ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιτέλους το ΓΕΣΥ μπήκε στη καθημερινότητα των Κυπρίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Μιχαλάκη Τσαππαρίλα - Γιατρός

Τα τελευταία χρόνια άτομα, γιατροί, επαγγελματικές ομάδες, κόμματα το πολέμησαν λυσσαλέα. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μην το αφήσουν να γεννηθεί. Ο λόγος ήταν κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων γιατρών, προμηθευτών, ασφαλιστών κτλ. Ήταν επίσης και τα καπετανάτα στα νοσοκομεία, που για κάποιους θεωρούνταν τσιφλίκια τους. Οι ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους νοσούσαν σοβαρά. Οι ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτήρια δεν μπορούσαν ή δεν τους επιτρεπόταν να συνεργαστούν με τα νοσοκομεία του κράτους.

Για πολλά χρόνια διαβάζαμε στα ΜΜΕ ότι γινόνταν σπατάλες, ατασθαλίες, πού στοίχιζαν εκατομμύρια στους φορολογούμενους. Ξεκινώντας από τα πιο μικρά, τα αναλώσιμα όπως γάζες, βαμβάκια, σύριγγες, κλωστές. Προχωρώντας στα φάρμακα τα απλά μέχρι τα πιο ακριβά. Τα χειρουργικά εργαλεία τα μικρά μέχρι τα πανάκριβα ηλεκτρονικά. Τα διάφορα μηχανήματα πού κάποια στοίχιζαν εκατομμύρια ευρώ. Τα κτίρια και ό εξοπλισμός τους, όπως πετσέτες, κουβέρτες, σεντόνια, μαγειρικά σκεύη και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Ήταν και οι γιατροί ,ιδίως κάποιοι προϊστάμενοι, που ήταν υπηρεσία όντας στο σπίτι τους! Και το κράτος πλήρωνε για όλες αυτές τις αμαρτίες.

Είχαμε και τις τιμές των φαρμάκων. Κάποιοι από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, με το αζημίωτο φυσικά, ενέκριναν εξωπραγματικές τιμές.

Στα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις τιμές μερικών σκευασμάτων πολύ συχνής χρήσης, να πέφτουν δίχως αλεξίπτωτον. Από 24 ευρώ στα 15 και τώρα στα 11! Οι τιμές στη Ελλάδα ήταν 6.50 και εδώ 26.00.

Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε αυστηρός έλεγχος. Και όπου αυτός γινόταν, μέχρι να εξεταστεί, να βρεθεί ο ένοχος ή οι ένοχοι. Να δικαστεί και να βγει απόφαση ……ξεχνιόταν ή υπόθεση ! Έτσι τελικά τις ζημιές τις πλήρωνε ο λαός και η υγεία του απλού κόσμου.

Το ΓΕΣΥ αγκαλιάστηκε από όλον τον κόσμο. Η πλειοψηφία των γιατρών προσφέρει τις υπηρεσίες της στο λαό. Υπάρχει κάποια βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους με 1 ευρώ. Μπορούν να κάμουν τις αναλύσεις τους με μερικά ευρώ.

Προβλήματα πού ακόμη περιμένουν τη λύση τους υπάρχουν και θα υπάρχουν. Υπάρχει η θέληση να λυθούν.

Σαν γιατρός γνωρίζω πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι μου, που ανήκουν στο ΓΕΣΥ, στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται άοκνα, τίμια, πολλές ώρες προσφέροντας τις γνώσεις και το χρόνο τους για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους ασθενείς τους. Ξέρω επίσης, πώς κάποιοι, ελάχιστοι προς το παρόν, δεν παίζουν τίμια. Κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από ότι δικαιούνται. Βλέπουμε στο τύπο ειδήσεις πού αναφέρονται σε γιατρούς του ΓΕΣΥ, οι οποίοι έγραψαν στις λίστες τους ασθενείς δίχως τη συγκατάθεση τους ή εν αγνοία τους. Δεν αναφέρεται όμως σε ποια επαρχία. Ούτε ονόματα. Ονομάστε τους και ίσως ντραπούν και φοβηθούν!!

Σύντομα εντάσσονται στο ΓΕΣΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήδη έχουν εγκριθεί 70 εκατομμύρια ευρώ για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Αυτό σε καμμιά περίπτωση ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά είναι εκεί για να τα φάνε οι ….κότες ή οι γύπες !
Τα ιδιωτικά, όπως και τα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω κυρίως του μεγάλου όγκου εργασίας τους. Με το πολυάριθμο προσωπικό με τις υπερωρίες του, τους μισθούς του. Με το νερό, τη θέρμανση, τα κλιματιστικά, τα φωτιστικά του. Με τους ασθενείς, που χρειάζονται διαφόρων ειδών εξετάσεις και επανεξετάσεις, αναλύσεις, φάρμακα, αναλώσιμα, διατροφή, διανυκτερεύσεις, μεταφορές ,αναρρωτικές άδειες κτλ κτλ.

Είναι αυτονόητο ότι ο κίνδυνος για ατασθαλίες, απάτες, υπερχρεώσεις υπάρχει και θα υπάρχει. Δυστυχώς σε εμάς τους Κυπραίους αρέσει πολύ να…… βουττούμε το χέρι μας μέσα στο μέλι.

Είναι για αυτούς τους λόγους πού χρειάζεται αυστηρότατος ΕΛΕΓΧΟΣ.

Έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι, ότι όποιος παίζει βρώμικα παιγνίδια με τη υγεία του λαού θα τιμωρείται αυστηρά. Και ξέροντας πώς θα τιμωρείται με διαγραφή από τις λίστες του ΓΕΣΥ, τότε θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα παρατυπεί ή αν θα παίζει τον μάγκα μέσα στο σύστημα του ΓΕΣΥ.

Έλεγχος λοιπόν από όλους. Τους ασθενείς, τις οργανώσεις τους. Από τους ίδιους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς, χημικούς, νοσοκόμους, καθαρίστριες των νοσοκομείων, τους γραμματείς και γενικά από όλους μας. Γιατί το ΓΕΣΥ ανήκει στο καθένα από εμάς και σε όλους μας. Πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν παιδί δικό μας, σαν κόρη των ματιών μας. Σαν θησαυρό πού ανήκει στο καθένα μας !
Μέγιστη υποχρέωση του Ο.Α.Υ. είναι ο ΕΛΕΓΧΟΣ. Και όποιος αποδεδειγμένα παρανομεί να τιμωρείται ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ. Οι διαδικασίες να είναι σύντομες. Να δημοσιοποιούνται τα ονόματα τους ,η πόλη και ειδικότητα τους.

Και να διαγράφονται από το σύστημα όσοι δις εξαμαρτάνουν. Διαφορετικά θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα προβλήματα που υπήρχαν (και σε περιορισμένο βαθμό) υπάρχουν στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Με τη ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους εκείνους που πρώτοι πρώτοι εντάχθηκαν στο ΓΕΣΥ . Και ιδιαίτερα αυτό το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που δημόσια διαχώρισε τη θέση του από αυτή του ΠΙΣ και δήλωσε πως εντάσσεται στο σύστημα, τη στιγμή που η ηγεσία μας δίσταζε να το αποδεχτεί για να μην πω, πώς το καταπολεμούσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X