ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι γυναίκες είναι ακόμη πολίτες β’ κατηγορίας σε πολλές χώρες τον 21ο αιώνα

Της Ξένιας Οικονομίδου

Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες. Στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο οι γυναίκες έχουν βελτιώσει την κοινωνική τους θέση, το επίπεδο των μισθών και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ωστόσο πουθενά δεν έχουν την ίδια ισχύ σε σύγκριση με τους άνδρες και αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί τα δύο φύλα, ακόμη και όταν οι νόμοι τυπικά προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών. Η γυάλινη οροφή δεν σπάει εύκολα. Οι πατριαρχικές αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες παντού.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν με την ανάληψη καθηκόντων από τις γυναίκες. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και να εφαρμόζεται η αρχή της ποσόστωσης σε διάφορους τομείς, μέχρι να ισορροπήσει στη συνείδηση της κοινωνίας το γεγονός ότι σε πολλούς τομείς οι γυναίκες κάνουν πολύ περισσότερα για την οικογένεια (παιδαγωγοί, νοικοκυρές, φροντίστριες) και την κοινωνία (γέννηση παιδιών). Και αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε με πρακτικά και γενναία μέτρα υπέρ τους.

Κυπριακό Ζήτημα

Η πορεία του Κυπριακού Ζητήματος μάς αφορά όλους εξίσου. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εξίσου και από τα δύο φύλα. Η ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1325, «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως στην Κύπρο, μια χώρα ημικατεχόμενη από τους Τούρκους.

Οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Κύπρο. Να μην βρίσκονται «απλώς στο δωμάτιο», αλλά να ακούγεται η φωνή τους. Σε μία δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Κύπρος, οι γυναίκες πρέπει να έχουν ισότιμη παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέτρα

Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων, και ιδίως οι γυναίκες πολιτικοί ΠΡΕΠΕΙ να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την κρίσιμη ιστορική στιγμή. Ήρθε η ώρα να δώσουμε στις γυναίκες τη θέση που τους αξίζει στις κοινωνίες μας. Χρειάζεται:

  • Να ψηφιστούν νόμοι για ποσόστωση σε διάφορους κοινωνικούς θεσμούς (βουλή, κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός)
  • Να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αλλά και να αναδεικνύουν γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις
  • Να εισαχθεί στα σχολεία η διδασκαλία σχετικά με την προσφορά γυναικών μαθηματικών, καλλιτεχνών, επιστημόνων σε όλα τα μαθήματα και να εκπονηθούν ειδικά προγράμματα για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών
  • Να υποστηριχτούν οι γυναίκες που έχουν υπεύθυνες θέσεις σε κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς
  • Να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να γεννούν παιδιά αλλά και να βοηθιούνται έμπρακτα να τα μεγαλώνουν (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, ιατρική φροντίδα, ειδικό ωράριο για εργαζόμενες μητέρες κ.ά.)
  • Να τιμωρούνται παραδειγματικά οι δράστες γυναικοκτονιών αλλά και όσοι αφαιρούν δικαιώματα από γυναίκες στην εργασία και στην κοινωνική ζωή.

Η πλήρης και αποτελεσματική εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια δείγματα γραφής από τα πολιτικά κόμματα του τόπου μας, που να δείχνουν ότι θέλουν και μπορούν να δουν τις γυναίκες σαν κάτι παραπάνω από απλές φηφοφόρους. Απομένει να αποδείξουν όλοι τις πραγματικές προθέσεις τους και κυρίως τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν λάβει ή θα λάβουν υπέρ των γυναικών.

Το πατριαρχικό μοντέλο χρειάζεται να αλλάξει, να εγκαταλειφθεί. Αυτό θα γίνει μόνο με πολιτική βούληση, εκπαίδευση και αναγνώριση του πολύτιμου ρόλου των γυναικών. Ποιος είναι σε θέση να το κάνει;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X