ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τεχνολογία 5G: κατάρα ή πανάκεια;

*Του ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για τη σημασία των ψηφιακών υποδομών τόσο για τις αστικές όσο και τις αγροτικές περιοχές.«Χωρίς αυτές τις υποδομές είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να στήσει κανείς σωστά μια επιχείρηση ή να τη διοικήσει αποτελεσματικά», είπε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό αποτελεί τεράστια ευκαιρία, και προαπαιτούμενο για την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών. Μόνο τότε θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους και να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους και επενδύσεις». Όπως είδαμε και στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, οι γρήγορες κι αξιόπιστες ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ είναι απαραίτητα εργαλεία για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας ή τα μαθήματά μας, να μιλήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να παραγγείλουμε τα ψώνια μας, να «δούμε» τον γιατρό μας, το ίδιο αποδοτικά και με ασφάλεια, όπως και με τη φυσική μας παρουσία κι επικοινωνία. Δεν ήταν λίγες όμως και οι φωνές που προειδοποιούσαν για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τον ψηφιακό εθισμό ή τις ψηφιακές τεχνολογίες όπως το 5G.

Πόσο δίκιο έχουν όμως αυτές οι φωνές, τι είναι τελικά η τεχνολογία 5G και πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματά της χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία μας; Ας δούμε πρώτα τι είναι το 5G: Με απλά λόγια είναι η επόμενη (5η) γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο Ίντερνετ, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα και άλλες έξυπνες συσκευές. Η ταχύτητα του 5G θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε υψηλή ποιότητα ανάλυσης ή να «κατεβάσουμε» μία ταινία 3D μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόμασταν αρκετά λεπτά. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Με την υψηλή χωρητικότητά τους, την αυξημένη κάλυψη και τις πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης, το 5G θα διευκολύνει μια σειρά από μελλοντικές ψηφιακές υπηρεσίες όπως ακόμα πιο προηγμένες εφαρμογές τηλεϊατρικής, έξυπνων αυτοκινήτων, έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας, πράσινων πόλεων, ψυχαγωγίας, εικονικής πραγματικότητας, κι απομακρυσμένης εργασίας, μάθησης και συνεργασίας. Και πώς θα επηρεάσει αυτό τη ζωή μας, την οικονομία μας και τις δουλειές μας;

Η Ευρώπη κι όλες οι προηγμένες τεχνολογικά περιοχές του κόσμου είναι σήμερα στη φάση ανάπτυξης των δικτύων 5G.Οι πειραματικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά η πλήρης ανάπτυξή του θα αργήσει ακόμα – κάποιοι προβλέπουν μέχρι το 2030 – καθώς η τεχνολογία θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από τις αρχικές προβλέψεις για να καρποφορήσει και να αντικαταστήσει σταδιακά τα δίκτυα 4G. Το 5G μαζί με άλλες ψηφιακές τεχνολογίες θα βάλει τα θεμέλια για την πράσινη και ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη γεωργία. Η επιπλέον επενδυτική ώθηση μέσω του προγράμματος Next Generation EU θα έρθει να συμπληρώσει τα σημαντικά κονδύλια που θα διατεθούν τόσο για τη συνέχιση της έρευνας και της καινοτομίας κάτω από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη, όσο και για τη δημιουργία διασυνοριακών «διαδρόμων» 5G κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά θα βοηθήσει την Ευρώπη να γίνει πιο ανθεκτική σε παρόμοιες οικονομικές κρίσεις και πιο αυτόνομη τεχνολογικά από τις ΗΠΑ και την Κίνα, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει τις υποψίες και τη διστακτικότητα των άλλων περιφερειών να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό που θα έχει κινέζικη προέλευση για λόγους ασφάλειας της ιδιωτικότητας της επικοινωνίας. Πολύτιμο, λοιπόν, το 5G. Είναι όμως και αθώο; Είναι ασφαλές για την υγεία μας;Τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούν πολύ μικρότερες κεραίες σε σύγκριση με τα τρέχοντα συστήματα 4G.

Για να πετύχουν πολύ καλύτερη κάλυψη και υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης, οι κεραίες 5G θα πρέπει να είναι περισσότερες, αλλά λιγότερο ορατές, και θα παράγουν λιγότερες ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις εγκαταστάσεις Wi-Fi που έχουμε στα σπίτια μας. Κάποιοι όμως ανησυχούν ότι περισσότερες κεραίες σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση. Μια πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι στις αστικές περιοχές όπου θα αναπτυχθεί το 5G, τα συνολικά επίπεδα έκθεσης θα αυξηθούν ελαφρώς για όσο διάστημα οι κεραίες 4G εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα. Θα είμαστε, ωστόσο, πάντα μέσα στα ασφαλή όρια – τα οποία είναι 50 φορές χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία είναι δυνατές οι επιπτώσεις στην υγεία. Καθώς οι κεραίες 4G θα βγαίνουν εκτός χρήσης, τα επίπεδα έκθεσης θα μειωθούν. Οι παράγοντες της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την ασφαλή εγκατάσταση του 5G, και τα κράτη είναι υπεύθυνα για την εθνική ασφάλεια – ωστόσο, η συλλογική εργασία και η συντονισμένη εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων είναι θεμελιώδους σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως όλα τα οφέλη της νέας τεχνολογίας με ασφαλή τρόπο. Ευρωπαϊκή Ένωση: ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!

*Ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X