ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφίστε. Έχει σημασία

* Του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε λίγες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες για τη μεγαλύτερη διακρατική δημοκρατική διαδικασία στον κόσμο. 427 εκατομμύρια άτομα σε 28 χώρες θα ψηφίσουν τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα τα εκπροσωπήσουν. Με αυτή την ψήφο τους, θα καθορίσουν επίσης την κατεύθυνση που θα λάβει η ευρωπαϊκή πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όντως, εδώ και καιρό, οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλήττονται από την αξιοσημείωτη απάθεια των ψηφοφόρων. Συχνά ακούτε άτομα που δικαιολογούν την αποχή τους λέγοντας «τι διαφορά θα έκανε ούτως ή άλλως μία και μόνο ψήφος;». Όμως, φανταστείτε τι θα γινόταν αν όλοι σκέφτονταν με τον ίδιο τρόπο. Όταν προσέλθει στην κάλπη, κάθε Ευρωπαίος και Ευρωπαία θα πρέπει να ψηφίσει βάζοντας στο νου του/της τι θα συνέβαινε αν όλοι ψήφιζαν ακριβώς το ίδιο —και να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες που θα είχε η ψήφος αυτή για την ήπειρό μας.

Γιατί έχει όντως σημασία. Έχει σημασία για τον πλανήτη μας αν ψηφίσουμε άτομα που πρόκειται να ηγηθούν του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Έχει σημασία για τις θέσεις εργασίας μας αν ψηφίσουμε άτομα που θα εργαστούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή. Έχει σημασία για την ασφάλειά μας αν ψηφίσουμε άτομα που πρόκειται να υπερασπιστούν τους Ευρωπαίους σε έναν κόσμο όπου νέες και παλιές δυνάμεις έχουν αποφασίσει είτε να δρουν μόνες τους είτε να παίζουν με τους δικούς τους κανόνες. Η Ευρώπη εξυπηρετεί εσάς —και όχι το αντίστροφο. Και αυτό το διασφαλίζετε με την ψήφο σας.

Σε κάθε χώρα, θα υπάρχουν υποψήφιοι που θα διατρανώνουν ότι η Ευρώπη δεν είναι η λύση και ότι υπονομεύει την εθνική μας ταυτότητα. Δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι λαοί της Ευρώπης μπορούν αναμφίβολα να επιτύχουν περισσότερα μαζί από ό,τι μόνοι τους —όπως όταν χρειάζεται να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς, να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, να συνάψουμε εμπορικές συμφωνίες ή να καθαρίσουμε τους ωκεανούς μας από τα πλαστικά απόβλητα.

Κι έτσι, πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στους λαϊκιστές βρίσκοντας το αδύναμο σημείο τους: Με πράξεις και όχι με λόγια. Με ελπίδα και όχι με φόβο. Με ενότητα και όχι με διάσπαση. Και με ένα σαφές σχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον, όχι με νοσταλγία για ένα παρελθόν που δεν υπήρξε ποτέ.

Όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εντολή που έλαβα ήταν ξεκάθαρη: να επικεντρωθούμε στα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους. Και αυτό ακριβώς έχουμε κάνει. Σήμερα έχουν εργασία 240 εκατομμύρια Ευρωπαίοι —περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του αιώνα. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 5,7 %. Διαθέτουμε πλέον μια ειδική Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που βοηθά στην προστασία των συνόρων μας, παρόλο που μένει ακόμα να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και να αυξήσουμε τον αριθμό των συνοριοφυλάκων της ΕΕ στους 10.000. Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε περιαγωγή με εθνική χρέωση σε οποιοδήποτε σημείο της Ένωσης και να χρησιμοποιούμε τα δεδομένα των συνδέσεών μας ακόμη κι όταν βρισκόμαστε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι επιχειρήσεις μας μπορούν πλέον να συναλλάσσονται με την Ιαπωνία και τον Καναδά χωρίς να καταβάλλουν δασμούς, χάρη στις μεγαλύτερες —σε παγκόσμιο επίπεδο— εμπορικές συμφωνίες που υπογράψαμε με αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν είναι μόνο αριθμοί και στατιστικά στοιχεία —αλλά κοινές αξίες. Η Ευρώπη είναι οι 120.000 νέοι που προσφέρονται εθελοντικά μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό στην Ιταλία. Η Ευρώπη είναι οι Πολωνοί πυροσβέστες που γίνονται δεκτοί ως ήρωες στους δρόμους της Σουηδίας, καθώς έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Η Ευρώπη είναι οι 30.000 νέοι που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την ήπειρο με τρένο χάρη στο πρόγραμμα DiscoverEU και οι 10 εκατομμύρια φοιτητές Erasmus που εξερευνούν τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα άλλων χωρών.

Στην πορεία, δοκιμαστήκαμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κάθε φορά βγήκαμε ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι. Εξασφαλίσαμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενάντια στις αντιξοότητες και στα προγνωστικά. Μειώσαμε τον αριθμό των ατόμων που φθάνουν παράτυπα στις ακτές μας κατά 90 %, ακόμη και όταν κάποιοι έλεγαν ότι η μεταναστευτική κρίση δεν ήταν διαχειρίσιμη. Και σταθήκαμε ενωμένοι όταν ένα μέλος μας, το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ένωσή μας.

Μπορούμε πάντα να κάνουμε περισσότερα και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, όλα αυτά ισχυροποίησαν την Ένωσή μας. Μας υπενθύμισαν ότι η Ένωσή μας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη —είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά. Η κοινή γνώμη είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 ετών. Στην Κύπρο, το 52% πιστεύει το ότι να ανήκει η χώρα τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό, και το 60% θα ψήφιζε για την παραμονή της εάν διοργανωνόταν δημοψήφισμα αύριο.

Αλλά η οικοδόμηση της Ευρώπης δεν σταματά ποτέ. Για να μην ξεχνάμε, έχουν περάσει μόνο 30 χρόνια από την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος και την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου. Οι Ευρωπαίοι ανέκαθεν αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους, τις ελευθερίες τους, τις αξίες τους και την κυριαρχία τους. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου είναι η ευκαιρία που έχετε για να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί, για να υπερασπιστείτε τα πιστεύω σας. Καθώς στεκόμαστε μόνοι πίσω από το παραβάν, ξέρουμε ότι όλοι μας έχουμε την ίδια εξουσία κι επιρροή στο κοινό μας μέλλον. Όλοι μας είμαστε Ευρώπη εκείνη την ημέρα. Όλοι μας κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας.

*Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X