ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:15
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Προσωπικότητες στην ''Κ''

Οι πολιτογραφήσεις και τα κόκκινα δάνεια

*Του Μιχάλη Ολυμπίου

Χωρίς αμφιβολία η πολιτική πολιτογραφήσεων έδωσε μια μεγάλη και αναγκαία ανάσα στην οικονομία και τα δημόσια έσοδα, χωρίς ωστόσο να έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας φούσκας σε κάποιους τομείς των ακινήτων και παράλληλα να αφήσει κακή εικόνα για τη χώρα μας εντός της Ε.Ε. λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Η συνέχιση της πολιτικής αυτής δημιουργεί σοβαρές και μόνιμες στρεβλώσεις τόσο στην οικονομία όσο και την αγορά ακινήτων. Οικονομικοί πόροι κατευθύνονται προς μία μη παραγωγική δραστηριότητα, καθώς άρχισε να διαφαίνεται ότι μέρος των ακινήτων που αγοράζονται παραμένουν κενά, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει τεράστια ποσότητα ακινήτων που ανήκουν σε τράπεζες και αναζητούν επενδυτές. Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες αναζητούν αγοραστές για χιλιάδες ακίνητα που έρχονται στην κατοχή τους και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο για όσους επιδιώκουν να επενδύσουν στην Κύπρο. Κατά την άποψή μας η πολιτική πολιτογραφήσεων δεν θα πρέπει να εξαιρεί τα ακίνητα αυτά, αλλά αντίθετα να είναι υποβοηθητική ώστε οι τράπεζες να μπορούν να πωλούν σε ξένους επενδυτές ακίνητα που έχουν στους ισολογισμούς τους και με τον τρόπο αυτό να βελτιώνεται η οικονομική τους ευρωστία, αλλά και οι προοπτικές κερδοφορίας τους.

Πιστεύουμε ότι η προσαρμογή της πολιτικής πολιτογραφήσεων σε αυτή την ανάγκη θα έχει πολύ πιο ευεργετικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία, ενώ παράλληλα θα περιορίσει το αυξανόμενο εργατικό κόστος στη, κατασκευαστική βιομηχανία λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει στον κλάδο ως αποτέλεσμα κυρίως αυτής της πολιτικής. Σήμερα οι τράπεζες που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο κόκκινων δανείων αναγκάζονται να πωλούν μεγάλα πακέτα κόκκινων δανείων ή ακινήτων προς πολύ χαμηλές τιμές ώστε να περιορίσουν είτε τις μελλοντικές ζημιές τους είτε τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Μια ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης των ακινήτων αυτών θα ευνοούσε τη γρηγορότερη διευθέτηση κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα θα ξαλάφρωνε τους ισολογισμούς των τραπεζών από το τεράστιο βάρος που έχουν από την κατοχή ακινήτων που παίρνουν στα πλαίσια της πολιτικής τους για διευθέτηση των δανείων αυτών. Η πολιτική πολιτογραφήσεων θα πρέπει να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης και όχι ως ευκαιρία κερδοσκοπίας για λίγους.

Η κυβέρνηση έχει ακόμα μια ευκαιρία να τονώσει την ανάπτυξη όχι μόνο στον τομέα των ακινήτων, αλλά και σε άλλους τομείς χωρίς τη δημιουργία στρεβλώσεων, όπως συμβαίνει σήμερα. Αν και πολλά έργα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της εκτέλεσης πολλά άλλα είναι ακόμα στα χαρτιά και θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις, ώστε να μην οξύνουμε το πρόβλημα, αλλά να δώσουμε λύσεις που η οικονομία έχει ανάγκη. Παρά την αναβάθμιση των κυπριακών τραπεζών η χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένει εύθραυστη και ο τραπεζικός τομέας ευάλωτος σε κινδύνους που μπορούν να συμπαρασύρουν και πάλι ολόκληρη την οικονομία σε ύφεση. Υπάρχει ακόμα το περιθώριο να δράσουμε έγκαιρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ