ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η θετική ατζέντα του Κυπριακού

Του ΜΑΡΙΝΟΥ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, σύγχισης και απογοήτευσης που κυριαρχεί στην κοινωνία τόσο λόγω των παρατεταμένων αδιεξόδων στο Κυπριακό όσο και της εικόνας που δίνει η πολιτική ηγεσία του τόπου, οφείλουμε να αναλάβουμε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος και να οδηγηθούμε στην λύση του εθνικού μας θέματος.

Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, εμείς οι Κεντρώοι της Δημοκρατικής Παράταξης θέτουμε τρία βασικά θέματα ως προτεραιότητα: εν πρώτοις, θεωρούμε πως πριν την κατάθεση οποιασδήποτε νέας πρότασης, ιδέας και προσέγγισης στο τραπέζι των συνομιλιών θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση, διάλογος και συνδιαβούλευση. Είμαστε σε μια ιδιαίτερα καθοριστική καμπή και χρειάζεται συλλογικότητα και συνευθύνη. Εκπλήξεις και διφορούμενες πρωτοβουλίες δεν βοηθούν.

Κατά δεύτερο, καλέσαμε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αποφεύγουν τις από αέρος διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι μεταξύ μας δημόσιες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις δεν ωφελούν. Ζημιώνουν. Και στέλνουν ακόμη πιο πολλά λανθασμένα μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ας κατεβάσουμε, λοιπόν, τα κομματικά λάβαρα και ας αποφύγουμε το τοξικό κλίμα για τα θέματα του Κυπριακού.

Η τρίτη θέση που προβάλλουμε είναι πως το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο οφείλεται στη στάση της τουρκικής πλευράς που για να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών αξιώνει αποδοχή απαράδεκτων θέσεών της, απαιτεί από εμάς ανάληψη πρωτοβουλιών και εφαρμογή πολύπλευρης στρατηγικής. Συγκεκριμένα θέσαμε τον προβληματισμό για υιοθέτηση ηχηρών ΜΟΕ τα οποία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα οδηγήσουν τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις.

Γνωρίζουμε, βέβαια, πως κατά το πρόσφατο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε προτείνει συγκεκριμένα ΜΟΕ (με πρώτο και πιο βασικό την επιστροφή των Βαρωσιών) αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του δεν βρήκαν αποτέλεσμα. Όμως θα πρέπει να θυμίσουμε πως ο ίδιος ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ στις τελευταίες του εκθέσεις καλεί τις δύο πλευρές να εξετάσουν σοβαρά το θέμα των ΜΟΕ καθώς αναγνωρίζει την δυναμική που μπορεί να δώσουν στις εξελίξεις. Στην παρούσα συγκυρία, μάλιστα, φαίνεται πως και τρίτοι παράγοντες που θα έχουν συμφέροντα από την λύση του Κυπριακού, είναι έτοιμοι να ανοίξουν την συζήτηση για εφαρμογή των ΜΟΕ και να βοηθήσουν στις συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά.

Ας μην έχουμε αυταπάτες: το Κυπριακό δεν θα λυθεί εαν περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια ένα σχέδιο λύσης από τον άγνωστο από μηχανής θεό. Η Τουρκία είναι εντός , εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Δεν έχει λόγο να βιάζεται για την λύση. Είναι κυρίαρχη της de facto κατάστασης στα κατεχόμενα και κάθε μέρα που περνά εδραιώνεται ακόμη περισσότερο. Έχουν περάσει 47 χρόνια από την εισβολή. Πέρα από κάποια μέτρα με συμβολικό χαρακτήρα , πιστεύουμε ειλικρινά πως αν για παράδειγμα κλείσουμε το οδόφραγμα της Δερύνειας (όπως προτάθηκε από ορισμένους) η Τουρκία θα έχει σοβαρό κόστος με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προσέλθει σε συνομιλίες;

Αν συνεχίσουμε να μιλούμε μεταξύ μας είτε για να λέμε πόσο δίκαιο έχει η πλευρά μας, είτε για να συνθηματολογούμε, δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Χρειαζόμαστε ένα «θετικό σοκ» στο Κυπριακό: εφαρμογή και υλοποίηση ΜΟΕ που θα αναδείξουν τις προοπτικές της επανενωμένης Κύπρου. Για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει μέσα στα πλαίσια των προπαρασκευαστικών συζητήσεων του ΟΗΕ, να ενεργοποιήσουμε συμμάχους και χώρες που έχουν συμφέροντα από την λύση του Κυπριακού. Η ατζέντα θα πρέπει να αλλάξει: να χαμηλώσουν οι τόνοι της έντασης και να επενδύσουμε στην θετική προοπτική και στα πολλά που έχουμε όλοι να κερδίσουμε (της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης) αν επιτευχθεί μόνιμη και σταθερή λύση στην Κύπρο μας.

Ο κ.Μαρίνος Κλεάνθους είναι Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση