ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοπική αυτοδιοίκηση και δημοψηφίσματα

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα, για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων για εφαρμογή της, θα αναφερθούμε στον χαρακτήρα του θεσμού αυτού, καθώς και στις λειτουργίες του, ως πρόσφορο μέσο έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και θέλησης.

Το δημοψήφισμα είναι ο βασικότερος θεσμός συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας και αποτελεί «θεσμό των θεσμών» του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με την έννοια του δημοψηφίσματος, που αποτελεί θεσμό της ελληνικής αρχαιότητας και συνδέεται με την άμεση δημοκρατία, ο λαός αποφασίζει απευθείας, χωρίς την παρεμβολή άλλων και σχηματίζονται συγκεκριμένες αποφάσεις ως κρατικό όργανο. Συνεπώς, εκτός από την αμεσότητα, το αποτέλεσμά του έχει αυξημένο κύρος. Αποτέλεσμα αυτής της δεσπόζουσας θέσης του «supremalex» αναπτύσσει ιδιαίτερα θετικές λειτουργίες. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με βάση τις σύγχρονες συνταγματικοπολιτικές εξελίξεις, επιτελεί αρκετές λειτουργίες συνολικά, για το πολίτευμα, επιφέροντας πολιτική σταθερότητα, οικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Το δημοψήφισμα συμβάλλει στον τερματισμό των διαφωνιών μέσω της ειρήνης και σταθερότητας που θα επιφέρει το αποτέλεσμά του, καθώς με το αυξημένο κύρος, συμβάλλει στην επίλυση και συνένωση των πολιτικών διαφορών. Σημαντικό, λοιπόν, είναι η σταθεροποιητική του λειτουργία, αφού αποτελούν αποφάσεις πλέον του εκλογικού σώματος.

Πολύ σημαντικό ρόλο επιτελεί το δημοψήφισμα στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, με τη συμπολιτευτική ή αντιπολιτευτική του λειτουργία. Προϋπόθεση εκδήλωσης αυτής της λειτουργίας είναι ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αντίθετες απόψεις σε κάποια ζητήματα, αλλά ακόμα διαφωνούν επί της ουσίας, περί της διεξαγωγής ή όχι δημοψηφισμάτων. Σχετικά τώρα με τη συζήτηση που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, φαίνεται τελικά να επικρατεί η άποψή μας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τη μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση, παρά την αρχική της στάση, που ήταν αντίθετη με τα δημοψηφίσματα, όπως διατυπώνεται μέσα από το νομοσχέδιο, αλλά και τις διακηρύξεις της, φαίνεται τελικά να αλλάζει θέση. Αποδέχεται πλέον και αυτή τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι πολίτες. Συνεπώς, θα πρέπει να επιδιώξουμε όλοι μαζί να συμφωνήσουμε στον χρόνο και τρόπο διεξαγωγής του. Αναμφίβολα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν ψηφιστεί από τη Βουλή, δηλαδή πριν να περατωθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης σε νόμο των τριών νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, επιδιώκουμε και συμβάλλουμε στην ψήφιση μιας νέας νομοθεσίας, η οποία θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική και λειτουργική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τον πρώτο λόγο να έχουν οι πολίτες.

Ο κ. Πανίκος Λεωνίδου είναι βουλευτής του ΔΗ.ΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X