ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία άκρως χρήσιμη συνέντευξη

Του Νίκου Κατσουρίδη


Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε τις ελεύθερες περιοχές ο κύριος Ταλάτ, προσκεκλημένος του ΔΗΣΥ. Ήταν, επίσης, καλεσμένος της Αιμιλίας Κενεβέζου στο Mega. Η τηλεοπτική παρουσία του υπήρξε εξόχως χρήσιμη για κατανόηση των θέσεων τουλάχιστον εκείνης της μερίδας των Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν λύση του Κυπριακού.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης είναι επτά σελίδες. Είναι ενδιαφέρουσα η συνέντευξη σε όλο της το εύρος. Για σκοπούς χώρου θα ασχοληθώ στο παρόν άρθρο μόνο με την πρώτη σελίδα. Το πρώτο σημείο που εντοπίζω είναι στη δεύτερη παράγραφο όπου λέει: «Χρειάζεται να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016. Εννοώ η πολιτική συμφωνία. Οι λεπτομέρειες μπορούν να αφεθούν μετά και πρέπει να γίνουν τα δημοψηφίσματα μέσα το 2017. Αν το αφήσουμε για μετά το 2016, δεν είναι εφικτή πλέον η λύση». Προσπερνώ την τελευταία φράση που οι πιο πολλοί θα την κατανοήσουν ως απειλή ή εκβιασμό και άλλοι θα πουν ότι είναι απλώς μία εκτίμηση. Θα επισημάνω όμως μια άκρως επικίνδυνη άποψη. Να επιτευχθεί η συμφωνία εντός του 2016, να αφεθούν οι λεπτομέρειες για μετά και να γίνουν τα δημοψηφίσματα το 2017.

Να ξεκαθαρισθεί επιτέλους τι σημαίνει αυτή η άποψη. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες, το Σύνταγμα και οι νόμοι; Aν ναι, κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Αν όχι, να πουν καθαρά τι σημαίνει λεπτομέρειες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντως οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι για να πάμε σε δημοψήφισμα πρέπει να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί στον λαό και το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αλλιώς για ποιο πράγμα θα πούμε το ναι ή το όχι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι;

Στην επόμενη παράγραφο διατυπώνει την άποψη ότι «δύο μήνες δεν είναι λίγος χρόνος για την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας». Εκπλήσσει η παρούσα αναφορά, νοουμένου ότι παραμένουν ουσιαστικά ανοικτά τα κεφάλαια του Εδαφικού και σε μεγάλο βαθμό του συναρτώμενου Περιουσιακού και το κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις. Πολύ περισσότερο που ακόμα στο κεφάλαιο π.χ. Διακυβέρνηση, το πλέον προχωρημένο, παραμένει ανοικτό το κεφαλαιώδες θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας. Αν προστεθούν και κάποιες υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως αυτή στο υψίστης σημασίας ζήτημα της αναλογίας πληθυσμού, το περίφημο 4: 1, διερωτώμαι από πού πηγάζει αυτή η εκτίμηση του κυρίου Ταλάτ. Από κάτι που δεν γνωρίζουμε ίσως;

Στην ίδια παράγραφο εκφράζει και την εκτίμησή του γιατί θα πρέπει να συζητηθεί το Εδαφικό εκτός Κύπρου και λέει. «Στο εδαφικό θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση στο εξωτερικό όπου δεν θα υπάρχει η επιρροή του περίγυρου».

Ο κύριος Ακιντζί επικαλέστηκε ως λόγο για μετάβαση στο εξωτερικό τις διαρροές. Διπλωματικές και δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για την ανάγκη του κυρίου Ακιντζί να βρίσκεται στον περίγυρο της διαπραγμάτευσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Τώρα ο κύριος Ταλάτ μιλάει για την ανάγκη να απουσιάζει ο περίγυρος των δύο συνομιλητών.

Ποιος όμως είναι αυτός ο περίγυρος; Μήπως η αντιπολίτευση της τουρκοκυπριακής κοινότητας; Aν ναι, τότε σημαίνει ότι ο κύριος Ακιντζί δεν θα πάρει μαζί του τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων ως είχε ανακοινώσει, ή μήπως εννοεί και τον περίγυρο του Προέδρου Αναστασιάδη;
Οι επόμενες αναφορές εντυπωσιάζουν, γιατί θεωρεί σχετικά εύκολο, ή απλώς εύκολο να επιλυθούν κάποια θέματα, όπως το Εδαφικό και Ασφάλεια/Εγγυήσεις.

Για το τελευταίο είπε: «Στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν είναι κάτι που αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο». Ενδιαφέρουσα τουλάχιστον άποψη.

Ότι δηλαδή το παρουσιαζόμενο απ’ όλους ως το πλέον δύσκολο και θεμελιώδες κεφάλαιο του Κυπριακού δεν χρειάζεται χρόνο. Έχει δίκιο, αν υπονοεί ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν θα επιμένουν στις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Όμως είναι σχεδόν αδύνατο να εννοεί αυτό. Τότε γιατί το θεωρεί ως «εύκολο» θέμα; Kαι συνέχισε: «Όπως και το Εδαφικό, μιας και στο τέλος της ημέρας, το Εδαφικό είναι θέμα ενός χάρτη. Θα φτιαχτεί ένας χάρτης. Αυτό δεν είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία»! (το θαυμαστικό δικό μου) Και στην επόμενη φράση τα ανατρέπει όλα λέγοντας, «το σημαντικό είναι να βρεθεί μια συμφωνία στο θέμα». Μάλιστα. Αυτά έχουν βάση μόνο αν υπάρχει ήδη συμφωνία. που δεν υπάρχει. Τότε προς τι τέτοιες θέσεις. Απορίας άξιον.

Βέβαια το πιο ουσιαστικό σ’ αυτές τις αναφορές είναι η αντίληψή του, που είναι αντίληψη και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, για τη σύνθεση μιας διεθνούς διάσκεψης για Ασφάλεια και Εγγυήσεις. Χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ΟΗΕ, της Ε.Ε. κ.λπ. Ισότιμα δηλαδή οι δύο κοινότητες από τη μία και οι εγγυήτριες από την άλλη. Ως να μην υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως να είμαστε στο 1959. Ως να μην υπήρξε ποτέ εισβολή και κατοχή. Εδώ είναι όλη η ουσία του πραγματικού εμποδίου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η άρνηση αναγνώρισης από Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, η οποία είναι και η πεμπτουσία του Κυπριακού. Η εισβολή και κατοχή δηλαδή.

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X