράγοντας για λύση του προβλήματος είναι η αναγνώριση της ύπαρξής του αρχικά, και στη συνέχεια η πρόληψη και λήψη ευθύνης και δράσης σε όλα τα επίπεδα, έχοντας ως αρχή την προστασία και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Ως Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και μέλος της Φωνής θεωρούμε ότι ιδιαίτερη έμφαση απαιτείται να δοθεί στην πρόληψη και συγκεκριμένα στην εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί το κυριότερο μέτρο πρόληψης και προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εφοδιάζει τα παιδιά με γνώσεις και καλλιεργεί δεξιότητες, στάσεις και αξίες που χρειάζονται έτσι ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις, να αναγνωρίζουν επιβλαβείς και ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να προστατεύουν τον εαυτό τους. Ευθύνη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών δεν έχει μόνο το σχολείο αλλά και οι γονείς, οι οποίοι είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένοι γι’ αυτά τα θέματα.

Με βάση τους ειδικούς, συνήθως η αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για σεξουαλική κακοποίηση. Για παράδειγμα, οι ενδείξεις μπορεί να είναι δυσκολίες στον ύπνο, υπερβολική ευαισθησία, απομόνωση ή υπερβολικός φόβος για συγκεκριμένο πρόσωπο ή χώρο. Επίσης, υπάρχουν σωματικές ενδείξεις που αφορούν την υγεία των παιδιών, ψυχολογικές και συναισθηματικές, όπως παρουσίαση άγχους και πανικού, ξεσπάσματα θυμού κ.ά. Οι προαναφερόμενες ενδείξεις δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη την ύπαρξη κακοποίησης. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας να μην οδηγούμαστε σε βεβιασμένα συμπεράσματα, αλλά να φροντίζουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, να τα παρατηρούμε και σε περιπτώσεις που δούμε οτιδήποτε μας προκαλεί ανησυχία ή υποψία να ζητήσουμε βοήθεια από επαγγελματίες.

Τα παιδιά αφιερώνουν αμέτρητες ώρες στο διαδίκτυο και το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για έκθεσή τους σε συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης. Τους τελευταίους μήνες έχουν αποκαλυφθεί αρκετά τέτοια περιστατικά. Διάφοροι φορείς και οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου της Europol, και της Αστυνομίας Κύπρου είχαν εκδώσει δημοσιεύσεις με τις οποίες υποστηρίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση του φαινομένου της ηλεκτρονικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ευθύνη όλων μας είναι να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Ας μην αγνοούμε συμπεριφορές που μπορεί να μας δημιουργούν υποψίες ή να αδιαφορούμε, όταν κοντά μας φτάνει μια πληροφορία σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια και οφείλουμε να καταγγείλουμε.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Φωνής www.foni.org.cy. Για βοήθεια επικοινωνήστε με τη Γραμμή Βοήθειας 22103234, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 και στη Γραμμή 1460 της Αστυνομίας. Ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού διοργανώνει εκπαιδεύσεις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά, γονείς και επαγγελματίες. Μέσω της Γραμμής 1455 του Συνδέσμου παρέχεται στήριξη και πληροφόρηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας και ευημερίας.

Η κα Μαρία Επαμεινώνδα είναι εκτελεστική διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και μέλος του Συμβουλίου Φωνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση

X