ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο προκλητικός κ. Ερντογάν

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου στη νοτιοανατολική Τουρκία προκαλούν, για ακόμη μια φορά, τα στοιχεία εκείνα του διεθνούς δικαίου που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του συστήματος. Αν και η πρώτη τους απόδοση στα ελληνικά ήταν λανθασμένη ως προς το ζήτημα των δημοψηφισμάτων στη Δυτική Θράκη, για παράδειγμα, ή το «εθνικό συμβόλαιο» της Τουρκίας που ως έννοια ξεκίνησε το 1918, εν πάσει περιπτώσει η όλη στάση του Ερντογάν παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, λαμβάνοντας υπόψη τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ευθύνη που φέρει η Τουρκία έναντι «των εκατομμυρίων αδελφιών [τους] στη γεωγραφική περιοχή με την οποία [τους] συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί.» Προσπαθώντας να αναδείξει τον ρόλο που, κατά την άποψή του, η Τουρκία πρέπει να διαδραματίζει σε εκείνες τις περιοχές όπου υπάρχουν «δεσμοί» με την Τουρκία, και έχοντας, προ ολίγων ημερών, κάνει αναφορά στην Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, ο Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως νεοσουλτάνος, προκαλώντας ζητήματα που στοχεύουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πολύ πρόσφατα και σε συνέχεια της αμφισβήτησης του καθεστώτος στο Αιγαίο, η Τουρκία προχώρησε με την δέσμευση τεράστιων περιοχών στο ανατολικό Αιγαίο μέσω SUBNOTE (ειδοποίησης για πλου υποβρυχίων) και αριθμός τουρκικών υποβρυχίων «όργωνε», ουσιαστικά, το μισό Αιγαίο, εισερχόμενα, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός χωρικών υδάτων ελληνικών νησιών και νησίδων. Η «ποιοτική» αυτή αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν και η Τουρκία γενικότερα σε σχέση με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Οι πρόσφατες αναφορές του Τούρκου Προέδρου για το ότι υπάρχουν διαφορετικά φυσικά σύνορα και ‘σύνορα καρδιάς’ όπως τα αποκάλεσε δημιουργούν περαιτέρω ανησυχίες, εν όψει μάλιστα και του γεγονότος ότι οι συζητήσεις στο Κυπριακό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η Τουρκία θα κληθεί να υποβάλει τις δικές της συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καίριο ζήτημα των εγγυήσεων. Εν αναμονή εκείνου του σημείου, ο Ερντογάν παραμένει προκλητικός, λέγοντας πως δεν μπορούν να αγνοηθούν τα εκατομμύρια των λαών που έχουν δεσμούς με την Τουρκία και πως η Τουρκία ενδιαφέρεται να επιλύσει τα προβλήματά τους, είτε αυτοί βρίσκονται στη Θράκη, την Ανατολική Ευρώπη, την Κύπρο, την Κριμαία και αλλού. Υπενθυμίζεται, φυσικά, ότι η οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ενός κράτους από άλλο κράτος αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X