ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Ναρκοπέδιο του Κυπριακού

Του Μιχάλη Δαμιανού*

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Μουσταφά Ακκιντζί στη Νέα Υόρκη να πετύχει την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη σε σχέση με τις συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού, κάτι το οποίο άφησε ικανοποιημένη την Ελληνοκυπριακή πλευρά και αντίθετα, εκνεύρισε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Άλλωστε, φαίνεται πως αυτός ήταν ο στόχος του κ. Ακκιντζί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τήρησε τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο και απέτρεψε την υλοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησία που θα οδηγούσε σε σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, «κλείδωμα» συγκλίσεων και ενδιάμεση συμφωνία.

Πέραν, όμως της απόρριψης του οδικού χάρτη, αυτό το οποίο επιβεβαίωσε η τριμερείς συνάντηση είναι το ότι μεγάλο χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές και ότι προφανώς οι αποκλίσεις είναι περισσότερες από τις συγκλίσεις. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό, έστω και τώρα, όσοι ακόμα έχουν ψευδαισθήσεις για τον ρόλο και τις προθέσεις του Μουσταφά Ακκιντζί να τις ξεπεράσουν. Απέναντί μας βρίσκεται ένας συνομιλητής που προσπάθησε στη Νέα Υόρκη να θέσει ένα οδικό χάρτη σε μια διαδικασία που φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν έχει καλύψει ικανοποιητική απόσταση για να μπορούν να τεθούν χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Ακκιντζί μετά τις βόλτες και τις κοινωνικού περιεχομένου προσεγγίσεις μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επέστρεψε στην αφετηρία από όπου ξεκινούσαν και οι προκάτοχοι του. Η Άγκυρα κινεί τα νήματα και είναι προφανές πως ο Μουσταφά Ακκιντζί προσπαθεί να παρουσιάζεται αυτόνομος, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στον απόηχο της συνάντησης, καθόλου τυχαία, ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχει πλέον οδικός χάρτης με ορίζοντα το τέλος του 2016.

Η τριμερείς συνάντηση, όμως, ανήκει στο παρελθόν και η πορεία στο ναρκοπέδιο του Κυπριακού συνεχίζεται, μέσα σε ένα αβέβαιο και ομιχλώδες κλίμα. Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει των εντατικών συνομιλιών, θα επιδείξει εποικοδομητική στάση και θα αναζητήσει τη συνεργασία και τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων. Επιμένουμε, ως Δημοκρατικό Κόμμα, στο θέμα της ολοκληρωμένης ενημέρωσης. Μερικές ώρες στο Προεδρικό για μελέτη των εγγράφων και των πρακτικών, δεν είναι αρκετές για να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή άποψη. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να μπορέσουμε, με περιορισμένη πληροφόρηση, να υποβάλουμε εισηγήσεις και προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, αναμένουμε ότι θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη Νέα Υόρκη και ακολούθως να συγκληθούν οι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, για να συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού.

Επίσης, κρίνουμε ως επιβεβλημένη την αντικειμενική και ειλικρινή ενημέρωση του λαού. Πιστεύουμε στην δύναμη του λαού και στο ότι όταν ο λαός είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κάθε ηγέτη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο λαός αποτελεί δική του ασπίδα προστασίας στις οποιεσδήποτε πιέσεις.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα κομβικό σημείο. Όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, χρειάζεται να γίνουν σωστοί χειρισμοί και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να αποφευχθούν απεγκλωβισμοί σε καταστροφικές διαδικασίες ή ακόμη σε ατέρμονες και επιζήμιες πορείες. Μπορεί για ορισμένους να είμαστε ενοχλητικοί. Δυστυχώς, δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Όταν η τύχη της πατρίδας μας βρίσκεται επί τάπητος, έχουμε υποχρέωση να είμαστε σε εγρήγορση και αυτό πράττουμε και αυτή τη φορά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση