ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παιδεία: Ώρα της Αλήθειας

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η παιδεία και η εκπαίδευση υπήρξαν ανέκαθεν πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε εθνικιστικούς και σοβινιστικούς κύκλους και τις προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις. Χρόνια τώρα, οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις του τόπου μας, έβλεπαν προς μια εθνοκεντρική παιδεία με ελληνοκεντρικά χαρακτηριστικά και μητέρες πατρίδες. Δυστυχώς, αυτές οι πολιτικές υπήρξαν στιγμές της ιστορίας μας, που λάμβαναν χαρακτήρα τόσο ακραίο, με έντονα τα στοιχεία του μίσους και της μισαλλοδοξίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Κύρια έκφρασή τους υπήρξαν και στις δύο κοινότητες οι τρομοκρατικές οργανώσεις ΤΜΤ και Βολκάν της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η ΕΟΚΑ Β΄ στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων τα ζούμε και τα βιώνουμε σήμερα σε όλο τους το μεγαλείο. Από το 1974 μετά το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και των εδώ οργάνων τους, της ΕΟΚΑ Β΄ και την τουρκική εισβολή, η Κύπρος είναι διαιρεμένη, υπό κατοχή.

Σαράντα τρία χρόνια μετά, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, να αποχωρήσουν οι έποικοι, να γκρεμίσουμε το τείχος του διαχωρισμού και της διαίρεσης. Σαράντα τρία χρόνια μετά, δεν διδαχθήκαμε ακόμη ότι η Κύπρος και ο λαός μας πλήρωσε ακριβό κόστος από τις πολιτικές του εθνικισμού, του σοβινισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

Σημειώνω εδώ, ότι είναι άλλο να τιμάς την Ιστορία σου, την καταγωγή σου, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό σου, και είναι εντελώς διαφορετικό να οικοδομείς στο όνομα της εθνικής ταυτότητας τη διαίρεση και τον διαχωρισμό του λαού σου. Πότε επιτέλους θα κατανοήσουμε ότι για αιώνες ζουν σε αυτό τον τόπο και άλλοι κάτοικοι πλην των Ελληνοκυπρίων; Ότι είναι εξίσου συμπατριώτες μας Κύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, και οι Μαρωνίτες και οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι;

Πότε επιτέλους θα αντιληφθούμε ότι είναι πολύ περισσότερα εκείνα που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν; Και πότε θα καταλάβουμε ότι όσο ποτέ άλλοτε σήμερα χρειαζόμαστε πολιτικές, δράσεις, ενέργειες, πρωτοβουλίες και αποφάσεις που περισσότερο θα φέρνουν κοντά όλες τις κοινότητες και μειονότητες της χώρας μας;
Ειλικρινά, τι υπηρεσίες προσφέρουμε με την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την τροπολογία του ακραίου και εθνικιστικού ΕΛΑΜ για να γιορτάζεται το ενωτικό δημοψήφισμα; Τι μηνύματα στέλνουμε σε μια τόσο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων;

Και εδώ θέλω να προειδοποιήσω ότι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, έπεται και συνέχεια. Πώς θα τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα στο αίτημα για αυτεπάγγελτη εξέταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ, στο θέμα που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2016, σχετικά με την απαγόρευση της διδασκαλίας λογοτεχνικών και ιστορικών κειμένων Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας; Σίγουρα, θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζήτησης, ακόμη χειρότερος και με χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που προηγήθηκαν με την τροπολογία για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Και εδώ γεννιέται το ερώτημα, αν έχουμε ανάγκη αυτή ειδικά την ώρα να αποδείξουμε την εθνική μας καταγωγή ή την ιστορία και τον πολιτισμό μας; Ή μήπως ρίχνουμε νερό στον μύλο της διαίρεσης και του διαχωρισμού.

Σήμερα, ο τόπος μας χρειάζεται φωτεινά και φρέσκα μυαλά, ανθρώπους στοχαστές που θα διακρίνονται για τα οράματά τους, για την Κύπρο και για όλους τους πολίτες της. Σήμερα χρειαζόμαστε πολιτικούς που θα ενώνουν τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς κατοχή, χωρίς διαίρεση.

Πολύ περισσότερο χρειαζόμαστε όραμα και έμπρακτες πολιτικές, συνύπαρξης, επαναπροσέγγισης φιλίας και κοινής συμβίωσης. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας μόνο για την Κύπρο, για την παιδεία και την εκπαίδευση μας, Η Κύπρος και ο λαός μας έχουν μέλλον ενωμένη, ως κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.

Επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ –Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X