ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διακυβεύματα των εκλογών στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Είναι επίσης η πρώτη δημοκρατία που ιδρύθηκε στον σύγχρονο κόσμο, και η χώρα που η Ευρώπη θεωρεί ότι, σε ιστορικές περιπτώσεις, της διασφάλισε την ελευθερία. Είναι εύλογο να θεωρείται ότι οι προεδρικές τους εκλογές και οι πολιτικές που καθορίζονται μέσω του αποτελέσματος, επηρεάζουν σημαντικά όλο τον κόσμο.

Εν τούτοις τα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς πολίτες και καθορίζουν τηn ψήφο τους δεν είναι αυτά της εξωτερικής πολιτικής. Στην παρούσα εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τηn κοινή γνώμη είναι ο χειρισμός της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ, και η κατάσταση της οικονομίας. Υπάρχει και μια σειρά από άλλα ζητήματα όπου η πλευρά του Τραμπ πρεσβεύει την ακροδεξιά αντίδραση και η πλευρά του Μπάιντεν τον φιλελεύθερο ανθρωπισμό. Το εάν θα προστατεύεται το περιβάλλον στις ΗΠΑ και αν θα ληφθούν παγκόσμια επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το εάν θα διασφαλίζεται το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της επιδίωξης της ευτυχίας της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και για τους Αφροαμερικανούς πολίτες. Το εάν οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το εάν οι πολίτες της πιο πλούσιας χώρας στον κόσμο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη που εισήγαγε ο προηγούμενος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, δικαίωμα που προσπάθησε να καταργήσει ο πρόεδρος Τραμπ. Τέλος διακυβεύεται μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση παράτυπων μεταναστών σε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι κατάγονται από μετανάστες. Για την αναγκαιότητα του περιορισμού του επικίνδυνου δικαιώματος οπλοκατοχής και οπλοφορίας, δυστυχώς οι θέσεις και των δύο υποψηφίων θα επιτρέψουν να συνεχισθεί η διαδεδομένη οπλοκατοχή, αν και ο Μπάιντεν θα συνεχίσει κάποιους περιορισμούς για τα πιο επικίνδυνα όπλα. Παρά το ότι δεν είναι το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης στις εκλογές, από το αποτέλεσμά τους, από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, διακυβεύονται πολύ μεγάλα ζητήματα για όλο τον κόσμο.

Ένας τρόπος ανάδειξης του τι διακυβεύεται είναι να διαγνωσθεί η κατάσταση ως επιλογή μεταξύ δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών. Η μία, αυτή του Μπάιντεν, θα συνέχιζε τον αυτοκαθοριζόμενο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως χώρα υπόδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο με το σύστημα της της φιλελεύθερης δημοκρατίας που υιοθέτησε από το 1776 και μετά. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να εδραιωθεί μια στρεβλή λαϊκίστικη αντίληψη και πρακτική που θεωρεί ότι η επιδίωξη των δικαιωμάτων των μαύρων Αμερικανών αποτελεί μορφή τρομοκρατίας, αμφισβητούνται οι αποφάσεις των δικαστηρίων, υπάρχει έλλειψη σεβασμού για την διαφορετική άποψη, κατηγορούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας για καλπονοθεία και χαρακτηρίζονται οι διαμαρτυρίες για τον δημόσιο στραγγαλισμό μαύρου Αμερικανού πολίτη, του Τζορτζ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό, ως «όργιο αριστερής βίας». Η ίδια κοσμοθεωρία αντί του σταθεροποιητικού ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών παγκόσμια και περιφερειακά, αντί της στήριξη των πολυμερών οργανισμών και πρωτίστως των Ηνωμένων Εθνών, αντί της περιφερειακής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί μιας φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης, αντί της προσπάθειας στήριξης ενός διεθνούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες, επιλέγει το στενό δόγμα «η Αμερική πρώτα», βασισμένη σε μια βραχυπρόθεσμη δοσοληπτική αντίληψη.

Επιπρόσθετα, στην κοσμοθεωρία Τραμπ εμπεριέχεται και η αντιεπιστημονικότητα που χαρακτήρισε και άλλα λαϊκίστικα κινήματα της δεξιάς, όπως αυτό του Μπρέξιτ, ένα κίνημα που στήριξε ο Τράμπ στα πλαίσια της αντίληψης του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερη από την Κίνα. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο Τραμπ στην ουσία παραγνώρισε την επικινδυνότητα του κορωνοϊού και διαφώνησε δημόσια με τους πιο αρμόδιους επιστήμονες των ΗΠΑ για το ζήτημα, οδηγώντας την χώρα στον πιο ψηλό ρυθμό θνησιμότητάς από τον ιό στον κόσμο. Με παρόμοιο τρόπο δεν αναγνωρίζεται η απειλή από την κλιματική κρίση που οδηγεί σε ακόμη πιο κρίσιμες συνέπειες για τον κόσμο. Αντίθετα ο Μπάιντεν εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στοχεύσουν σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το έτος 2050. Ένα μήνα αργότερα η κυβέρνηση της Κίνας εξήγγειλε την υιοθέτηση του ίδιου στόχου ως το 2060, σηματοδοτώντας την δυνατότητα της δημιουργίας ευεργετικού αντί φαύλου κύκλου στην διεθνή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η διαρθρωτική αιτία που οδήγησε στην εκλογή Τραμπ το 2016, βασικά η οικονομική ανασφάλεια, συνεχίζει να υφίσταται. Επίσης, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, είναι πιθανό να συνεχιστεί μια τάση προς την επιλεκτική διεθνή παρουσία των ΗΠΑ, πράγμα που στην περιοχή μας έχει οδηγήσει σε ανταγωνισμό περιφερειακών δυνάμεων για επιρροή, με αυξημένη παραβατικότητα και αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Τέλος, διακυβεύεται το εάν, στην πιο ώριμη σύγχρονη δημοκρατία, θα συνεχίσει να προεδρεύει ένας άνθρωπος ο οποίος ανέχθηκε ρωσική επέμβαση εναντίον της εκλογής της αντιπάλου του το 2016, ενώ τώρα κατηγορεί τις αρχές των Πολιτειών και τους πολίτες εθελοντές που στελεχώνουν την αποκεντρωμένη εκλογική διαδικασία για εκλογική απάτη σε βάρος του. Τα παράπονα του για καταστρατήγηση της δημοκρατίας και της εκλογικής διαδικασίας είναι δυνατό να ερμηνευτούν ως έκκληση στους οπαδούς του για ένοπλη διαμαρτυρία, γεγονός που θα επέβαλλε δοκιμή αντοχής για την αμερικανική δημοκρατία. Ευτυχώς οι θεσμοί της είναι ισχυροί και ανθεκτικοί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση