ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H παιδεία στο γύψο

Θα μπορούσαν, λοιπόν, όταν έφταναν στη σελίδα 36 να αδράξουν την ευκαιρία για μια συζήτηση. Και μάλιστα στα αγγλικά. Θα μπορούσαν επίσης να δώσουν οδηγίες στους εκπαιδευτικούς να αναγνώσουν το κείμενο, να ζητήσουν από τους μαθητές να προβληματιστούν. Να είναι η αφορμή για μια διαλογική συζήτηση. Στα αγγλικά βεβαίως-βεβαίως. Να ανατρέξουν σε πηγές, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και τις παρουσιάσουν στην τάξη. Κι όμως από όλες τις πιο πάνω επιλογές, το Υπουργείο της Παιδείας μας, με ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ μήνυμα, ζήτησε την εβδομάδα που μας πέρασε από τους καθηγητές των Αγγλικών να σκίσουν τη σελίδα 36 του Workbook των Αγγλικών της Β΄ Λυκείου, μια έκδοση του Oxford University Press, επειδή παρουσιάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ ως τον σπουδαιότερο ήρωα της Τουρκίας. Με σαφείς οδηγίες να σκιστεί η σελίδα πριν δοθεί στους μαθητές.

Το 2021, στην Ευρωπαϊκή κατά τα άλλα Κύπρο, σκίζουμε βιβλία. Κι επειδή τα σκίζουμε, εξαφανίζουμε έτσι και την ιστορία και ό,τι αυτή κουβαλά. Μια πρακτική που ομολογουμένως θα ζήλευαν και τα πιο ανελεύθερα αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Μαζί και οι στρουθοκάμηλοι. Και στην εξήγηση, τα έκαναν χειρότερα: με μια ανακοίνωση μνημείο αντιφάσεων, το Υπουργείο Παιδείας βάφτισε το βιβλίο ενός παγκόσμιου εκδοτικού οίκου που εκδίδει βιβλία από το 1480 (!) «εντελώς ακατάλληλο» και ανακοίνωσε την απόσυρσή του. Όταν το καλύτερο που είχαν να κάνουν ήταν να αποσύρουν τον ίδιο τον υπουργό της Παιδείας. Στο κάτω-κάτω, αφού πήραμε φόρα και εξάγουμε υπουργούς, ίσως έχουν ανάγκες και στην Καμπούλ.

Από την άλλη προς τι η έκπληξη; Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο, με τον ίδιο υπουργό και την ίδια Διεύθυνση, που εξακολουθούν να τρέχουν πειθαρχική διαδικασία κατά του καθηγητή τέχνης και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, αρχικά για τους πίνακές του, επειδή σκανδάλισαν μια χούφτα ακροδεξιούς που δεν μπορούν να γράψουν ορθογραφημένα το «Λόλα, να ένα μήλο» και μετά για το εθνικό του φρόνημα. Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που έδωσε πλήρη κάλυψη σε λυκειάρχη όταν αυτός τα έβαλε με τη μαθήτρια με την μαντήλα.

Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο, που έστειλε τις προάλλες εγκύκλιο με σαφείς οδηγίες, στα διαλείμματα να παίζουν μόνο δυο τραγούδια του Θεοδωράκη: το Χρυσοπράσινο Φύλλο και τη Ρωμιοσύνη. Από ένα μουσικό έργο 80 και βάλε ετών, επέλεξαν δυο τραγούδια. Μπας και σκανδαλίσουμε τους μαθητές με κανένα στίχο. Πάλι καλά να λέμε, που δεν ζήτησαν να παίζουν μόνο ορχηστρικά.

Από τον Κενεβέζο στον Χαμπιαούρη, και από εκεί στον Προδρόμου, η παιδεία μας από το 2013 και εντεύθεν βρίσκεται στον γύψο. Κατά άλλα, την εβδομάδα που μας πέρασε στείλαμε τα παιδιά μας στα σχολεία για να βγουν αύριο στην κοινωνία σωστοί, δημοκρατικοί, ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι με κριτική σκέψη. Καλό νέο σχολικό έτος είπαμε; Να πούμε. Καλό νέο σχολικό έτος 1250. Γιατί και ο μεσαίωνας, πολύς μας πέφτει.

Υστερόγραφο: «Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα κάψουν και ανθρώπους» είχε πει ο σπουδαίος Γερμανός ποιητής Χάινριχ Χάινε κάπου εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκατό χρόνια μετά, το βράδυ της 10ης Μαΐου του 1933, μια βραδιά που ονομάστηκε το «Ολοκαύτωμα των βιβλίων», το ναζιστικό καθεστώς έκαψε στην πλατεία της Όπερας του Βερολίνου χιλιάδες βιβλία επιφανών Γερμανών συγγραφέων, ποιητών και φιλοσόφων. Ανάμεσα σε αυτά και βιβλία δικά του. Το τι ακολούθησε, το είχε προβλέψει ήδη ο Χάινε: ό,τι πιο σκοτεινό γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα.

Ο κ. Λεόντιος Φιλοθέου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X