ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι τιμές ακινήτων στην Κύπρο από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη

Του Παντελή Λεπτού*

Η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζουν να καταγράφουν ρυθμούς ανάπτυξης σαφώς ψηλότερους από της υπόλοιπης οικονομίας, γεγονός που τους κατατάσσει στους τομείς που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια της χώρας μας για επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη. Τη θετική πορεία και συμβολή του κλάδου επιβεβαιώνουν ολοένα και περισσότεροι ανεξάρτητοι από τον τομέα οργανισμοί και κέντρα μελετών. Η έκθεση Real Estate Market Report που εξέδωσε πρόσφατα ο Οίκος KPMG, επισημαίνει ότι οι διάφοροι δείκτες, όπως τα πωλητήρια έγγραφα, οι συναλλαγές στην αγορά και οι άδειες οικοδομής, κατέγραψαν θετικά πρόσημα το 2016, καταδεικνύοντας τη βελτίωση του τομέα.

Όλοι οι δείκτες που καταγράφουν την πορεία του κλάδου επιβεβαιώνουν τη δυναμική αλλά και τις προοπτικές του.

Οι πωλήσεις ακινήτων μέχρι τον Σεπτέμβριο καταγράφουν αύξηση 32% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015, ενώ εάν η σύγκριση γίνει με το πρώτο εννιάμηνο του 2013 η αύξηση αγγίζει το 73%. Μεγάλη αύξηση καταγράφουν και οι πωλήσεις προς ξένους αγοραστές, οι οποίες σε οικονομικούς όρους είναι ακόμη πιο σημαντικές, εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για νέα χρήματα που εισρέουν στην κυπριακή οικονομία και συνήθως αφορούν πιο ακριβά ακίνητα. Η αύξηση των πωλήσεων προς ξένους αγοραστές, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ήταν 14% ενώ σε σχέση με το 2013 ξεπερνά το 50%. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις του τομέα στο επίπεδο της απασχόλησης. Ενώ το σύνολο των εργαζομένων στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήταν 370.743, έναντι 360.809 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι (αύξηση 2,8%), στον τομέα των κατασκευών οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα από 24.248 σε 31.055 (αύξηση 28%). Ακόμη πιο μεγάλη είναι η αύξηση στην κατηγορία διαχείριση ακίνητης περιουσίας (+68%).

Την επαναδραστηριοποίηση του τομέα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τις άδειες οικοδομής και τον δείκτη παραγωγής στις κατασκευές. Τους πρώτους επτά μήνες του 2016 εκδόθηκαν 3.053 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 2.974 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+2,65%). Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση 6,6%, ενώ ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 κατά 10,9% έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2015.

Οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν σήμερα τάσεις σταθεροποίησης, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων καταγράφουν ήδη αυξήσεις. Πρόσφατη έκθεση για τις τιμές ακινήτων στην Ευρώπη κατατάσσει τη χώρα μας στις φθηνότερες της ηπείρου. Συγκεκριμένα, η Κύπρος βρίσκεται στην 31η θέση μεταξύ 35 χωρών, πάνω μόνο από Μολδαβία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η καλυτέρευση του δείκτη τιμών κατοικιών είναι συνυφασμένη με τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας και συγκεκριμένα με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που οδηγεί σε αύξηση του εισοδήματος και της κατανάλωσης των νοικοκυριών και σε μείωση των δανειστικών επιτοκίων και της ανεργίας.

Όλοι οι πιο πάνω δείκτες, μαζί με τις προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2017 της τάξης του 3,2% και τις πολύ σημαντικές πρόσφατες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον και τις πράξεις, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους αγοραστές. 

*Ο Παντελής Λεπτός είναι Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση