ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Προσωπικότητες στην ''Κ''

Κυπριακό: Η διχοτόμηση προ των πυλών!

Το Κυπριακό βρίσκεται στην χειρότερη φάση της ιστορίας του. Είναι πλέον γενικά παραδεχτό ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ από την λύση και τα γεγονότα και οι εξελίξεις μαρτυρούν το βαθύ αδιέξοδο που περιήλθαμε.

Τρία χρόνια και ένα μήνα από το ναυάγιο του Γκραν Μοντάνα, η Τουρκία μονομερώς και προκλητικά δημιουργεί νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό. Οι συμπεριφορές της Τουρκίας είναι και παράνομες και καταδικαστέες και βρίσκονται σε αντίθεση με το Διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Εφαρμόζει όπως και η ίδια δήλωσε μετά το ναυάγιο του Γκραν Μοντάνα, το Σχέδιο Β’, το δικό της Plan B. Έχει εισβάλει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί παράνομα να εποικήσει την Αμμόχωστο και διαβουλεύεται μονομερώς την επιστροφή των Μαρωνίτικων χωριών. Στο μεταξύ τρέχουν με καλπάζουσα μορφή οι αναπτύξεις σ’ όλα τα κατεχόμενα, η παραχώρηση υπηκοοτήτων και ο εποικισμός.

Είναι η στιγμή που χρειάζεται όλοι να προβούμε σε ένα βαθύ και αντικειμενικό απολογισμό, μια αξιολόγηση , αποτίμηση της πορείας μας.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έχουν πλέον ασήκωτες ευθύνες για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Ο ηγέτης της λύσης κινδυνεύει - είναι πλέον ορατό – να μετατραπεί σε ηγέτη της διαίρεσης και της διχοτόμησης.

Ποτέ προηγούμενα το Κυπριακό δεν βρέθηκε στα τάρταρα. Ποτέ προηγούμενα η λύση δεν φαινόταν τόσο ξεθωριασμένη. Ποτέ προηγούμενα η διχοτόμηση δεν ήταν τόσο προ των πυλών!

Τρία χρόνια και κάτι, αυτό καταμαρτυρούν τα ίδια τα γεγονότα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης βολεύτηκε, κρύφτηκε πίσω από τα αδιέξοδα που δημιουργούσε καθημερινά η Τουρκία. Όλα αυτά τα χρόνια ασκούσαν διπλωματία και εξωτερική πολιτική περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Με πολιτικές που περισσότερο χαϊδεύαν τα αυτιά, παρά να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο και ουσιαστικό. Απουσιάζει παντελώς, η πρωτοβουλία, η ανάληψη ευθύνης, η πολιτική βούληση, οι πειστικές προτάσεις, απουσιάζει το όραμα λύσης.

Κάθε φορά που ο κ. Ν. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του τοποθετούνταν για το Κυπριακό, οι δηλώσεις τους χαρακτηρίζονταν από το ναι μεν αλλά, από ουρές, όρους και προϋποθέσεις. Μιλούσαν πολύ, διακήρυτταν την βοήθεια και στήριξη των συμμάχων τους, της Ευρώπης, των Αμερικανών και του Ισραήλ. Ενώ την ίδια ώρα απομακρύνονταν από ιστορικούς μας συμμάχους, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Είναι οι γνωστές οι πρόνοιες και οι ρήτρες του Νομοσχεδίου Ρούμπιο – Μενέντεζ. Σήμερα δηλώνουν και οι ίδιοι ότι τους πούλησαν οι φίλοι τους. Ούτε τους συμμάχους τους δεν μπόρεσαν να πείσουν για το δικό τους αφήγημα, για το Κυπριακό.

Ποιος δεν θυμάται τις διακηρύξεις και τοποθετήσεις των Κυβερνώντων που μιλούσαν για θωράκιση της Κυπριακής ΑΟΖ και ακόμα το γνωστό ότι η Τουρκία δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό σε γεωτρύπανα για να προβεί σε έρευνες και γεωτρήσεις!

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μαυρογιάννη για τους κινδύνους πακετοποίησης του Κυπριακού με ευρύτερα προβλήματα περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα με τεράστιους κινδύνους.

Βρισκόμαστε σε οριακά κρίσιμη φάση και χρειάζονται αποφάσεις το ίδιο κρίσιμες που να δημιουργούν έστω αμυδρές ελπίδες για το μέλλον την πατρίδας μας. Χρειάζεται πάραυτα να τερματιστεί κάθε έννοια πολιτικού βερμπαλισμού!

Ενδεχομένως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα και ασφαλώς αναλόγως και του εκλογικού αποτελέσματος να έχουμε εξελίξεις με την πιθανότητα μιας νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Χρειάζεται να προετοιμαστούμε κατάλληλα, να κινήσουμε όλη την διεθνή διπλωματία, να πείσουμε για το ενδιαφέρον μας για λύση. Να διδαχθούμε από τα λάθη και τις περιπέτειες μας και να επιδείξουμε επιτέλους ένα αγωνιστικό ρεαλισμό που θα οδηγά σε μια προοπτική ειρήνης, επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας.

Για κάθε τίμιο Κύπριο πατριώτη πρέπει πάνω από όλα να είναι η λύση και η σωτηρία, η δικαίωση της πατρίδας μας!

 *Βουλευτής, Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ