ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπρος- Θετική πορεία στην Ε.Ε

Λευτέρης Χριστοφόρου*

Όταν συμμετέχεις σε ένα Οργανισμό, σε μια μεγάλη Οργάνωση ή σε μία Ένωση Χωρών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, να εντοπίζεις και να αναδεικνύεις περισσότερο τα αρνητικά παρά τα θετικά. Να κερδίζει πόντους η Αντίδραση και η Άρνηση παρά η Θετικότητα και η Θέση. Είναι αποδεδειγμένο και επιβεβαιωμένο μέσα από τη ζωή και τα ίδια τα πραγματικά γεγονότα, με πόση ευκολία επικρατεί η κριτική και η άρνηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση , στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Ευρωπαϊκό Νόμισμα αντί η Θέση, η Λογική προσέγγιση των Επιχειρημάτων. Αποτελεί αξίωμα το γεγονός ότι πολύ εύκολα μπορείς να εντοπίσεις αδυναμίες, λάθη, δυσκολίες, προβλήματα στην Ε.Ε., άρα και να οπλίσεις με δεκάδες λαϊκιστικά επιχειρήματα ενάντια στην Ε.Ε. από το να υπερασπιστείς τα θετικά και να τονίσεις τις επιπτώσεις της εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε. και το τι θα συνέβαινε εάν μια χώρα βρισκόταν εκτός Ε.Ε.

Παραθέτω, λοιπόν, ενδεικτικά μερικά πραγματικά δεδομένα και γεγονότα που αφορούν και την πορεία της Κύπρου εντός Ε.Ε., όπου ο καθένας μπορεί αβίαστα να κρίνει τη σημασία και να αξιολογήσει τη παρουσία της πατρίδας μας στην Ε.Ε., αλλά και το παρόν και το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

1. BREXIT ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ.
Να σημειώσω ότι το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην Αγγλία βασίστηκε σε λαϊκισμούς και ψευδολογίες που κατέρρευσαν την επομένη ως χάρτινος πύργος.
Όμως εάν η Μεγάλη Βρετανία που αποτελεί ισχυρή παγκόσμια δύναμη και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., πριν ακόμα αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ευρώπη υφίσταται τεράστιους κλυδωνισμούς τόσο ευρύτερα στην οικονομία όσο και στο νόμισμα της, φανταστείτε τι περιμένει μικρές χώρες όπως η Κύπρος εάν αποφάσιζαν κάτι ανάλογο. Σκεφτείτε που θα βρισκόταν σήμερα η Κύπρος εάν εισακούονταν οι φωνές για έξοδο από το Ευρώ.
Επισημαίνω ότι η Μ. Βρετανία ακόμη δεν έζησε τις πραγματικές αρνητικές συνέπειες της εξόδου από την Ε.Ε. και οι πολίτες δεν ένιωσαν το τι σημαίνει εκτός Ε.Ε.

2. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Η μικρή, αδύναμη και απομονωμένη Κύπρος από το 2004, συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στην Ε.Ε. Η Κύπρος διαθέτει VETO, φωνή και έχει τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε.
Φανταστείτε η Κύπρος να μην ήταν μέλος της Ε.Ε., πως θα μπορούσε να υπερασπισθεί τα δίκαιο της στο Εθνικό θέμα αλλά και στον οικονομικό τομέα, τον αγροτικό κ.α.

Όσον αφορά το εθνικό θέμα θα αναφέρω μόνο ότι με τη παρουσία μας στην Ε.Ε., κατορθώσαμε να επιβάλουμε ως αδιαπραγμάτευτη αρχή το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τις θεμελιώδεις αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα κρατάμε το κλειδί για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Τουρκίας- Ε.Ε. και παρεμβαίνουμε με ισχυρή φωνή για τη προώθηση των συμφερόντων του τόπου μας. Σκεφτείτε ποια δυνατότητα παρέμβασης θα είχαμε, για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα που μας αφορούν, εάν βρισκόμασταν εκτός Ε.Ε.

3. ΚΥΠΡΟΣ-Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ.
Η Κύπρος ωφελήθηκε και μπορεί να ωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια. Είθισται οι μικρές χώρες να διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και να κατορθώνουν να αποσπούν μεγαλύτερα κονδύλια.
Ήδη η Κύπρος κατόρθωσε να λάβει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στήριξη ενός ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. για το 2014-2020, με ελάχιστη ή μηδενική συνεισφορά.

Ταυτόχρονα η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει απεριόριστα σε όλα τα Ταμεία, Προγράμματα, Σχέδια Χρηματοδοτήσεων κ.α. Ο ετήσιος Προϋπολογισμός της Ε.Ε. ανέρχεται περίπου στα 145 ΔΙΣ ΕΥΡΩ και αυτά τα χρήματα διανέμονται σε πολλούς τομείς και προγράμματα. Επί παραδείγματι το Πρόγραμμα HORIZON 2020 αγγίζει τα 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ετησίως και αφορά κονδύλια για Έρευνα, Τεχνολογία, Καινοτομία, Νέους, Πανεπιστήμια κ.α., η Κύπρος καθώς πολίτες και φορείς μπορούν να διεκδικήσουν από 1 Ευρώ μέχρι 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Το ίδιο και για τα Προγράμματα COSME, CONNECTING EUROPE, ERASMUS και πολλά άλλα.

Οφείλουμε να γίνουμε κοινωνοί όλων των Προγραμμάτων και του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε. και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη είναι μία απέραντη ευκαιρία για όλους και για όλες τις χώρες είτε είναι Μικρές είτε είναι Μεγάλες.

Υπάρχουν και άλλες δράσεις που μπορεί πραγματικά η Κύπρος να καταστεί συμμέτοχος και ενεργός παίχτης στα Ευρωπαϊκά Δρώμενα. Η μοίρα και τα συμφέροντα της, αλλά και η προοπτική και το μέλλον των πολιτών της είναι εντός της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση