ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
23°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Προσωπικότητες στην ''Κ''

Διαμορφώνοντας ένα ευρωπαϊκό μέλλον

Η Ευρώπη θα έχει στη διάθεσή της ένα μέσο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση.

Των Στέλλας Κυριακίδου και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντοτε, αλλά στην Ευρώπη συνήθως το κάνει ή, τουλάχιστον, αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Αντιμέτωπη με έναν ιό που είχε τεράστιο κόστος σε ζωές, δουλειές και αγαθά σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ευρώπη δεν ενέδωσε σε προαιώνια ένστικτα ούτε ξανάνοιξε τις νωπές, ακόμη, πληγές που είχε προκαλέσει η προ δεκαετίας χρηματοπιστωτική κρίση. Αντίθετα, επιλέξαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να επενδύσουμε σε ένα κοινό μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι ήταν ιστορική η πρόσφατη απόφαση των ηγετών των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρώτον, ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η Ευρώπη θα έχει στη διάθεσή της ένα μέσο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση. Το μέσο αυτό, που ονομάζεται «Next Generation EU», θα επενδύσει σε μια ανάκαμψη, η οποία θα οικοδομήσει μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ένωση για τα παιδιά μας. Τα κονδύλια αυτά θα συμπληρωθούν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επόμενη επταετία, με αποτέλεσμα η συνολική δέσμη μέτρων στήριξης να ανέρχεται σε 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερον, η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας λόγω του τρόπου με τον οποίο θα την υλοποιήσει η Ευρώπη. Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή —με την υποστήριξη των 27 κρατών μελών— θα χρησιμοποιήσει, σε αυτήν την κλίμακα, την ισχυρή πιστοληπτική της ικανότητα για να αντλήσει κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές για το πρόγραμμα Next Generation EU.

Η ευημερία της Ευρώπης έγκειται στην ενότητά της, στην κοινότητά της και στην ενιαία αγορά της

Σε προηγούμενες κρίσεις, οι πλουσιότεροι επιβίωναν, ενώ οι πιο ευάλωτοι πλήρωναν βαρύ τίμημα. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας μόνο αν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα κονδύλια του Next Generation EU θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση καίριων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα που θα στηρίξουν έργα και ανθρώπους από την Λευκωσία ως τη Λεμεσό και από την Πάφο ως το Παραλίμνι, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο και θα τονώσουν την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας και θα συνάδουν με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς στόχους μας. Για κάποιες χώρες, τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, με στόχο την τόνωση της παραγωγικότητας, ενώ σε κάποιες άλλες θα κατευθυνθούν περισσότερο προς την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για να βοηθήσουν τους πολίτες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται. Ορισμένες χώρες θα επενδύσουν στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, ενώ κάποιες άλλες θα επενδύσουν στις μεταφορικές συνδέσεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όλες οι χώρες θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το 30% του συνολικού ποσού των 1,8 τρισ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά για τις δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ ένα νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ύψους 17,5 δισ. ευρώ θα βοηθήσει τα άτομα και τις περιφέρειες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες μεταρρυθμίσεων.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «ιστορική» είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποπληρωθεί το εν λόγω ποσό. Για να αποφευχθεί η αποστολή πιο «τσουχτερού λογαριασμού» στα κράτη μέλη, στο μέλλον, η Ευρώπη θα πρέπει να αποπληρώσει τα σχετικά ποσά μέσω αυτού που μπορούμε να ονομάσουμε: «νέοι ίδιοι πόροι». Αυτοί οι νέοι ίδιοι πόροι θα περιλαμβάνουν την επιβολή μιας εισφοράς στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τη θέσπιση φόρου επί των μη ανακυκλούμενων πλαστικών υλών και την επιβολή της μεθόδου της «τιμής άνθρακα» στις εισαγωγές που προέρχονται από χώρες με χαμηλότερες κλιματικές φιλοδοξίες.

Ορισμένοι θα ρωτήσουν: Γιατί η Κύπρος θα πρέπει να αντλήσει ή να αποπληρώσει κεφάλαια από κοινού με μια άλλη χώρα που βρίσκεται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων; Η απάντηση είναι απλή. Η ευημερία της Ευρώπης έγκειται στην ενότητά της, στην κοινότητά της και στην ενιαία αγορά της. Επομένως, για εμάς η αλληλεγγύη εξυπηρετεί στην πραγματικότητα το δικό μας συμφέρον και έστω και ένα ευρώ που επενδύεται σε μια χώρα αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ευρώ που επενδύεται για όλους.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί στην τουριστική βιομηχανία μας, εάν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να έρθουν στην Κύπρο. Σκεφτείτε τι θα συμβεί στους κατασκευαστές μας εάν δεν μπορούν να λαμβάνουν τα εξαρτήματα που χρειάζονται, από τους προμηθευτές τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους η κρίση επηρέασε όλους μας: έπληξε την ευημερία των πολιτών, τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία της κοινωνίας και την ευρωστία κάθε ευρωπαϊκής οικονομίας. Και η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως, δράση αποφασιστικά και συλλογικά. Και την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη απέδειξε ότι μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βεβαίως, ορισμένοι θα επισημάνουν τη μακρά διάρκεια και τις δυσκολίες της Συνόδου Κορυφής και θα εκλάβουν αυτό το γεγονός ως ένδειξη δισταγμού ή αδυναμίας. Εμείς το βλέπουμε ως κορυφαία απόδειξη της μοναδικής δύναμης της Ευρώπης.

Κάντε απλώς ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε γύρω σας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα μπορούσαν 27 διαφορετικές χώρες καν να συζητήσουν για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψής τους και του μέλλοντός τους. Εμείς το πετύχαμε κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου Σαββατοκύριακου. Σε αυτήν την πολύ εύθραυστη στιγμή της ιστορίας, η Ευρώπη είναι ο καλύτερος τόπος στον οποίο να μπορεί να βρίσκεται κανείς. Και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε έτσι για όλους, συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, ώστε η ανάκαμψη αυτή να πάρει σάρκα και οστά.

Η Ένωσή μας πρέπει πάντοτε να κρίνεται με βάση αυτά που μπορεί να προσφέρει για το μέλλον. Αυτό το όραμα ενός κοινού μέλλοντος μάς έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε κάθε τολμηρό βήμα στην ιστορία μας: ενώσαμε την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δημιουργήσαμε την κοινή μας αγορά και θεσπίσαμε το κοινό μας νόμισμα. Σήμερα, το ίδιο πρωτοποριακό όραμα είναι εκείνο που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα ακόμη ιστορικό βήμα για την Ένωσή μας.

Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κα Στέλλα Κυριακίδου είναι Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ